Еврокомисията отложи европейската минимална заплата до есента

Брюксел ще насърчава колективното договаряне
14 яну 2020 21:15,
154
Еврокомисията отложи европейската минимална заплата до есента
Снимка: БГНЕС


Европейската комисия отложи обещаното през първите 100 дни от мандата ѝ предложение за въвеждане на задължителна минимална заплата във всички държави от ЕС. Вместо това днес Комисията реши да започне консултации с националните и европейския парламент, синдикатите, гражданското общество и страните членки. Те ще продължат 6 седмици, след което Комисията ще направи ново предложение въз основа на тях, което ще се обсъжда още 6 седмици, обясни социалният еврокомисар Николас Шмит.

Еврокомисията ще предложи законодателна рамка за минималната заплата най-рано през лятото, но по-вероятно през септември, добави той.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви след избирането си, че предложението ще бъде направено през първите 100 дни след встъпването ѝ в длъжност, но идеята срещна яростна съпротива сред скандинавските държави, в които минимална заплата няма, а трудовите възнаграждения се договарят по браншове между работодателите и работниците.

Социалният еврокомисар обясни, че Еврокомисията няма да задължи шестте държави, които нямат минимална заплата да въведат такава, а ще предложат "икономически и социални критерии" при определянето ѝ в останалите 21 държави, които имат, за да позволи тя работещите да водят "достоен живот".

Шмит посочи, че в държавите с колективно договаряне, трудовите възнаграждения са по-високи, затова Комисията ще насърчи страните членки да използват по-активно формулата, вместо минималната заплата да се определя от правителствата. Мотивът е, че работодателите и синдикатите познават условията в браншовете най-добре.

Еврокомисарят изрично подчерта, че не става дума за уеднаквяване на минималното възнаграждение във всички държави.

Идеята за европейска минимална работна заплата беше лансирана от вицепрезидента на Комисията Франс Тимерманс, който беше кандидат за неин шеф, като той предлагаше тя да се обвърже със средните доходи и да се индексира, когато те нарастват.

"Никога не сме предлагали еднаква заплата. Това, което казваме е, че ще работим за правна рамка за установяване на заплатите", каза Николас Шмит, като обясни, че според Комисията не във всички държави заплатите сега гарантират "достоен живот", което създава условия за дъмпинг в страните, където доходите от труд са по-високи.

Еврокомисарят съобщи, че консултирането със социалните партньори и правителства е изискване по Лисабонския договор, което Комисията ще спази преди да излезе със законодателна инициатива.

В момента най-ниската минимална работна заплата е в България. От 1 януари тя беше повишена на 610 лв. Най-висока тя е в Люксембург - 1738 евро месечно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагат единната европейска минимална работна заплата да е процент от средната заплата за съответната държава за някакъв предишен период, който не може да е непосредствено преди това. Това в нормалните държави ще работи, но не и в България, където нивото на средната заплата силно зависи от размера на минималната заплата и минималната заплата е по-голям процент от средната, процент по-голям от този, който предлагат за европейската минимална заплата.
88
1
 
10
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Да приложат българската МРЗ като основна в ЕС.
87
1
 
7
 
! Отговори
Турчина преди 4 години
Минимална заплата в Африка 12 долара за 8 часа труд. Това са 21,08 лева. След няколко години ще стигнем Африканските по минимална заплата. Нека да се бием в гърдите и да се гордеем че сме европейци. Ние сме бъдещето на Земята. Модерните роби ХАХАХАХА
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според едни изчисления, минималната заплата от 140 лева през 1989 годин, отговаря на брутна заплата от 1400 лева сега, а по други изчисления на 2800 лева. Напредваме.... към дъното.
85
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С минималната заплата от края на 1989 година от 140 лева след удръжките, можехме да си купим 2333 билета за градския транспорт в София, а с минималната заплата след удръжките през 2020 може да си купим 295 билета, а през 2019 само 271 билета.
84
1
 
10
 
! Отговори
Баш демократи преди 4 години
Помня последните години от комунизма тогава бях още малък и съм бил явно първи клас. С 1 лев си купувах много неща а сега като сме в ЕС съюз те ни окупираха. Нямаме армия, нямаме минимална заплата която да осъществи минималните нужди на гражданина и да се чувства спокоен за бъдещето си. В комунизма произвеждахме в ЕС произвеждаме за страните с висока минимална заплата а те ни плащат Африканска минималната заплата. Ние сме им евтина работна ръка.
83
0
 
