Еврокомисията отложи европейската минимална заплата до есента

Брюксел ще насърчава колективното договаряне
14 яну 2020 21:15,
154
Еврокомисията отложи европейската минимална заплата до есента
Снимка: БГНЕС


Европейската комисия отложи обещаното през първите 100 дни от мандата ѝ предложение за въвеждане на задължителна минимална заплата във всички държави от ЕС. Вместо това днес Комисията реши да започне консултации с националните и европейския парламент, синдикатите, гражданското общество и страните членки. Те ще продължат 6 седмици, след което Комисията ще направи ново предложение въз основа на тях, което ще се обсъжда още 6 седмици, обясни социалният еврокомисар Николас Шмит.

Еврокомисията ще предложи законодателна рамка за минималната заплата най-рано през лятото, но по-вероятно през септември, добави той.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви след избирането си, че предложението ще бъде направено през първите 100 дни след встъпването ѝ в длъжност, но идеята срещна яростна съпротива сред скандинавските държави, в които минимална заплата няма, а трудовите възнаграждения се договарят по браншове между работодателите и работниците.

Социалният еврокомисар обясни, че Еврокомисията няма да задължи шестте държави, които нямат минимална заплата да въведат такава, а ще предложат "икономически и социални критерии" при определянето ѝ в останалите 21 държави, които имат, за да позволи тя работещите да водят "достоен живот".

Шмит посочи, че в държавите с колективно договаряне, трудовите възнаграждения са по-високи, затова Комисията ще насърчи страните членки да използват по-активно формулата, вместо минималната заплата да се определя от правителствата. Мотивът е, че работодателите и синдикатите познават условията в браншовете най-добре.

Еврокомисарят изрично подчерта, че не става дума за уеднаквяване на минималното възнаграждение във всички държави.

Идеята за европейска минимална работна заплата беше лансирана от вицепрезидента на Комисията Франс Тимерманс, който беше кандидат за неин шеф, като той предлагаше тя да се обвърже със средните доходи и да се индексира, когато те нарастват.

"Никога не сме предлагали еднаква заплата. Това, което казваме е, че ще работим за правна рамка за установяване на заплатите", каза Николас Шмит, като обясни, че според Комисията не във всички държави заплатите сега гарантират "достоен живот", което създава условия за дъмпинг в страните, където доходите от труд са по-високи.

Еврокомисарят съобщи, че консултирането със социалните партньори и правителства е изискване по Лисабонския договор, което Комисията ще спази преди да излезе със законодателна инициатива.

В момента най-ниската минимална работна заплата е в България. От 1 януари тя беше повишена на 610 лв. Най-висока тя е в Люксембург - 1738 евро месечно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До ??? Само в България ли не сте чули нищо за Брезит?За всичко дуго пишетено не и за Бркзит.Защо ли?
128
1
 
4
 
! Отговори
??? преди 4 години
Истинската средна заплата (медианата) е почти 60% от официалната средна заплата в България. Как си го представяте средна заплата да стане минимална заплата?!
127
0
 
6
 
! Отговори
Дебел работодател преди 4 години
С две ръце съм за въвеждането на тази минимална заплата в България. Така ще плащам с над 22% по-ниски заплати.
126
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АДЪТ е тук в България,страната в ЕС с над 50%работещи бедни,така че молете се с две ръце Европарламентът да приеме това предложение,без да се подавате на форумно облъчване!
125
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червени гайди,зовящи се работодатели,какво ще правим ако Евро - бюрократите вземат че гласуват ЗА? Май,май ще има ЗАТВАРЯЙ и не се мъчи!
124
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пътят към ада е постлан с добри намерения - колко точно описва единната европейска минимална заплата в България.
123
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано не се приеме, че иначе дебеловратите демократи ще плащат по-малко на робите си в България.
122
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито! Родният"би'езнес"в лицето на Велев, Донев и Сие червени к'ондоми трябва или да затваря или да плаща на раята!
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предложението на ЕК е за минимална заплата равна на 60% от заплатата на премиера на съответната държава.
120
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде пишат, че предложението е за 60% от медианната средна заплата. Това е осъществимо, но за бедни държави като България ще доведе до по-ниска минимална заплата, защото масовата заплата е далеч под официалната средна заплата. В богатите държави не е така и там 60% от медианната средна ще поддържа добро ниво на минималната заплата.
119
4
 
1
 
! Отговори
До124 преди 4 години
Хората ти го казват в прав текст,че заплащане по ниско от 3-три Евро на час, трябва да отиде в историята,а ти си бръмчи не пречиш никому!
118
0
 
2
 
! Отговори
До124 преди 4 години
Напротив, второто предложение е за единна общо Европейска минимална заплата,нещо което съм съгласен,че няма да бъде прието!
117
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 2019 медианната заплата в България е около 800 лева, т.е половината хора получават по-малко от 800 лева. Как изобщо някой може да си въобрази, че минималната ще стане почти колкото взима средния българин?
116
0
 
5
 
! Отговори
До 120 преди 4 години
Не бе, има две предложения - минималната да е колкото средната официална заплата или колкото два пъти средната официална заплата. Това е също толкова осъществимо, както и твоето предложение за 60% от официалната средна заплата.
115
5
 
1
 
! Отговори
До122 преди 4 години
Престани да четеш родни новини и "икономисти"като Петър Ганев,ами се моли ЕП да приеме предложението!
114
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работниците в България нямат полза от значително по-ниската европейска минимална заплата, която е в полза само на работниците в богатите държави. Ако се въведе в България, за 2020 трябва да е към 500 лева, а през 2021 около 550 лева. От нея си мислят, че имат полза само дебеловратите демократи-бизнесмени, но бъркат. С по-ниската европейска минимална заплата съвсем ще изгонят хората от България към нормални държави с нормално заплащане.
113
4
 
5
 
! Отговори
До120 преди 4 години
Това не са новини а е част от ПРЕДЛОЖЕНИЕТО,което ако бъде прието от ЕП някой тук ще трябва да плаща минимум 750 родни лева на раята! Анъдънму!
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Do 115Откога новините ком ги считаш за достоверен източник на информация? Преводите им са с гугъл и не струват. Навсякъде пишат за 60% от медианата.
111
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЩЕ,ЩЕ,ЩЕ стане, спокойно колкото и да се упражняват в "икономика" нашите родни "би'езнесмени" и форумни разбирачи!
110
0
 
5
 
! Отговори
До 117 преди 4 години
Де да беше 750 лева. Според предложението минималната трябва да е към 500 лева в България през 2020 година - 60% от медианата.