Българин в Швеция: Тук тестове не се правят, ресторантите са пълни

Единствената взета мярка е да не се яде прав в ресторантите
26 мар 2020 10:14, Нели Христова
202
Българин в Швеция: Тук тестове не се правят, ресторантите са пълни
Снимка: БГНЕС

"Тук сме на друга планета", казва Лахан Конов, българин, който живее в Швеция. Нашите сънародници там са притеснени, тъй като държавата не взима почти никакви мерки за борба с коронавируса. Случаите в Швеция са 2500, но социалният живот в страната продължава да кипи с пълна сила. За това Конов решава да вземе мерки сам - той се изолира на 200 километра от Стокхолм.

Още по темата

"Когато в Германия се разрешават двама души да се срещнат най-много, тук числото е 500", казва Конов пред БНТ. Българинът живее в Швеция от 80-те години. Притеснен е от липсата на мерки в борбата с коронавируса.

Той се е изолирал в малка къща в гората. Тя епълна с провизии за достатъчно време.

"Тука не се правят тестове дали си болен. Изобщо не се правят, от много отдавна. Само съвсем в началото направиха няколко и след това прекъснаха. Затова не се знае в страната каква е ситуацията и колко души са болни. Човек с маска навън не може да се види. Никъде нямало. Болниците също отчитат недостиг", казва Конов.

А само допреди няколко дни Стокхолм, който е 2-милионен град, разполага с 90 места за интензивно лечение. Училищата, институциите и ресторантите работят, а в тях е пълно с клиенти. В магазините дистанция не се спазва. Децата играят навън. А в спортната зала може да се поплува.

"От вчера е взета много интересна мярка за цялата страна, където в ресторантите няма да се разреши да се яде прав на бара, а всички трябва да са седнали. Тука мерките са на това ниво", споделя Конов.

Дори планинските курорти, които стана ясно, че са разпространител на болестта, също посрещат гости. Нощният живот там не спира. А Лахан се притеснява от повторение на италианския сценарий. Затова остава в гората. Сам със съпругата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
2
 
! Отговори
info205y преди 4 години
Мечките в Швеция се самокарантинираха, заради идиотското им правителство. Нобелова награда ще им бъде връчена, след взрива на епидемията. Правят се на по-умни от бучка въглища от Шпицберген/Норвегия/. Каквото си направиш сам, друг не може да ти го направи - ИКЕА.
165
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Швеция не беше ли мюсюлманска държава ...
164
0
 
1
 
! Отговори
nina преди 4 години
#167Швеция са 10.1 млн-5 пъти по-малко от Англия,което не означава,че здравната им система няма да рухне,ако 1-4 % от това десетмилиооно население има нужда от интензивно лечение.Обикновените хора се притесняват,а правителството си гледа интереса.Ще видим след време кои е бил прав и кой е бил крив...
163
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стои си там човекът, защото явно е приодбил право на постоянно пребиваване или е с шведско гражданство, което значи, че има здравно осигуряване и равни права. Стои и си взима разумни мерки. А шведите скоро ще пият лошо
162
1
 
2
 
! Отговори
А преди 4 години
Че защо въобще стоиш там в гората. В България гори много. И партизански в тях. За шведска маса и тройка
161
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е истина как ще ги удару Шведите само след няколко дни. После само да не реват
160
0
 
1
 
! Отговори
wolf преди 4 години
iska KARANTINA ili KARANTIA???
159
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това да идеш в Швеция,и да избягаш от шведската маса където можеш да се тъпчеш на корем е банална глупост.И къде отишъл нашият Лахо мислите..????....В горатаааа.Да яде боб и консерви в гората.Пълен асоциопат.По-добре да си се връща в БГ-то та да се не излага по чуждите държави.
158
0
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
"От вчера е взета много интересна мярка за цялата страна, където в ресторантите няма да се разреши да се яде прав на бара, а всички трябва да са седнали. Тука мерките са на това ниво"Хахахахаха :))) Уникални шведи
157
3
 
10
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Лахане Лахане що народ иска да е на твое място ама ти си си горски,що гледаш бг телевизия бе ахмак,като искаш карантина да беше дошъл тук,овце и телета колкото щеш и то с маски,нема проблем,боб и леща също,може да ти дарят и пакет брашно,и не плюй по Швеция моля те не е културно там папкаш.
156
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 166Обожавам природата и гората,ще си изкара една почивка там с жена си,докато в албанско-арабската джамахирия Швеция върлува коронавируса......Абе оказа се че българските роми носят Короната19 ама нещо не се гътват от него! Май ще бъдат огромно мнозинство български граждани по-скоро отколкото очакваме!
155
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Nina 164Изчакват,за да хванат Великденската ваканция в карантината.Следваха шведите Великобритания,но кралството вече обърна палачинката.........Българското мислене рядко е логично! Населението във Великобритания е 65 милиона а населението в Швеция е 11 милиона! Англичаните обърнаха палачинката за да може заразата да се разпредели на части като максимално се спасят възрастните хора и тези със хронични заболявания. Шведите като по-малобройно общество могат да си позволят повече "луфт", това е
154
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обожавам природата и гората,ще си изкара една почивка там с жена си,докато в албанско-арабската джамахирия Швеция върлува коронавируса !
153
0
 
3
 
! Отговори
Швед... преди 4 години
Сега разбирам норвежците...
152
0
 
5
 
! Отговори
nina преди 4 години
Мда..в съседната статия-в Испания в момента има над 56 000 заразени и над 4000 смъртни случая-или 7 % смъртност.Как ще стане при 60-70 % от населението-можем само да гадаем.Шведите ще гласуват в момента закон за разпускане на детските градини.Изчакват,за да хванат Великденската ваканция в карантината.Следваха шведите Великобритания,но кралството вече обърна палачинката.
151
6
 
10
 
! Отговори
Коментатор преди 4 години
Хората си пазят икономиката и не се занимават с глупости. Ползата от тая карантина е точно нулева. Както показва масовото тестване в Исландия, при половината заразени няма симптоми, може вече половината население да е носител... https://english.alarabiya.net/en/features/2020/03/25/Coronavirus-Iceland-s-mass-testing-finds-half-of-carriers-show-no-symptoms
150
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грета подлуди света от паника и истерия за нещо, което изобщо не е ясно за затоплянето на климата, а за короната дето убива хиляди на ден шведите и гретите не реагират....
149
12
 
8
 
! Отговори
Всеки си плаща преди 4 години
Проби в Китай показват че над 40 % от населението вече премина през вируса . Никой не знае колко са загиналите . Вируса в Китай беше лекуван през януари от 1000 до 70000 случаи за 25 дни,строежи на болници и т.н бързо се разбра ,че е безмислено и трябва единствено да се овладеят медиите .В комунистически Китай това не е проблем и до 2 месеца приключватс вируса . Истинската смъртност е около 0.2%. Така че 14000 жертви вБългария предстоят ,лошото е че тук може да отнеме и година
148
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***... Как ще ям прав в ресторант бре! В някаква закусвалня, в баничарница може. Дори в шкембеджийница ям седнал!
147
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 1-2месеца на генерал Мутафчийски ще му омръзне да брои заразените,а Боко ще ревне ,че короновируса съсипва държавата му и ще минат на шведският модел на живот!