Милиони в Германия се трудят за жълти стотинки

Да работиш по 10-12 ч. на ден и едва да свързваш двата края
20 яну 2020 20:00, Елка Василева
285
Милиони в Германия се трудят за жълти стотинки
Снимка: архив, БГНЕС

Мартин се труди по 10-12 часа на ден, но получава заплата колкото да не умре от глад. Българинът е един от общо 4,1 милиона работници в Германия, които хем се трудят на пълен работен ден, хем живеят в мизерия.

"Да работиш за жълти стотинки": така е озаглавен документален филм на германската обществена телевизия ZDF, разказващ за трудещите се с минимални доходи във Федералната република, пише Дойче веле.

Един от тях е българинът Мартин. Той работи от три години в Германия като куриер. Денят му започва в 4:00 сутринта. Мартин живее заедно с 11 свои колеги, всички от Източна Европа. За стаята, която дели с още двама, плаща 350 евро на месец.

В 5:00 Мартин отива на работа в депото, откъдето започва да обикаля с буса си по адреси. Той още не знае колко ще продължи работният му ден - може би 10, а може би 12 часа. Това зависи от броя на пакетите, които трябва да достави. Първата му задача е да ги натовари на буса. Това му отнема доста време, което обаче не му се заплаща. Едва когато пакетите са натоварени и подредени, работният ден може официално да започне.

В деня, в който екипът на телевизията го съпровожда, той имал да разнесе 227 пакета на 169 адреса. „Ако на адреса няма никой, си длъжен да намериш съсед. Това отнема много време. Трябва да говориш със съседите и да оставиш бележка на вратата. Това отнема поне 10 минути. При 100 клиенти - ето ти 1000 минути", разказва Мартин. 1000 минути, които се равняват на 16 часа.

Мартин е принуден да се храни в превозното средство, защото няма време за обедна почивка. Работата му изисква и големи физически усилия. Някои пакети тежат по 30 килограма. За всичко това в края на месеца Мартин получава малко под 1500 евро брутна заплата. Чистият му месечен доход е малко над 1000 евро.

Мартин е един от общо 4,1 милиона трудещи се в Германия, които работят на пълен работен ден, но получават твърде оскъдно заплащане. С други думи става дума за проблем, засягащ всеки пети трудещ се в Германия. А заетостта на пълен работен ден от година на година намалява. Вместо това има все повече трудещи се на непълен ден и такива, които волю-неволю влизат в ролята на самонаети лица.

Минималните надници на час, приети в Германия със закон, се актуализират на всеки две години. През 2019 година минималната часова надница е възлизала на 9,19 евро, а през 2020 тя ще е 9,35 евро.

Злоупотребите обаче са много: в случаи като този на Мартин не всички часове, в които служителите са ангажирани, биват зачитани. Други работят изцяло на черно или са наети за по-малко часове, отколкото реално работят, а остатъкът от заплащането си получават на ръка. Така работодателите плащат значително по-малко данъци и осигуровки. Сред потърпевшите са особено много работници в строителния бранш, но също и в сферата на услугите.

Не само хора като Мартин, заети на пълен работен ден срещу минимално заплащане, трудно свързват двата края. На близо 3 милиона жители на Германия им се налага да работят на две или повече места. Сред тях е Диана Йортел, с която ни среща репортажът на Втора германска телевизия (ZDF).

Бум на почасовата заетост

Диана е касиерка в супермаркет, но работи там само 12 часа седмично. За да пестят, от магазина ангажират повече служители само в най-натоварените часове. Почасовата работа е широко разпространена в Германия и е сред най-често срещаните методи на работодателите да пестят средства от заплати и осигуровки. Над 15 милиона души работят почасово в Германия. Броят им е нараснал почти двойно за последните 20 години.

Работният ден на Диана, също като този на Мартин, започва рано - в 6:00. Първо отива да чисти в дома на възрастен човек. Това ѝ отнема два часа. След това работи няколко часа на касата в супермаркета, а щом приключи и там, се отправя към третото си работно място - верига за бързо хранене. Там се труди около 50 часа месечно и получава по 9,50 евро на час.

