Милиони в Германия се трудят за жълти стотинки

Да работиш по 10-12 ч. на ден и едва да свързваш двата края
20 яну 2020 20:00, Елка Василева
285
Милиони в Германия се трудят за жълти стотинки
Снимка: архив, БГНЕС

Мартин се труди по 10-12 часа на ден, но получава заплата колкото да не умре от глад. Българинът е един от общо 4,1 милиона работници в Германия, които хем се трудят на пълен работен ден, хем живеят в мизерия.

"Да работиш за жълти стотинки": така е озаглавен документален филм на германската обществена телевизия ZDF, разказващ за трудещите се с минимални доходи във Федералната република, пише Дойче веле.

Един от тях е българинът Мартин. Той работи от три години в Германия като куриер. Денят му започва в 4:00 сутринта. Мартин живее заедно с 11 свои колеги, всички от Източна Европа. За стаята, която дели с още двама, плаща 350 евро на месец.

В 5:00 Мартин отива на работа в депото, откъдето започва да обикаля с буса си по адреси. Той още не знае колко ще продължи работният му ден - може би 10, а може би 12 часа. Това зависи от броя на пакетите, които трябва да достави. Първата му задача е да ги натовари на буса. Това му отнема доста време, което обаче не му се заплаща. Едва когато пакетите са натоварени и подредени, работният ден може официално да започне.

В деня, в който екипът на телевизията го съпровожда, той имал да разнесе 227 пакета на 169 адреса. „Ако на адреса няма никой, си длъжен да намериш съсед. Това отнема много време. Трябва да говориш със съседите и да оставиш бележка на вратата. Това отнема поне 10 минути. При 100 клиенти - ето ти 1000 минути", разказва Мартин. 1000 минути, които се равняват на 16 часа.

Мартин е принуден да се храни в превозното средство, защото няма време за обедна почивка. Работата му изисква и големи физически усилия. Някои пакети тежат по 30 килограма. За всичко това в края на месеца Мартин получава малко под 1500 евро брутна заплата. Чистият му месечен доход е малко над 1000 евро.

Мартин е един от общо 4,1 милиона трудещи се в Германия, които работят на пълен работен ден, но получават твърде оскъдно заплащане. С други думи става дума за проблем, засягащ всеки пети трудещ се в Германия. А заетостта на пълен работен ден от година на година намалява. Вместо това има все повече трудещи се на непълен ден и такива, които волю-неволю влизат в ролята на самонаети лица.

Минималните надници на час, приети в Германия със закон, се актуализират на всеки две години. През 2019 година минималната часова надница е възлизала на 9,19 евро, а през 2020 тя ще е 9,35 евро.

Злоупотребите обаче са много: в случаи като този на Мартин не всички часове, в които служителите са ангажирани, биват зачитани. Други работят изцяло на черно или са наети за по-малко часове, отколкото реално работят, а остатъкът от заплащането си получават на ръка. Така работодателите плащат значително по-малко данъци и осигуровки. Сред потърпевшите са особено много работници в строителния бранш, но също и в сферата на услугите.

Не само хора като Мартин, заети на пълен работен ден срещу минимално заплащане, трудно свързват двата края. На близо 3 милиона жители на Германия им се налага да работят на две или повече места. Сред тях е Диана Йортел, с която ни среща репортажът на Втора германска телевизия (ZDF).

Бум на почасовата заетост

Диана е касиерка в супермаркет, но работи там само 12 часа седмично. За да пестят, от магазина ангажират повече служители само в най-натоварените часове. Почасовата работа е широко разпространена в Германия и е сред най-често срещаните методи на работодателите да пестят средства от заплати и осигуровки. Над 15 милиона души работят почасово в Германия. Броят им е нараснал почти двойно за последните 20 години.

Работният ден на Диана, също като този на Мартин, започва рано - в 6:00. Първо отива да чисти в дома на възрастен човек. Това ѝ отнема два часа. След това работи няколко часа на касата в супермаркета, а щом приключи и там, се отправя към третото си работно място - верига за бързо хранене. Там се труди около 50 часа месечно и получава по 9,50 евро на час.

По данни на Федералната статистическа служба към 2017 година 15,5 милиона от живеещите в Германия са били заплашени от бедност или социална изолация. Те представляват 19% от населението. Средният процент за Европа е 22,5.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: германиятруд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 221Не е добре да си измисляш лъжи, само за да си направиш жалкото съществуване по-поносимо.
210
2
 
7
 
! Отговори
Неграмотен преди 4 години
Жалко за хубавата ни страна със не........и управници който ни направиха белите роби на Европа.
209
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато официалната немска статистика сочи, че средната чиста заплата в Германия е 1890 евро, тук има хора които обясняват, как никой с квалификация не взимал под 2500 евро чисто и как 2150 евро били смешни пари. А когато официалната българска статистика сочи, че средната чиста заплата в България е 908 лева, тук се обяснява, как хората работели масово за по 300-400 лева. Значи немската статистика е твърде песимистична, а българската твърде оптимистична, а?
208
6
 
5
 
! Отговори
Смех преди 4 години
До 217Ако 3000 евро на месец е начална заплата в Германия , вземи и подпали панелката от крайния квартал в който живееш жалкия и безмислен беге живот
207
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не ви стигат парите елате си тук бре, кой ви натиска да ходите у Чужбината? Без език и квалификация в чужда държава - толкова
206
1
 
