Борисов: Здравето и чистотата на въздуха винаги са на първо място

Трябва да кажем какво е бъдещето на въглищата, заяви премиерът
Обновена: 13 дек 2019 13:19 | 13 дек 2019 13:19, Елка Василева
81
 Борисов: Здравето и чистотата на въздуха винаги са на първо място
Снимка: МС

Успех е това, че в Зеления пакт за въглероден неутралитет, който означава нулеви емисии до 2050 година, всяка държава сама определя енергийния си микс. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където в рамките на Европейския съвет лидерите обсъждат изменението на климата.

„Промените в климата са факт, случват се с такава скорост, че рискът и опасността за човечеството са големи“, заяви премиерът Борисов и подчерта, че Европа е твърдо решена да бъде водеща в справянето с този проблем.

„Ние винаги сме поставяли здравето и чистотата на въздуха на първо място в своите програми, трябва да кажем какво е бъдещето на въглищата и какво ще се случи след 30 години“, добави министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов изтъкна, че е важно да бъде дадено необходимото време, така че процесите да протекат плавно и да не пострада нито енергийният микс, нито миньорите и другите работещи в сектора. Борисов обърна внимание, че е необходимо Европа да помогне на държавите да отрегулират тези процеси.

Още по темата

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че е запознал председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с енергийното производство в България и с плановете за следващите години. Министър-председателят отбеляза мястото на ядрената енергия в енергийния ни микс, както и предприетите мерки за гарантиране сигурността на доставките на природен газ. Премиерът Борисов акцентира върху изграждането на интерконектора с Гърция и реализацията на проекта „Балкански поток“.
 
Попитан от медиите относно Пакета „Мобилност“, премиерът Бойко Борисов заяви, че се водят разговори и се работи по завеждането на дело. Той беше категоричен, че дискусията по темата не е приключила.

Министър-председателят обърна внимание, че пътуването на тежкотоварни машини нагоре-надолу в Европа не само ще натовари транспортните артерии допълнително, но и ще повлияе върху емисиите. „Тук също има много още детайли, много още компоненти, които трябва да се имат предвид. Защото се оказва, че много от държавите, които най-много натискат и това са богатите държави, за зелените сделки, са аутсорсвали своите вредни производства в Китай, Виетнам или други места. Тук идеята да се сложи данък на тези емисии, на вноса на подобни стоки, също не е без смисъл. Защото всъщност, ако произвеждаш нещо, което замърсява въздуха в Китай, Индия или която и да е държава, и след това си внасяш продукта, ти не се преборил с проблемите в климата“, заяви още министър-председателят.
 
Премиерът Борисов изрази още веднъж поздравленията си към Борис Джонсън за изборната победа в Обединеното кралство. „Провели сме преговори, знаем како трябва да се случи до 31 януари и следващата година ще бъде времето, през което ще се отрегулират взаимоотношенията с Великобритания. Това е добра новина“, коментира министър-председателят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
10
 
! Отговори
ни са знай преди 4 години
Този,Георги Марков, с псевдоним Николай,дали знае какво става в момента във Варшава?И дали някога ще разбере?Там сега е истинска битка за право и справедливост........
48
4
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 4 години
Ако не е Бойко, ще е друг бандит на негово място. В тази държа все избирате фалшиви спасители. В крайна сметка сами сте си виновни, никой не ви е виновен. Каквато е държавата, такива са и политиците. Щом няма качествени политици, няма и качествен материал след населението, от който да бъдат извлечени качествени политици. Правете си сами сметката за какво си говорим. Такива като Бойко ще бъдат преизбирани многократно.
47
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей вище го как лъжи непрекъснато
46
0
 
17
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Вече с противогази тръгнахме по улиците на София !
45
0
 
24
 
! Отговори
байно, нямаш срама! преди 4 години
Да не знаехме кой печели от вноса на италиански отпадъчни пластмаси, да ти повярваме.Кога ще се пръждосаш от оглозганата ни страна?
44
0
 
27
 
! Отговори
РБ преди 4 години
По време на управлението на Боко изсичане на горите за износ , увеличение цената на горивата , няма алтернативни източници на природен газ и ток , внос на отпадъци от ЕС !!!
43
0
 
20
 
! Отговори
tt преди 4 години
Тоя ще и счупи ръката.Много обича да се реди до световните управници,чувства се значим.
42
0
 
20
 
! Отговори
НРБ преди 4 години
Ако Пинокио Борисов мислеше за българите да намали цената на тока и горивата , а не да ги увеличава всяка година !!! За 10 год. управление на Борисов увеличението на тока е 50% !!!
41
0
 
22
 
! Отговори
sss преди 4 години
като гориш *** на цяла Европа??? Изсичаш безразборно гори??? тоя на черното казва бяло и те убеждава, че е истина... колкото да пакета мобилност -ами макрон нали затова беше във варна, я си припомни! сега щели да завеждат дело... прах и хуморески за ***! пакета си е много добър за шофьорите -не устройва собствениците! къде е онзи дето тръбеше, че победил макрон.. хахахаха
40
0
 
19
 
! Отговори
мери преди 4 години
Този ще надмине и Калата с театрланото си изпълнение навсякъде Ужасен артист лъже на поразия публиката
39
0
 
17
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До ТролВ София е много мръсен въздуха, не знам как го дишате всеки ден.
38
0
 
21
 
! Отговори
СС преди 4 години
Избирателите на Боко от махалите горят *** и тровят въздуха ,но глоби няма !!! Внасяме отпадъци от ЕС и ги горим в ТЕЦ /изгорелите отпадъци от Дупница/!!!
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е верно у Варна дишаме най-чистио въздух нема да ни критикувате кмето щото е наше момче
36
1
 
22
 
! Отговори
Уфффф преди 4 години
Пак лъжи и лицемерие... Единственото, което го интересува са евро фондовете и как да си ги поделят под масата. Промяна няма да има.Ще бъде същият сценарий, както с инфраструктура...пътища и къщи за гости и т.н. Първо ЕС да изчисти България от корупция, после да отпуска фондове....стига там да няма корупция разбира се.
35
0
 
12
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
А защо всички политици, управленци на местно и национално ниво не ползват градски транспорт и БДЖ? Защо не им дават заплати само когато постигнат предизбоните си обещания? Да не говорим, след разгромната победа на Джонсън Борисов е в идеална позиция да постави някои условия на Европа, които те искат неискат ще трябва да приемат.
34
0
 
21
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
Варна се задушава от балите отпадъци от Италия!
33
13
 
3
 
! Отговори
Ана Мари Петрушкова преди 4 години
След 30 години господин Борисов ще бъде Президент на обединена Европа.
32
0
 
22
 
! Отговори
Алокакси преди 4 години
Затова ли внасяте *** от Италия, другарьо?
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов е лицемер и лъжец.
30
0
 
8
 
! Отговори
Празнодумец Мунчо преди 4 години
А Какво каза празнодумеца *** по въпроса ?