По данни на Федералната статистическа служба към 2017 година 15,5 милиона от живеещите в Германия са били заплашени от бедност или социална изолация. Те представляват 19% от населението. Средният процент за Европа е 22,5.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: Германиятруд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мартине,каква ли е тая соба,че да плащате 1100? на месец за нея?
70
3
 
31
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Подкрепям коментарите, че наемът няма как да е 350 евро на човек,а за цялата стая. Имам достатъчно познати, които живеят и в Берлин, и в Мюнхен, и знам наемите как вървят! Подкрепям и коментарите, че въпросният Мартин е без образование, език и квалификация. Въпреки това НЕ гладува! За 300-400-500 евро на месец на масата му ще има ежедневно месо, плодове, мляко и всичко, което му се прияде. За разлика от България. Тъй като джитка със служебна кола, не плаща за транспорт, който е доста скъп там.
69
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работи Иване работи един ден фабриката ще стане твоя.
68
18
 
22
 
! Отговори
Дана преди 4 години
Дъщеря ми завърши право в Германия и работи там вече 6 години.Не се оплаква от заплатата,напротив -много е доволна.
67
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе по принцип от дядо знам че от работа гърбав се става но не богат.
66
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обожавам Германия и се чувствам супер в нея.
65
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тая стая, дето живее с 3-*** още да плаща 350 еврака - ами много е ***, ако е така---Истина е, не послъгва. Става въпрос за нелегални или полулегални къщи за гости, които работят основно за гастарбайтери. Ако изобщо са регистрирани като фирми, често дори нямат касов апарат (да, в Германия е възможно!). Парите се плащат на ръка, условията са мизерни, а цените космически (легло на етажи почти колкото наем за апартамент). Леглата често се уреждат от посредниците и се удържат от заплатата.
64
1
 
12
 
! Отговори
Китаец преди 4 години
Ми то същото важи и за Китай и за мн. други развити държави. И кво от това? Или искате да ми кажете, будали стоите си тука.
63
13
 
8
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Драмата на българина: трябва да работи здраво и да поназнайва нещо и ръцете да не му са в зад*ника, за да получава добри пари. И това за едната стая за 1000 евро също е лъжа. Познат колега вече на възраст, инженер, знае малко немски твърди, че има поне 1 млн свободни места за инженери в Германия. Работа си намираш веднага, фирмите за кадри те преследват, можеш да избираш. А Мартин тук като се е правил на умен, сигурно няма и основно образование и винаги ще е прекаран.
62
2
 
35
 
! Отговори
Куриера преди 4 години
Много ми е интересно как се правят 169 адреса ДНЕВНО, дори и 150 от тях да са наредени на една улица?
61
6
 
24
 
! Отговори
Абсолютно преди 4 години
Бачкането е за баламите. Истинските мъже правят яки пачки само с подписи и телефонни обаждания с пура и уиски в ръка.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 54 ПроСоТоОт 19% е данък на парите и т.н. Има годишен необлагаем до 17000 евро. над тази сума има 19% данък. това е само за самонаети лица.Зелбстщандиг
59
3
 
9
 
! Отговори
Емо преди 4 години
Оставка на Меркел. Веднага.Да се връща строят преди да падне стената. Оставка.Оставка.
58
3
 
21
 
! Отговори
бааа го преди 4 години
''той имал да разнесе 227 пакета на 169 адреса.''- Абе този Мартинчо със камион/TIR/ ли обикаля тези адреси?
57
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това да ходиш да бачкаш в чужбина си е егати набутвацията. Пълен мазохизъм.Много по яко е да си направиш фирми в България да изпълняваш държавни поръчки, и да усвояваш пари от евро фондове по програми. Защо да ходиш в чужбина да те ограбват западняците като можеш да си стоиш в България и да ограбваш парите на западняците от разстояние? Тия са ни ограбвали векове наред. Сега им го връщаме.
56
4
 
26
 
! Отговори
Мартин бусаджията преди 4 години
Премиерчето ли поръчва такива статии?
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 50 АнонименМай си спал на отворен прозорец ! *** на лекар за илачи.
54
4
 
9
 
! Отговори
Оливер-Берлин преди 4 години
Най-нископлатените "работници" в Германия са турците
53
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До До ПроСоТоданъците се ДВИЖАТ от 14 % до 40..В зависимост от дохода.А дали има необлагаем минимум,ТИ ще кажеш..
52
9
 
34
 
! Отговори
хехе преди 4 години
Мартин нещо послъгва. За тая стая, дето живее с 3-*** още да плаща 350 еврака - ами много е ***, ако е така. По-скоро тримата плащат общо 350 евро. 169 адреса за 10 часа - това е един адрес на 5 минути, което е физически невъзможно. Само паркиране, отиване до вратата, свънене, чакане да отвори някой, подпис, обратно ще отнеме 2-3 мин, ако вратата е до пътя почти. В Англия, куриерите за 8 часа разнасят по 40-50 пратки, Мартин трябва да е като Светкавицата. Доста е поизлъгал Мартин... или писача.