Сценарий "Блудният син"? Кралството може и да се върне в ЕС... След 10 г.

За целта обаче трябва разумна политика
30 яну 2020 22:20,
61
Сценарий "Блудният син"? Кралството може и да се върне в ЕС... След 10 г.
Снимка: БГНЕС

Най-лесният начин на хората, гласували за оставане на Обединеното Кралство в Европейския съюз да съсипят всичките си шансове за евентуално повторно присъединяване към съюза е да се опитват твърде силно. Засега.

Започването на кампания в този момент ще превърне проевропейски настроените хора в досадни старчета от кръчмата. Но ако изчакат подходящ момент имат всички шансове да проведат успешна кампания за присъединяване към блока в следващото десетилетие, пише Politico.

Още по темата

Как би сработило това? Първо гласувалите за оставане в ЕС трябва да приемат възможностите, които предлага тоталното поражение. Дебатът за това дали трябва да се състои Brexit приключи. Той се случва. Борбата сега ще бъде на много по-лесен политически терен – как върви Brexit?

След референдума хората приеха своя вот за Brexit присърце, по начин, по който не биха приели например общите избори. Беше почти невъзможно, без значение колко доказателства им представят в тази посока, проевропейски настроените хора да променят мнението на тези, подкрепящи Brexit, и да ги убедят, че изборът им е заблуден.

Но дебатът сега за това как върви Brexit ще е значително по-лесен. Има малко неща, които са по-убедителни за британците, по която и да е тема, от факта, че правителството забърква голяма каша. И победата на премиера Борис Джонсън в изборите от декември ще направи задачата му да обвини някой друг за това, което следва доста трудна. Той има значително мнозинство. Не може вече да обвинява парламента, че му пречи. Всичко вече лежи на неговите плещи. Тоталната му победа създава тотална отговорност, пише "Фокус"

Той можеше да използва тази си свобода, за да е честен с британците за това, което ще следва: за това, че търговските преговори с ЕС може да отнемат много време и да включват неизгодни споразумения. Той не направи това. Вместо това, Джонсън прие законопроект, който задължава провеждането на кратки преговори, след което настоя, срещу всяко доказателство в противното, че няма да има никакви търговски пречки между Великобритания и Северна Ирландия.

Всичко това идва с някои последствия. Бърза, основна и гола сделка за търговията ще я ограничи само до премахване на мита, в най-добрия случай. Това означава, че няма да има много Това означава, че е малко вероятно да има договорени разпоредби за регулиране на законодателството, минимизиране на митническите процедури или сделки с правила за произход. Бюрокрацията ще забави търговията между ЕС, което може да има неприятни последствия за британската индустрия.

Досега дебатът за икономическите последици от търговските пречки с Европа беше само теоритичен. В следващите години той ще стане реален.

Частите за автомобили например, произведени в Обединеното кралство от европейски фирми, пресичат Ламанша няколко пъти само докато се конструират. Двигателите, произведени в Бирмингам са съставени от френски части, изпращат се за допълнителна работа в Германия, и накрая се връщат в Обединеното кралство, за да бъдат сглобени.

Но премахването на икономическото сътрудничество между Великобритания и ЕС поставя тази производствена мрежа в риск, и то не само по отношение на частите за коли, но в множество други отрасли.

Последиците ще са сериозни, и няма да се усетят само в страната. Частите от Великобритания, където хората гласуваха да останат в ЕС ще бъдат най-засегнати. Лондон, който е изцяло глобален град, може да си позволи да се лиши от европейската търговия. Но автомобилната и въздушна индустрия на страната е базирана в провинцията в Мидландс и на север, и е много зависима от гладките връзки с Европа.

На практика местата, където Brexit и сделката за него ще се усетят най-много са точно тези части от Великобритания, които не гласуваха за Борис Джонсън на изборите през декември.

Но дори сега не е твърде късно да се предотвратят щетите над тези места. Всичко, което е нужно е разумни преговори с ЕС, подходящ график и обещания за облекчение над местата, които Брекзит ще ощети. Но засега поне, това не изглежда сякаш е политиката на правителството.

Стратегията за връщането обратно в ЕС в такъв случай е много проста. Оставете на Джонсън изцяло да се занимава с преговорите с Общността. Подсигурете се, че връзката между преговорите и ефектите върху обикновените британци са в центъра на медийния фокус. Това ще означава, че опозицията на лейбъристите, която не се бореше активно за оставане в ЕС, да остане фундамендално проевропейска, и да държи Джонсън отговорен за споразуменията с ЕС.

Някои смятат, че това не е възможно, че Джонсън е твърде хитър и ще се изплъзне. Гласоподавателите вече няма да обръщат внимание на Brexit, след като той стане факт. Консерваторите ще обвинят ЕС за резултата от преговорите, с помощта на пресата, която ще е на тяхна страна и особено BBC. Те приемат, че живеем в пост-истинна обстановка, в която не може да се направи връзката между политическите действия и последиците от тях.

Но истаната е, че това е възможно. И всяка интелигентна политическа кампания може да го постигне. Съвсем възможно е лейбъристите да проведат следващата си предизборна кампания с главно послание да се присъедини страната обратно към ЕС, която идея вече няма да бъде свързана с текущото статукво, а ще бъде предизвикателство към него.