10
 
! Отговори
Крадци преди 4 години
Според мен европейският съюз не става за нищо. Просто страните които се присъедина в ЕС вдигнаха границите и отвориха пазарната си икономика за тях. А сега сме общество само което консумира а минималната ни заплата е най-ниската в ЕС равна на Африканска заплата. Въобще за какво се присъединихме към ЕС?
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"минималнатаработна заплата е критерий единствено спрямо държавните служители"И е така, но не съвсем. Минималната заплата спомага за изсветляването на сивият сектор, защото без такава частниците ще осигуряват на 100 лева. Освен това спомага и за общото сравнение на заплатите и удържане на един мунимум дори и при частниците, защото хората имат алтернатива.
81
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Предлаганата европейска минимална заплата очевидно ще е по-ниска от сегашната минимална заплата в България, но неясно защо всички си мислят обратното. Ако беше въведена в България през 2020 година, щеше да е около 510 лева, а през 2021 година около 480 лева, след което бавно ще върви нагоре.
80
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
германски цени на българското ишлеме, жестоко се лъжете! Просто ще си намерят нови роби които да им работят за без пари. И като нямаме ишлеме, а нямаме и наш продукт, какво точно ще правим? Тази Европейска минимална заплата може да стане само в Западните страни където парите се генерират от разликата между цена производство (ниска заради белите роби от Източна Европа или извън Европа) и високата цена на която се пласира готовия продукт!
79
0
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
ЕС дори и да определи минимална заплата в България, след като фирмите от ЕС които възлагат на нашата ишлеме икономика цените на които да работят, от къде точно ще се вземат парите за по високи заплати? Цели сектори от икономиката ни са на доизживяване. Като се вдигне заплатата, фирмите искат или не трябва да вдигнат цените, а на ЕС фирмите им става по изгодно да пращат ишлемето извън ЕС и икономиката ни тотално ще загине. Ако си мислите, че тази минимална заплата ще задължи германска фирма да
78
0
 
18
 
! Отговори
Антрополог преди 4 години
Хората са най-голямото богатство на ЕС!Примерно Холандия е само една трета от България без никакви природни ресурси а е на пето място в света по търговия със земеделски стоки благодарение на традициите в търговията,Германия също дължибогатствотоси само на хората-баварските и др. инжинери ...България губи богатството си с ниско възнаграждениее и слабо образование-в следствие на ниските заплати.
77
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ви оправя за 100 дни!? Тези филми сме ги гледали вече - не е истина в Европа до къде стигна охльовизацията, простотия след простотия. С такива розови лидери Европа е обречена, следващите десетилетия ще се сринем тотално.
76
1
 
12
 
! Отговори
Дарвин философ преди 4 години
До АБСУРД!И кой ще се мести от ЕС в Азия, при факта ,че си пласира стоката в ЕС без мита ?Само ИТ софтоерни фирми може би ,но така или иначе ИТ компаниите, които искат евтина работна ръка са в Индия.Софтуера на Боинг 737 е правен в Индия от програмисти със заплаще от 7$ /час. И резултата е на лице -милярди загуба за Боинг,уволнен директор и стотици жертви на катастрофи....Евтиното не носи ползи в дългосрочен план-умните ИТ фирми го знаят .
75
0
 
16
 
! Отговори
Параграф 22 преди 4 години
До СтефановДостатъчен е факта ,че ЕС ще определя минималната заплата....Би било добре да определя и заплатите в контролните органи,защото някак си е ъпсурдно експерта на басейнова дирекция,който решава от кой язовир колко да се точи за ВЕЦ и комерсиални нужди когато отиде на проверка на обекта.А да получава 650 лв ,че той няма как да се храни и облича камо ли деца да отглежда....
74
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И наште синдикати на няколко гала-вечери, давани от "бизнеса" искат тройно увеличение на заплатите и четридневна работна седмица по 6 часа, но все не става. Засега се говори само за увеличаване на 9 часа и без извънреден труд, много им е скъпо на рободателите, изнемогват, милите.
73
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе вие не разбрахте ли, че минималнатаработна заплата е критерий единствено спрямо държавните служители, тъй като техните заплати са вързани с нея? В Частния сектор всичко е на договаряне - предлагат ти, приемаш или отказваш. Единствено в држества където има колективен трудов договор и там е вписана обвръзка на заплатите с минималната, там също тя е фактор. С други думи, ползата от нормативно установена минимална заплата е нулева за голяма част от работещите.
72
6
 
9
 
! Отговори
АБСУРД! преди 4 години
Масово бизнесът дошъл тук (и то най-вече в София) заради ниското заплащане на труда ще напусне страната и ще се изнесе към азиатските страни. Стотици хиляди младежи, които получават засега ще-годе добри пари (~ 2/3 к) от западните компании тук ще загубят работата си и ще трябва да се ориентират и да работят като какво? Като шофьори на мляко, склададжии или какви?! Нямаме икономиа, която да издържи! За тия, които и сега си работят по лавките няма проблем, но за интелигентните хора какво правим?
71
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не важи за държави които са определени за боклукчийски кофи на европа и света.
70
0
 
16
 
! Отговори
Стефанов преди 4 години
Хора, четете внимателно - не се предлагат ЕДНАКВИ минимални заплати във всички страни от ЕС !!! Искат минималната заплата да е % от средната работна заплата за всяка страна, и да се индексира периодично. Толкова сме зомбирани, че не осмисляме нормалните