16
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Първото което е,че Германия е държава с много население.Хората за които става дума във статията работят много "неблагодарни" професий.Учиш език,квалифицираш се и почваш друга работа.Има ли желание---има и начин!!!Навсякъде по света има бедни и богати.Важното е процентното съотношение и какво разбирате под "беден" и "работещ беден".Със сигурност Германия е по-добре от "просперираща" България под вещото ръководство на "Цар Тиква"!!!!
205
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както и да го вьртиш в гер....заплатата е хиледарка. За туй казваше дядо ми трябва да имаш занаят.
204
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21610 години и още си на начална заплата????
203
11
 
4
 
! Отговори
От Германия, Щутгарт преди 4 години
Бруто 36 800 евро , нето 25 800 евро От 10 години в Германия , отскоро с немски паспорт, под наем , и никога няма да се върне в Бе ге то
202
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 211Ми как няма да ти е супер като си си намерил сродни души в турските гета. Ама белия човек търси по-нормална среда.
201
4
 
1
 
! Отговори
Панимай преди 4 години
А в България да не се трудят за милиони с пенсия която и кучетата биха се зачудили да ли е подигравка,а за това много от европейските държави се подиграват как колосното олигофренично правителство си потъпква държавата защото няма думата икономически пропаднали и с растеж на дългове дронове и самолети се купуват а войска няма пътища се правят,а още караме москвичи децки градини се строят деца няма
200
0
 
1
 
! Отговори
и в СОФИЯ преди 4 години
И В СОФИЯ
199
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1000 ЕВРО СА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ, ТОВА СА 2000ЛВ, А ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ, А ДОБАВКАТА КЪМ ПЕНСИЯТА, КОЯТО НАЙ ВЕРОЯТНО ЩЕ БЪДЕ ПО ГОЛЯМА ОТ ОСНОВНАТА ПЕНСИЯ...КОЙ КУРИЕР В БГ ПОЛУЧАВА ТАКАВА ЧИСТА ЗАПЛАТА?!
198
0
 
7
 
! Отговори
икономист преди 4 години
От тези 15 милиона, които работят почасово в Германия, има едни поне 7 милиона, които работят до 20 часа седмично. При тези ставки на заплащането, би трябвало да взимат средно по 700-800 евро на месец. Което е голям проблем ако не си майка с деца или студент, които все пак разчитат и на доходите на своите близки хора. Излежда обаче, че се задава голяма социална криза в Западна Европа, ако нивата на почасовата заетост продължават да се увеличават.
197
2
 
5
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Всеки човек е длъжен да получи минимална степен на образователно равнище. Поне в цивилизованите държави е така.... Обаче няма как да задължим всеки човек в работоспособна възраст, да притежава минимално изискуемия набор от умения, търсени на пазарана на труда. Образованието дава знания, но когато заварчикът отиде на работното си място, знанията са само едната част от това, което му трябва. Другата част се пада на вродената сръчност, която всеки човек получава или НЕ по рождение.
196
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютни глупости. Хора с квалификация получават поне 2500 евро чисто. Ако попаднете на мошеник, няма да получите нищо, разбира се. И в Германия и в България. Повечето българи не знаят език и нямат дипломи. Те са прецакани навсякъде. За колко работят в БГ? 250 евро? Та в БГ всичко е по-скъпо. Долна герберски пропаганда.
195
1
 
4
 
! Отговори
икономист преди 4 години
По-долу в коментара си нарочно наблегнах на думата "умения", защото човек, колокото и да е квалифициран и образован, може да се окаже, че му липсват ключови умения за работа.Такива умения обаче има Мартин, нищо, че не е достатъчно квалифициран и образован, че да взима добри пари за труда. От тук следва и логичния въпрос, какво се случва с дълготрайно безработните хора в Германия, нямащи уменията, които пазарът изисква?
194
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живял съм в Германия статията описва абсолютно реално живота на 90% от българските емигранти. Заплати по 1200 евро, наем 400 евро за мизерна бърлога с още един двама мизерници в стаята. После като се приберат в БГ разказват какви преуспели емиггранти са.Българите които работят калифицирана работа и получават добри пари са не повече от 10%.Хвалещите тук Германия са хора които никога не са работили в чужбина
193
4
 
7
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Освен това, доколкото ми е известно, в Германия трудно се намират малки жилища - стая с кухня и тоалетна(около 35-40 квадрата общо). Така е, защото повечето хора, които не са семейни и си търсят работа в Германия, най-често предпочитат таква апартаменти. Затова голяма част от живеещите под наем, са принудени да плащат наем на двустайни жилища или да живеят в някой затънтен селски район, което също не е добре от логистична гледна точка.
192
6
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
По интересното е какво се случва с хората без умения и квалификация в Германия? Щото очевидно случаят на нашия Мартин не е такъв. Той все пак има някакво умение - може да шофира, което никак не е лесна работа. Работата с каса, също не е от лесните, в която и държава да я вършиш. Единствено за работата като хигиенист, може да се каже, че не се изискват някакви специални умения. С разрастването на автоматизацията в сферата на производството и услугите, възможностите ще стават все по-ограничени.