ЕС предложи на Лондон безмитен внос, но с условия

Великобритания трябва да спазва евростандарти за качество
3 фев 2020 18:10,
70
ЕС предложи на Лондон безмитен внос, но с условия
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз ще започне преговори за бъдещите си отношения с Обединеното кралство, което напусна в петък, в края на февруари. Това съобщи главният преговарящ Мишел Барние в Брюксел.

Европейската комисия предложи днес за одобрение на страните членки мандат за преговорите, които трябва да бъде приет до 25 февруари, за да стартират преговорите.

Още по темата

Според него ЕС се стреми да сключи споразумение за свободна търговия с Великобритания, както и партньорство в областта на сигурността. Те ще се управляват от механизъм за уреждане на взаимните спорове, съобщи Барние.

"Излизането на Великобритания беше много тъжен момент, но и шанс да изградим нови отношения. Целта ни е оттук нататък да изградим добри отношения с този велик съюзник, съсед и страна", заяви Барние.

В същото време той подчерта, че членството в ЕС е било най-изгодната форма на партньорство, която не може да бъде запазена при новите отношения и че Обединеното кралство вече няма да може да се ползва от предимствата на свободния пазар, тъй като възнамерява на 31 декември да напусне общия пазар и митническия съюз.

ЕС предлага безмитна търговия на стоки и услуги, без квоти, но с митнически проверки, сертификация за съответствие на европейските стандарти и предварително одобрение за внос.

"Няма да има хармонизация и взаимно признаване на правила", заяви Барние.

За да могат да влязат на европейския пазар, британските стоки трябва да отговарят на европейски еко, климатични и социални стандарти и да отговарят на данъчните правила и изискванията за държавната помощ.

Освен търговията на стоки, ЕС предлага на Великобритания и включване на услугите, цифровата търговия, интелектуалната собственост, както и достъп до обществените поръчки.

Брюксел предлага и британските учени и студенти да участват в проекти с европейско финансиране, ако правителството си плаща в евробюджета.

Търговското предложение е съпроводено с две условия: гаранции за "открита и честна конкуренция" и споразумение за риболова с реципрочен достъп до пазари и води с определени квоти за улов.

Освен търговски договор Брюксел предлага и споразумение за обмен на информация, полицейско и правно сътрудничество по криминални въпроси. То е свързано с три условия, съобщи Барние. ЕС иска Великобритания да гарантира висока защита на личните данни, да спазва европейската Харта за правата на човека и приеме Европейският съд да решава споровете между нея и ЕС.

Европа и Обединеното кралство имат 10 месеца да се договорят за бъдещите си отношения, тъй като на 31 декември изтича преходният период, в който европейското законодателство действа на територията на Великобритания. Преходът може да се удължи с до 2 години, но британският премиер Борис Джонсън заяви, че Лондон няма да се възползва от тази възможност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
4
 
! Отговори
?!? преди 4 години
Брекзит на английските стоки в Европа. Да има мита
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34 "жена" казваш си? -:) Амииии..точно защото съм мъж а не "дечо" Се оттеглям от "спора"! Те децата не знаят.Ама аз знам! Това да спориш с жена.Е равносилно да спориш все едно с радиоточка! -:) Жените винаги са "прави"! Както и радиото. Говори си и не спира! Ха хааах! А лека нощ от мен! С това трябваше да започнеш!
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
леле явно си типичния представител на чалгаджийщината иначе щеше да си чела п. славейков той е дал много по-точно определение . няма смисъл да ти обяснявам че с българи не работя основното ми правило в бизнеса който развивам. с връзкари не работя
36
4
 
3
 
! Отговори
Леле до 36 преди 4 години
Пишеш на майчин език, ми се струва :) Ванче Михайлов ще те посрещне в отвъдното, само да попитам нещо: защо наричаш собствения си народ с подобни епитети!? И кое те навежда на идеята, че не са такива като теб екккскременти? П.с. Поздрави от Париж, ако си ти, който два пъти седмично чисти апартамента ми- моля те, не забравяй да си събуваш обувките , когато влизаш вкъщи- стара българска традиция е, а и съм сигурна, че чорапите ти миришат на рядък вид френско сирене, мизерийо
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а връзкарите в боклуджийската репубика с чии пари ще строят къщи за гости сега?
34
1
 
