Папата от Тайланд: Младите са погълнати от технологиите

Засилва се консуматорското поведение, вярата трябва да се бори с това
Обновена: 22 ное 2019 16:56 | 22 ное 2019 16:56, Павел Гълъбов
7
Папата от Тайланд: Младите са погълнати от технологиите
Снимка: Reuters

Папа Франциск насърчи днес Католическата църква в преобладаващо будистки Тайланд да не се бои да променя езика си, така че да съответства на местната култура, за да привлича нови вярващи, и особено младежите, обсебени от консуматорско отношение и нови технологии, предаде Франс прес.

Още по темата

Една от мисиите на аржентинския папа е да посещава отдалечени части на света, за да поощри изолираните, но склонни да се разрастват католически общности, отбелязва АФП.

По света има над 1,3 милиарда католици, но в Азия те са едва 145 милиона, което прави 3,28 процента от населението. В будистки Тайланд католиците са към 400 000 - под 0,6 процента от жителите на страната.

В този контекст Светият отец призова тайландските свещеници да не се отказват, макар да са малобройни. Той ги насърчи да последват примера на мисионерите, започнали да покръстват страната през 16-ти век, и да не се страхуват да си служат с нови символи и образи, за да направят по-разбираемо посланието на Църквата за хората, съобщава БТА.

"За мнозина християнската вяра е чужда вяра, религия на чужденците", отбеляза папата и обясни, че затова свещениците трябва да се осмелят да говорят за вярата "на местния диалект" и да стигат по-далеч от превеждането на текстове.

Папа Франциск не проповядва агресивното разпространяване на вярата, характерно за Католическата църква в миналото, което би било пагубно за християнските малцинства в някои не особено толерантни държави като Тайланд. Той обаче непрестанно повтаря, че нови вярващи трябва да се привличат, адаптирайки Божието слово към местните общности.

Свещениците и епископите в Тайланд трябва да се заемат "с бича на наркотиците и малтретирането на хора, както и с икономическото и социалното неравенство", каза папата.

Пред епископите от Федерацията на азиатските епископски конференции Светият отец призна, че задачата им е трудна, имайки предвид засилващият се консуматорски и материалистичен начин на мислене, най-вече сред младите хора, обсебени от новите технологии.

Според различни проучвания тайландците прекарват над девет часа дневно в интернет, използвайки смартфоните си.

По-късно днес млади мюсюлмани от Южен Тайланд, където през 2004 г. сепаратистки конфликт взе около 7000 жертви, ще пеят за Франциск в университет в Банкок. Папата ще завърши деня с литургия за младите хора в катедралата в Банкок, ден след като отслужи меса на внушителен стадион в столицата пред 60 000 вярващи.

Утре Франциск заминава за Япония на визита, която ще има много по-политически характер, тъй като ще посети Нагасаки и Хирошима, където преди 74 години две американски атомни бомби отнеха живота, съответно, на 74 000 и 140 000 души.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И по зле ще става!
6
1
 
1
 
! Отговори
Уважаеми Папа, преди 1 година
Преди всико се извинявам за щуротията,която моите предци(е не много сигурни) сториха с Болдуин 1204 лето.Твоя колега ги прати за попълване хазната,след грабеж,познат след векове като "3-те мандата на Бой Бор.
В нашия (тогава непревзет от Мафията) ареал той срещнал финала на рицарството,ЕС - средновековно и самоубийство на кредиторите си.
По-после,едно полско ле-ке-иии обвини наш разузанавач за негов убиец.
Дали ти, Демократичний с малкото твои парички не ще "подобриш" Света?
Ами да помагаме!
5
3
 
3
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Папата да се обърне към колегата католикос Карекин II Нерсисян.
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Метаморфозите на обществото и нови зависимости. Хората стават като роботи и се борят за скотско оцеляване. И по зле ще става. Всеки се бори за контрол. Не забравяй кръстоносните походи. Сега са дигитални от корпорации и няма как да бъдат спрени. "Свободен" вече никой няма да е.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а католиците в педофилията
2
3
 
5
 
! Отговори
българин преди 1 година
Прав е човека! Качиш се в гр транспорт.Всяко забило поглед в тлф и не вижда нищо и никой! И не само младите. И възрастните също! Хората не общуват вече помежду си! Вече и секса си го търсят в нета.Това е положението уви!
1
6
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 1 година
ДА ЖИВЕЕ БУДИЗМА!!!!!