Джонсън - с победа, но дали и за Великобритания?

Исторически момент за съдбата на Обединеното кралство
14 дек 2019 10:00, Петя Славова
84
Джонсън - с победа, но дали и за Великобритания?
Снимка: БТА

Последният път, когато британските консерватори постигнаха подобна съкрушителна победа, беше на изборите през 1987 година. Тогава премиер беше Маргарет Тачър, която се заканваше на ЕС, размахвайки енергично чантичката си, че ще си поискат парите обратно.

Още по темата

Сега британският гняв се изразява в тези три думи: "Да приключим с Brexit " (Get Brexit done). Само че приключване засега няма и не се очертава да има в обозримо бъдеще, пише "Дойче Веле".

Живеем във времена на откровени лъжи, неизпълнени обещания и на неприкрит расизъм ала Тръмп. Образование, престъпност, бездомници и една загиваща Национална здравна служба – всичко е впрегнато в пропагандната машина за печелене на гласове. Борис Джонсън усвои почти всички трикове от каталога на Доналд Тръмп. И никой не се стряска от това. Джонсън ще продължи да залъгва Великобритания, че излизането от ЕС ще е лесно и меко, и че още в края на преходния период през декември 2020 година ще има търговска сделка с Общността. Само да припомним: на ЕС и Канада им трябваха цели 10 години, за да финализират търговското си споразумение.

Провалът на лейбъристите

Къде сбъркаха лейбъристите? Много просто: грешката им беше Джереми Корбин. Имало ли е изобщо друг по-недолюбван и колеблив лейбъристки лидер? И наистина ли той си вярваше, че още веднъж ще успее да попречи на торите да спечелят мнозинство - както през 2017 година с Тереза Мей начело?

Корбин няма друг избор, освен да си подаде оставката и така да направи една последна услуга на своята партия. Той вече заяви, че няма да се кандидатира за следващите избори – нещо, което всъщност трябваше да направи още преди сегашните.

Голям удар за лейбъристите е това, че те не успяха да спечелят в избирателните региони, които са смятани за тяхна крепост - т. нар. „червена стена“. Става въпрос за обширни райони в постиндустриална Северна Англия, където политиката на икономии на консерваторите осакати обществото и икономиката и направи бедните дори още по-бедни. Партията на Корбин се оправдава за катастрофалния си резултат на тези избори с това, че хората били уморени да се занимават с проточилия се Брекзит. Това е твърде елементарно обяснение. Да не говорим, че още по-малко помогна двойнственото отношение на Корбин по въпроса за Брекзит. Много по-сложно е обяснението защо лейбъристите се провалиха на тези избори срещу една партия, чието некадърно управление в продължение на години съсипва страната - социално и икономически. Лейбъристката партия е в дълбока криза и губи все повече значението си, подобно на социалдемократите в Германия.

Робърт Мъдж

Тези избори бяха по-скоро състезание за приемане на по-малкото зло. Спечели Борис Джонсън. Ще изпълни ли сега той обещанията си? Едва ли. Но избирателите бяха разтревожени повече от обещанията на Корбин.

Най-болезнена е непоправимата вреда, която този резултат ще нанесе върху и бездруго дълбоко разделената и поляризирана страна.

Разединеното кралство?

Шотландия изглежда ще се вслуша в призива на Шотландската национална партия, която ще засили натиска си за провеждане на нов референдум за независимост. Разбира се, че правителството на консерваторите ще се противопостави на подобна стъпка. Предизвикателството обаче вече е хвърлено – шотландската министър-председателка Никола Стърджън заяви, че Борис Джонсън няма мандат, позволяващ му да извади страната ѝ от ЕС. Дали ирландските националисти, които за пръв път спечелиха много повече гласове от пробританските юнионисти, също ще настояват за напускане на Обединеното кралство?

Резултатът от тези избори е важен и от друга гледна точка: той ще определи каква роля ще играе занапред Великобритания на световната сцена. И трябва да кажем, че ставаме свидетели на трансформация на британската политика, която ще сложи отпечатък върху страната за години напред.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Либераст трудно пуска .Ако Англия напусне -денят трябва да се обяви за английски национален празник.
15
2
 
11
 
! Отговори
Бай х преди 4 години
Ха на снимката има три рогчета на главата. Случайност не мисля!
14
4
 
4
 
! Отговори
Samael преди 4 години
Булшитс САЩ са с една държава един език един федерален резерв.Нищо общо с Франция и Германия които нямат ама нищо общо.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всичко започна от Дейвид Камерън - къде е сега този мухль0 да види последствията от глупавите си действия. На него да се сърдят наглобританците от разединеното кралство
12
3
 
7
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Браво отърваха се от Сесесеренцето.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално не може джуган бугарски във Франция да получава по-голяма помощ социална без да пипа работа от учен професор академик в БАН с множество публикации или неврохирург в Българска Болница.В Светът има нещо сбъркано и ще продължава да се обърква.
10
9
 
12
 
! Отговори
bayyyy преди 4 години
за еврогейския съюз дето е още по-зле от анлия - един цирей гноясъл - всеки вътре гледа да прецака другия - да вземе повече парички и повече пазари, за *** ценности да не говорим - да си нормален е наказуемо - ЕС - място на ***, гей, отнети деца, затвор за вербално насилие над съпругата, престъпност от толерастия, мигранти, цензура и преследване на по-будните.Не, мерси, добрата стара Англия е в пъти по-привлекателна, пък вие си пишете, те така ми надувахте главата че хич не искали брекзит, ся няма ли да има разследване за Руска намеса, ми импийчмент, давайте щом е като тръмп кара
9
6
 
10
 
! Отговори
Чърчил преди 4 години
Хич не ги мислете англичаните те ще се оправят...Европа да му мисли че е разчекната между САЩ и Русия а от това нищо добро няма да излезе....
8
6
 
8
 
! Отговори
До: 3 (Факт!) преди 4 години
Мечтай си! Така пишеше в учебниците ни по Научен Комунизъм за САЩ - че са разпадаща се капиталистическа държава, понеже са били в последния стадий на капитализма, тоест империализма. И САЩ го чакахме аха-аха и да се разпадне, ама не!!!Това ти говоря го учехме в клас още от 1980-та година!
7
1
 
12
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Снимката имали препратка,към "ДЯВОЛА",или е станало случайно?!
6
2
 
12
 
! Отговори
човек преди 4 години
Абе, кво му стърчи на тоя от главата? Рога ли са?
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обади прическата...
4
8
 
6
 
! Отговори
Ф 16 преди 4 години
Шотландия е в обединеното кралство от 1703 .Тогава шотландците стават част от Великобритания .Шотландия има обща история с Англия.Общи победи над Наполеон,обща колониална империя ,обща победа във двете големи войни на 20век .Наивно е да се смята,че Шотландия ще напусне защото голяма част от населението е гласувало за ЕС.На референдум те ще изберат Англия пред щурото бъдеще с група еврократи без никаква история .Човек е това което е ,а не което предполага че ще стане някога.
3
6
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Трябва нещо да се направи с Франция и Германия една от двете да напусне и с ЕС е свършено.
2
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Давай Джони шотландците без Англия и Уелс не могат да припарят географски до ЕС.Нищо не могат да направят.Решаваща е Англия.
1
12
 
8
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Пирова победа