На трето място сме в ЕС по раждания със секцио

43% от българките са родили по този начин
17 дек 2019 19:15,
34
На трето място сме в ЕС по раждания със секцио
Снимка: Pixabay

През 2017 година цезарово сечение при раждането на едно или повече бебета е било извършено най-малко 1,4 милиона пъти в рамките на целия Европейски съюз, показват данни на Евростат.

Още по темата
Според европейската статистика се наблюдават големи процентни различия при ражданията с цезарово сечение в отделните държавни членки на ЕС, като България е в челната тройка по отношение на осъществени подобни операции.

Цезаровото сечение е прилагано най-често в Кипър, където цели 54,8% от всички живородни операции през 2017 година са били осъществени по този оперативен способ. Островната държава е последвана от Румъния с 44,1% и България, където цели 43,1% от всички живородни раждания през 2017 година са били осъществени посредством цезарово сечение.

След нашата държава се нареждат Полша (с 39,3%) и Унгария (37,3%).

На другия полюс е Финландия с едва 16,5% раждания чрез цезарово сечение, следвана от Швеция (16,6%), Естония (19,4%), Литва (също 19,4%) и Франция (19,7%).

В абсолютни стойности през 2017-а година е имало 27 357 броя раждания в България чрез цезарово сечение - почти без промяна спрямо 27 476 броя през 2016-а година.

Десети години по-рано (през 2007-а) обаче в нашата страна е имало 20 187 раждания чрез цезарово сечение, а в началото на новото хилядолетие (през 2000-а година) - едва 9 927 броя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то със секцио не е раждане а изваждане нали,Да бъдем точни.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5 раждането и естествен процес. И ако отвориш ютюб ще видиш цивилизовани раждания и усмихнат персонал. Това може да е положително изживяване.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко. В България все още раждането е много агресивен процес с прилагане на оживели стресиращи методи. Ако има спокойна атмосфера и подкрепа на близките, много повече жени ще раждат нормално и повече деца. Тази статистика показва, че като изключим рамките, които са масовите родилки, значи масата от жените раждат със секцио. Много жалко.
8
12
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Ами да, ще пищят. Като раждат по на 30 тъй ще е.
7
2
 
10
 
! Отговори
123 преди 4 години
И аз ако знаех какви са касапи щях да родя секцио по желание, а не да преживея такъв тотален ужас и унижение, който ми остави травма за цял живот... Поради този факт, никога не се реших да имам второ дете...P. S. При това платено с много пари, при "уж" най-добрият лекар в София...
6
3
 
4
 
! Отговори
7+ преди 4 години
Всичко е до здравна пътека!
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Господине не вярвайте на средновековни суеверия.Имунната система не се формира когато детето се ражда тя е резултат от много фактори, основните от които са начин на живот и генетична наследственост.Не може да яде сйапана храна цял живот да пафка по лутия на ден да спре с пиенето когато забременее и да чака здраво дете.Тва е като с колата-като и сипваш гадно гориво и масло от трансформатора и мотора отива бързо..
4
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майка ми ме е родила със секцио и какво.Не е натурално и био за модерните еко талибани?Много по милостиво и цивилизовано е бременната жена да бъде упоена,докторите да и направят операцията и да се роди детенцето.Другото какво е?Да крещи и да пищи от болки все едно я изтезават и няколко доста сърдити и кисели докторки да и бият шамари и да я ругаят че се *** и не се държи мъжки?И после като роди все едно е минала през тежък боксов мач.А най-естествено е да къса пъпната връв със зъби може би?
3
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КомпасНе само некадърни но и алчни лекари.На двама познати жените им родиха във Варна тази година , и двете със секцио , и на двете им беше обяснено рано рано ,че бременностите са им рискови.На една *** ,колко и трябва-почва да мели на мъжа си и хайде 800 лв.(секциото) за отскок още преди да е проплакало.После почнаха и здравословните проблеми и с дечицата (понеже и имунната им система е по-слаба заради секциото и неестественото раждане).
2
1
 
1
 
! Отговори
Това там... преди 4 години
Европейка ли трябва да е?
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бебочета, дай боже всекиму!