Белгийците все по-рядко се кръщават и черкуват

8 от 31 католически църкви са били превърнати в православни храмове
30 дек 2019 17:10,
19
Белгийците все по-рядко се кръщават и черкуват
Снимка: Pixabay

Католиците в Белгия все по-рядко се черкуват, кръщават децата си и сключват църковен брак. Това показват данните от поредния годишен доклад за дейността на Католическата църква, представени в местни медии, пише БТА.

Още по темата

За последните две години броят на кръщенетата е намалял с над 11 на сто и достига 38 процента. За сравнение през 1977 г. над 85 на сто от новородените в страната са били кръщавани. Миналата година едва 15 на сто от браковете са били сключени пред олтара, докато преди четири десетилетия близо 78 на сто от младоженците са се свързвали в църковен съюз.

В доклада се отчита, че над половината от католическите проповедници в страната са на възраст над 75 години, а всеки трети е навършил години за пенсия. Един от всеки петима католически свещеници в Белгия е чужденец, най-често от Конго, Франция или Полша.

Миналата година в страната са били десакрализирани още 31 католически църкви, като осем от тях са били превърнати в източноправославни храмове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще дойде време рано или късно на кой колко чу е писано и всички ще си опее свещеник ама преди това ще ви се иска да сте повярвали в Господа Исуса Христ нашия спасител.На смъртнното си легло всеки става вярващ
12
8
 
5
 
! Отговори
Sasho преди 4 години
Глупоста на една религия няма да ни спаси от глупоста на друга, така че стига сте писали против атеистите, ние мразим всичките измишльотини независимо дали са християнски, мюсюлмански и каквото било другото.
11
0
 
8
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Ще се изучава в страните, които успеят да се опазят от исляма. В тези, които не успеят няма да се изучава история или каквото и да е друго. Каквото трябва да се знае го пише в Корана, каквото не го пише в Корана - не трябва да се знае.
10
2
 
19
 
! Отговори
Ко преди 4 години
Джамиите растат като бройка и са пълни. И децата им като бройка растат.
9
2
 
25
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
До АнонименРелигията на Запад няма да изчезне,само ще се промени-в посока ислям.Кръщенетата може да намаляват,ама обр*язванията растат.
8
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално, старите хора си умират, а и младите няма как да се вържат на такива приказки. Религията ще изчезне след 30 години в запад, а в азия и африка някъде до 80 години.
7
20
 
11
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 7Гледам себе си и другите атеисти около мен... Ако те намерим паднал на улицата... ще ти помогнем... Няма да крадем, не от страх от ада, а защото е грешно... Глуповатите хора имат нужда от бог, правила в стара книжка и заплахи с "ад"....
6
6
 
18
 
! Отговори
Хюго Бос преди 4 години
Ами да не се кръщават, да си стоят модерни атеисти- *** ще им вземат държавата и няма да има нужда от църкви и свещеници. Те и без това са доста голям процент...Толкова са жалки - за 30 г. сами се предложиха на башибозука.
5
6
 
26
 
! Отговори
мяу преди 4 години
До БауЧети Достоевски какви гадини стават с хората без идеята за Бог.
4
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в това отношение социализъма е бил по-напред. 77ма година сме имали по-ниски нива на релегиозна зависимост. Честно казано се бях притеснил, че хората се връщат към религиозните глупости, но е хубаво да разбера, че не е така.
3
17
 
7
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 3Не знам кой от двамата вярва в историйка на 2000+ години :D
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все едно, да се чудите, защо във Франция и Германия малките чергички за молитви са така търсени
1
29
 
12
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Браво на хората! Поумняват..