Джонсън категоричен: Без нов референдум за независимост на Шотландия

Премиерът е противник на подобно решение
14 дек 2019 08:00, Петя Славова
60
 Джонсън категоричен: Без нов референдум за независимост на Шотландия
Снимка: БТА

Британският премиер Борис Джонсън предупреди шотландската лидерка Никола Стърджън, че няма да подкрепи плана й за втори референдум за независимост, предаде Ройтерс. Двамата са разговаряли днес следобед, само броени часове, след като и двамата лидери триумфираха на вчерашните парламентарни избори, в които техните партии спечелиха съкрушителни победи.

"Министър-председателят ясно посочи, че остава противник на втори референдум за независимост, подкрепяйки мнозинството от хората в Шотландия, които не искат връщане към разделението и несигурността", се казва в съобщение на канцеларията на Джонсън. "Той смята, че резултатът от референдума през 2014 г. е решаващ и трябва да бъде зачитан", се казва в документа.

Още по темата

Стърджън изрази своята гледна точка в Туитър малко след разговора си с премиера. Тя му каза, че нейният политически мандат да предостави избор на хората трябва да бъде зачитан, "точно както той очаква неговият мандат да бъде зачитан".

По-рано днес тя настоя за втори референдум, след като нейната Шотландска национална партия (СНП) спечели 48 от всичките 59 шотландски места в Камарата на общините и стана трета политическа сила в страната.

Джонсън е изправен пред голямо предизвикателство от страна на Шотландия, а нейната лидерка Никола Стърджън се очерта като една от най-талантливите фигури на фрагментираната британска политическа сцена, отбелязват БТА и Асошиейтед прес.

Стърджън иска нов референдум с аргумента, че нещата са се променили след първия референдум за независимост, най-вече заради решението на Великобритания да напусне ЕС, въпреки че мнозинството шотландци са против и ясно са изразили на изборите волята си да останат в Евросъюза. Според Стърджън Шотландия е принуждавана насила да излезе от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко ДЕМОКРАТИЧНО - Без нов референдум за независимост на Шотландия!И при комунизма беше същото....
14
26
 
3
 
! Отговори
123 преди 4 години
Извратения еврейски съюз да се разпада.
13
5
 
11
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Ще спечелят тези дето са за съюза с Англия ,защото Шотландия има общо славно минало в обединеното кралство ,а не с обединена Европа.Ти с миналото ли живееш?
12
0
 
15
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Джонсън "п...е срещу вятъра".Сътвори необратими неща (глупости), които ще дадат оттенък на политиката на UK за много години напред. Няма спиране!Нация горда, каквито са шотландците НИЩО не може да ги спре.
11
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да има референдум шотландците се осъзнават с обща история с англичаните ,а не с някакви еврократи .Ще спечелят тези дето са за съюза с Англия ,защото Шотландия има общо славно минало в обединеното кралство ,а не с обединена Европа.
10
12
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
англичаните още веднъж казаха че искат да напуснат ес не желаят да внасят50 милиарда вноска с която в българия да си строят къщи за тъщи и малцинстватада шетат свободно из острова и да правят бели а това за Шотландия си е тяхнавътр работа нас не ни интересува
9
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
прави са шотландците! англичаните като искат да се давят да го правят сами, а не да завличат Шотландия с тях на дъното!
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Никола Стърджън! Само така с английските човеколюбци. ,,И лорд Дерби с ъс севастополската костурка, ще отреже от бутовете на някое африканско племе бюфтек за английското човеколюбие." - Христо Ботев
7
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англия се освобождава от еврократи и тръгва нагоре както им подхожда .Уви ,ние оставаме докрая както винаги и последни ще научим ,че ЕС ще падне един ден .Жалка картина ,помним 10 ноември . Но Англия е нация ,а българите сме племе .То затова хората имат Властелина на пръстените ,ние под игото .
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и тука ще се намери някой да каже че ЕС е гол .Само трябват още няколко години ,нека влязат западните Балкани да станем и ние донор и ще видите как ще ни се свиди да даваме кинтите .Лошото е че с тази конституция няма как да се организира нормален референдум с този убийствен праг от 75 % .
5
2
 
29
 
! Отговори
Един там преди 4 години
Хахаха той бил твърдо против! Още през 2020 ще има референдум в Шотландия и ще се отделят, а нека този ненормалник си е против..
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На оружие, братя!Как ли е на шотландски келтски?Могат заедно с ирландските и уелски националисти да си сформират британско-келтски обединен блок в парламента.
3
0
 
13
 
! Отговори
42 преди 4 години
Ако искахте по-добри поробители от англичаните, трябваше да ви се случат турците.
2
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено торите се справиха отново както винаги с острата политическа криза в обединеното кралство .Радвам се че имаше една нация която да шамароса самозабравилите се еврократи ида им каже в лицето ,че Англия не е за продан .Тук това няма кой да го каже поради ниската култура на премиера ни.Човека още смяташе ,че англичаните нямало да напуснат ЕС.Такъв късоглед човек е на върха ,смятайте какво представлява изобщо партията му .
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
B. DJ. D.G.D.