Ще отнеме десетилетие. Но няма да има нужда от повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
2
 
! Отговори
дам преди 4 години
Как разбрахте, че са сгрешили, като още дори не са излезли? Бъдещето ще покаже. А тези заводи от Франция и Германия какво друго ще правят освен частите за английските двигатели, нали и те биха загубили ? С двустранни споразумения това ще се преодолее защото е от взаимен интерес, а света не се изчерпва с беззъбия ЕС. Сигурно е обаче, че левичаро талибанския ЕС губи вноската от някой друг милиард на Великобритания и затова и пищят.
43
2
 
1
 
! Отговори
Nadia преди 4 години
До АнонименTaka e,prav si
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А след 10 години ще има ли ЕС ?
41
0
 
14
 
! Отговори
истината преди 4 години
До Анонимен54 е , че англетата си мечтаят да станат отново велики както преди векове използвайки търговията без да произвеждат нищо. опитват се да преметнат ес за мезмитна търговия обаче без регулации и да станат нещо като хонконг. ес обаче ясно заяви , че не желае дъмпинг от англия и ги смята за конкуренти. а за европа е по-добре англия да излезе от ес защото обслужва интересите на америка против европа и имаше специален статут в ес. ако искат пак да влезнат ще бъде по общите правила
40
8
 
12
 
! Отговори
Опааа...! преди 4 години
Докато се занимавате с картоните на Божков и къде се намира Албиона, герб и дпс приеха СЕТА! Сега вече няма никакви бариери пред ГМО храни, семена и зародиши за да влизат в България. Демек лапането на мухи може да се окаже по-добрият избор...!
39
2
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До чудя се....Евала бате, голям въпрос зададе. И мен това ме мъчи вече от няколко месеца. Съветвам те да се обърнеш с официално запитване към председателя на ЕС - Шарл Мишел и към председателя на Европейски Парламент - Давид-Мария Сасоли
38
22
 
1
 
! Отговори
чудя се.... преди 4 години
Сега, когато UK излезе от Евросъюза, ще падне ли най -после БОЙКОТЪТ срещу всички британци, които представят Кралството на Евровизия през последните години ????! Ще спре ли ЗАГОВОРА срещу GB от страна на всички останали страни /включително от раболепната на ЕС България! )да забиват прекрасни английски певци в дъното на класирането, само защото страната им е в Брекзит???? Или ако не, следващата година ще има ЕвровижънЕкзит със сигурност! Аз гледам Евровизия САМО ЗАРАДИ БРИТАНСКИТЕ УЧАСТНИЦИ by the way!!
37
1
 
24
 
! Отговори
za Brexit преди 4 години
Краен резултат:От Великобритания остава само Британия............аз и сега не виждам с какво са толкова велики ингелизите.............а, да, сетих се..............няколко века са крали суровини от половината свят...............злато, нефт, диаманти и т.н.
36
4
 
15
 
! Отговори
za Brexit преди 4 години
Очаквам няколко резултата от т.нар. Брекзит:1.Великобритания се разпада-Северна Ирландия се отделя и се присъединява към Ирландия-Шотландия също се отделя от Великобритания2.Аржентина набива Англия и си взема Фолклендските острови3.Икономиката на Британия запада
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англия си мисли, че е империя..........................хаха, да, ама не.....................хаха...........................тая дърта рептилка кралицата още живее 2 века назад!!
34
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо им е да се връщат в един разпадащ се ЕС на ингелизите????
33
4
 
19
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Ами всичко е много просто и без да си икономист. Европа ще се откаже да търгува и да внася разни неща в Англия, защото тя вече не е в ЕС и ще има големи мита и акцизи. От своя страна аз не виждам какво може Англия да даде на Европа, ама и да има нещо и то ще е обложено с мито и акциз и печалбите веднага падат. Така че нека се налудуват и да им огладнеят зaдницитe и с хленчене и бърсане на сополите ще се върнат...Ама срама ще е голям
32
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тъпите немчуги почна да им липсва за ЮК щото на бързо французите ще им вземат лидерството на задъхващият се немски парен двигател.Сори дойде времето на електричеството.
31
5
 
10
 
! Отговори
Koe преди 4 години
Безсмислена статия.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нема нужда !
29
18
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
BGexit ВЕДНАГА!!!
28
16
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
След 10 години ... я камилата, я камиларя.Я го има ЕС, я не !
27
28
 
14
 
! Отговори
Ива преди 4 години
до 2 години ЕС-то ще е история или в Европа ще има война.. ще е добре ако се разпадне мирно и тихо..
26
4
 
4
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
До до 32Аз говоря за реформиране на ЕС. А комунист-либерастите просто трябва да бъдат изритани. И това лека полека става. Но тия медии от които е сглобена статията само пречат ръсейки помия, пък се мислят за богоизбрани месии. Но пък кой ли им вярва вече или чете.
25
2
 
6
 
! Отговори
до 32 преди 4 години
ти Реформирал се Комунистически Режим виждал ли си?!