ЕС губи 12 млрд. евро на година от Brexit

Това е затруднение при определянето на Многогодишната финансова рамка
30 яну 2020 21:50, Красимир Ангелов
12
ЕС губи 12 млрд. евро на година от Brexit
Снимка: БГНЕС

12 млрд. евро – това е огромната дупка, която оставя Великобритания след напускането си на Европейския съюз, съобщават AFP и френският вестник La Tribune.

Това е още едно затруднение при определянето на следващата Многогодишна финансова рамка (2021-2027 г.). За разрешаването на този проблем Комисията Юнкер представи предложение още през май 2018 г., преди да предаде щафетата на новия екип на Урсула фон дер Лайен.

Въпросът сега е в ръцете на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който свика извънредна среща на върха в опит за постигане на съгласие сред 27-те страни членки. Срещата ще започне на 20 февруари и вероятно ще бъде удължавана. Великобритания е нетен вносител в бюджета на ЕС, т.е. дава повече пари, отколкото получава.

Според сметките на Комисията загубата на 12 млрд. евро през 2021 г. ще достигне 84 млрд. евро през идните седем години.

Клуб 1%

Предложеното решение от предишния еврокомисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер е от една страна да се увеличи вноската на страните членки, а от друга – да се използват традиционните политики на ЕС (кохезия, земеделие) за финансирането на по-модерен бюджет с нови приоритети (околна среда, сигурност, миграция, отбрана). Засега обсъжданията са в застой въпреки многобройните контакти на Шарл Мишел с представители на страните членки на ЕС.

Първото обсъждане ще бъде посветено на приноса на страните членки в Многогодишната финансова рамка. Създаде се Клуб 1% начело с Германия, Австрия, Холандия и скандинавските страни, които настояват бюджетът да бъде ограничен до 1% от брутните национални доходи на ЕС.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
1
 
! Отговори
arsenalfc преди 4 години
а защо не споманавате, че Англия ще трябва да плати 200млрд евро на зоната, така че рано или късно тези *** пак ще се върнат към ЕС.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нема да си превръщат народа в роби - браво на британците, дано скоро и други страни излезят от тоя сатанински съюз пропагандираш безполовост, толерастия и комунизъм
9
5
 
5
 
! Отговори
Нещо неясно? преди 4 години
Тези цифри са леко изопачени, както и значението, което се опитват да им придадат. ЕС е съюз на 27 държави, повтарям ДВАДЕСЕТ И СЕДЕМ ДЪРЖАВИ, които ще станат повече, рано или късно.Да, загубата на Великобритания е факт, но не е решаващ фактор.Освен това Великобритания иска или не ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ТЪРГУВА и да има взаимоотношения с ЕС. Керванът си върви, а кучетата си лаят.
8
11
 
9
 
! Отговори
rts преди 4 години
12 млрд не е много за размерите на Ес. Само от митата по СТО могат да се избият преспокойно.Дървото е за наглите англета,които накрая ще реват много
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Духалото почна.
6
5
 
6
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Представяте ли си ако Британската империя не беше застреляла Романови във онази нощ ,днес Русия щеше да е демократична и по могъща от Китай
5
6
 
1
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
ЕС ще подпише СЕТА,Англия ще подпише сделка със САЩ и ЕС, ама Русия ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
4
3
 
6
 
! Отговори
БрекСит Завинаги преди 4 години
свърши се вече, 47 стигат, стигат! Времето отново е Наше, Наше!!
3
2
 
14
 
! Отговори
ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛ преди 4 години
Колко па са 12млрд? Че Божков на година прави 3.2 :)
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали лаехте да се махат, сега кой ще плаща, като сте многознайковци.....
1
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС губи, но британския народ печели. Да плащат франсетата нали са много велики и се имат за лидери в ЕС.