5
 
! Отговори
Чай малко преди 4 години
Не съм прочел цялата статия, стигнах до еврофондовете. Значи ЕС предлага на британците да пращат свой учени, да работят в ЕС. Тоест, ЕС да има полза от тях. Но само, ако дават пари в ЕС бюджета. Като йно време. Демек, излизането на Великобритания ще е един голям провал, ако се приеме туй.
33
3
 
5
 
! Отговори
Леле до 33 преди 4 години
Съвсем сериозно го мисля :) бяха в добра позиция в ЕУ , я сега целият сват е осведомен, че си търсят пазари и всеки ще иска да ги о*оди :) очевадно Европа също хаха - вземи за пример Австралия, вземи за пример условията на американците лол п.с. Ако бях момченце като теб може би щях да съм заблудена- за щастие съм жена и, съответно, пред мен не стоят подобни нелицеприятни перспективи :)
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29. Леле.. Ти сериозно ли го мислиш това? В света само пазара на ЕС ли съществува?!-:) *** много си заблудено бе момченце! Ама мноооого!-:)
31
4
 
3
 
! Отговори
българин преди 4 години
Мдаааа.и още неща ще им предлага! Бъдете сигурни! Защото Англия вече.Не е територия на ЕС! И ЕС го знае!-:) От тук на татъка.ЕС ще се опита да бъде гъвкав спрямо Англия.Според случая и икономическата изгода! И този " развод" Ще е безкраен!!!-:) Вервайте ми!
30
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОК се усетиха навреме, че в еврозоната ще трябва да плащат и пенсии и помощи за Гърция и България.
29
7
 
10
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Сега ще разберат какво значи пасив агресивити по Европейски :) и БоДжоОглу знае, че не е в позиция да каже не! смЕх ! Чичо Дони вече ги отсвири, като предявиха претенции- сега или ще слушкат, или гражданска война! А ЕУ изобщо няма да се разапада- напротив, заради тея любители на инцеста ще стане по-силен съюз! Най-ме кефи да спазват човешките права според евро критериите- заради Будистите излязоха, а сега хем живи ще ги одерат, хем ще продължават да събират отпадъци от целият свят хахахаха
28
4
 
3
 
! Отговори
Sherlock Holmes преди 4 години
До хъша 19Абе явно не е толкова таен план, щом и ти си разбрал за него.Иначи е аз мисля , че така ще стане - англичаните са силни в далаверите - финанси, застраховане, търговия и пр.
27
4
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
Че си смехурко, дървен философ и полиглот, това е ясно. Ама толкова ли не можа тия празни приказки да ги напишеш правилно?! То на всяка дума- грешка. За граматика не си чувал, ама то складовите работници, ММА бойците, дървените философи инженерчета от ТУ, арматуристите и подобните са така. Всичко знаят, ама бачкат за 1500лв. и това е. Недооценени са явно. Нищо, че не могат името си да напишат правилно.
26
6
 
9
 
! Отговори
Хе преди 4 години
Добрата стара насрана Англия.И пак както винаги, правят струват умуват и накрая Германия печели
25
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И за България е по-добре да излезе от ЕС и да взема само помощи без мита от ЕС без да плаща по 2 милиарда вноска всяка година в ЕС и още толкова в еврозоната.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
12 милиарда ще струва безмитния внос.
23
2
 
1
 
! Отговори
до 14ти преди 4 години
Това ли ти е странната моминска мечта!!Представям си те като миризлив наяден с чесън свинар,с вълнясали ц,ървули и *** потури.мразещ всичко цивилизовано и миришещо на Нивеа,Булгари и Калвин Клай,ако това ти говори нещо!!
22
2
 
6
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Е значи са навън,ама най важната далавера ,като си в ЕС-бемитния внос,ще си го има м-у тях?Ми то така и баба знае?
21
1
 
9
 
! Отговори
Русото Джоне преди 4 години
бърза да донакисне англичаните,щот му изглежда,че още им е малка водата дет я газят до шията!!Те са свикнали да командват света и си мислят,че като се отцепят физически от ЕС,то и финансово и психически нещата ще са им наред?! Тяхната работа е като вицът за бай *** дето отишъл на публичен дом! Искам я руса,вратата на ляво,искам я със сини очи,пак на ляво,с голям ***,пак наляво,с големи ц,ици,пак наляво и направо излязъл на улицата без секс!!!
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама да си прави сделка със САЩ и без това са им пудел.