Германия затваря въглищните централи, дава 40 млрд. евро

Ангела Меркел обеща тези пари да отидат в засегнатите региони
16 яну 2020 18:40,
30
Германия затваря въглищните централи, дава 40 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел постигна сделка за стартирането на плана за пълното прекратяване на използването на въглища за добив на електроенергия. Меркел предлага обезщетения за милиарди евро за дружествата и засегнатите региони, така че затварянето на въглищните централи да започне още през тази година, съобщава Bloomberg.

Още по темата

На преговорите между правителството и премиерите на федералните провинции, които започнаха в сряда вечерта и завършиха късно през нощта, бе решено да се прекрати дейността на всички въглищни централи до 2038 г. Планът предвижда осигуряването на компенсации в размер на 40 млрд. евро за засегнатите региони.

Най-голямата германска въглищна централа RWE ще получи 2.6 млрд. евро, сочи информация на запознат с преговорите източник на Bloomberg.

Меркел се намира в трудна позиция, тъй като среща натиск както от еколози и активисти, така и от компаниите от минния сектор. Борбата с климатичните промени е сред най-важните теми за избирателите, а Германия няма да успее да изпълни целите за 2020 г. спрямо Парижкото споразумение за климата. От друга страна, се засилват опасенията, че социалното неравенство между по-бедните региони в Източна Германия, където се намират голяма част от минните компании, и Западна Германия, ще се увеличи.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
9
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендрВеган преди 4 години
Довиждане Първи Свят, Здравей Африканска Мизерия, само дето там е топло и зима нема!!
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излъгаха, че затварят ядрените електорцентрали. Сега лъжат за въглищните.Или ще поискат страни като БГ да ги затворят, а германските ще работят.
4
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВ 21-ви век да копаш въглища за да правиш ток...простотия.
3
6
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГЕРМАНИЯ ОПРОСТИ 200 МИЛИАРДА ДЪЛГОВЕ НА ГЪРЦИЯ!ЩОМ ЗАТВАРЯТ ВЪГЛИЩНИТЕ ЦЕНТРАЛИ С ЛЕКОТА ЯВНО ИМАТ ПАРИ!!!--------ПРИ НАС ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ , ЗАЩОТО БОРИСОВ ВЕЧЕ НИ Е ФАЛИРАЛ И ВКАРАЛ ВЪВ 10-КИ МИЛИАРДИ НОВИ ДЪЛГОВЕ ЗА 3-ТЕ СИ МАНДАТА ДОСЕГА!
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да затворят държавата, ако искат остатъчно бедна държава сме за да си позволим подобни авантюри.
1
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намалото на края на крепящия се на *** Германистан!