В Австрия: Хиляди магазини отварят врати

Държавата смекчи строгите ограничения
14 апр 2020 08:38, Петя Славова
40
В Австрия: Хиляди магазини отварят врати
Снимка: БГНЕС

Хиляди магазини ще отворят отново в Австрия, която ще стане днес една от първите европейски държави, смекчили строгите ограничения, въведени заради новия коронавирус, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Австрийското правителство обаче предупреди гражданите на страната, че опасността още не е отминала.
Австрия предприе мерки още на ранен етап, като затвори преди около четири седмици училищата, заведенията, театрите и магазините, които не продават стоки от първа необходимост. Хората бяха призовани да си стоят у дома и да работят от вкъщи, ако могат.

Още по темата

Досега Австрия се справя сравнително добре с епидемията, с 368 починали от регистрирани над 14 000 заразени, особено спрямо някои по-големи европейски страни като Италия, Испания и Франция. Потвърдените нови случаи нарастват с по няколко процента и броят на настанените в болница се стабилизира, отбелязва Ройтерс.

"Искаме да излезем възможно най-бързо от тази криза и в икономически план и да се борим за всяко работно място в Австрия", заяви в отворено писмо до сънародниците си в събота - в навечерието на католическия Великден - канцлерът Себастиан Курц, чиято консервативна партия управлява в коалиция със Зелените.

Миналата седмица Курц очерта план за поетапно вдигане на ограниченията: първо, днес ще отворят отново магазините с площ до 400 метра, както и тези за подобрения за дома и градинарство; след това, от 1 май ще възобновят работа търговските центрове, по-големите магазини и фризьорските салони; ресторантите и хотелите може да бъдат отворени в средата на следващия месец.

Ще има ограничения за максималния брой хора, които имат право да бъдат едновременно в съответния магазин, като всички клиенти ще трябва да носят маска.

В петък Световната здравна организация предупреди, без да спомене изрично Австрия, че вдигането на ограниченията може да доведе до смъртоносна нова вълна на епидемията, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
11
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
16 какво не са затваряни?Вчера жените на цветарските магазини плачат..8 март мина Цветница също.Никой сега не влиза в цветарските,а ги затварят...Да влезе някой за погребение,ми то и те не може групово...Не били вика затваряли...
17
7
 
21
 
! Отговори
ахинора преди 4 години
Да видим какво ще стане в Австрия, всичко предстои. Но имам добри надежди, защото там царува аптекарска чистота навсякъде - по улици, в магазини, по магистралите няма една прашинка... У нас, извинете, живеем в невиждана мръсотия и тя е навсякъде, само се огледайте, включително и в градовете, купища ***. Щях да напиша Ориент, но и в Турция е по-чисто, уважаеми дами и господа! И за това не са ни виновни управляващите...
16
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е човек, който наистина държи на страната и народа си!
15
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук подобни магазини даже не са затваряни... Не виждам нищо особено в тази новина...
14
2
 
2
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До 7. И аз да ти кажа, че си написал глу.пости. Тази плоча я въртите постоянно и после на власт идват пак ТЕ.
13
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес от тв на Слави Трифонов питат щаба, не трябвало ли по закон 140хил души да заболеят от кое и да е заразно заболяване,за да можело да се обяви ЗАКОННО епидемия.Давате ли си сметка, че хората, които говорят против мерките и насаждат обществото срещу тях, гонят свои користни цели? Бавно и с малко заразени сме се движели към пика и това било лошо? Никой не иска мерки и икономимеска криза и е много лесно да си популист като говориш срещу причините за кризата, а те са пък следствие на противоепи
12
3
 
1
 
! Отговори
Ударник преди 4 години
А колко добре започнаха...
11
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Елемаг. Айде да изчакаме малко. Като ги връхлети втора вълна да не затворят всичко.
10
6
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 4 години
После на власт идват ангелите ли?Нещо сенките те гонят, тотално? Привидения...
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Австрия редът и правилата се спазват не само по време на пандемията. Редът и чистотата са навсякъде. В големите хранителни вериги изискванията са много по големи. Във България тези изисквания са много, много снижени. А за здравните заведения и лечението на пациентите и сравнение не може да става. Тук искаме нещата да се случват от днес за утре. Много приказки, малко действия за облекчаване живота на хората.
8
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те тука въобще не са затваряне бе господа коментиращи
7
5
 
24
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Правилно, не можем да се крием до безкрай. Австрия знае, че всеки изпаднал гражданин ще легне на неин гръб. В България всеки изпаднал гражданин ще се оправя както сам намери за добре.
6
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българската престъпна власт знае, че шансовете и за преизбиране намаляват всеки ден. От тук натататък, единственият начин да стоят на власт е в постоянно извънредно положение, терористичен режим и масов страх.
5
11
 
24
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Те ще имат икономика и здрави хора.Ние с тия *** от горе,няма да имаме нищо!!!
4
17
 
10
 
! Отговори
от ибиса преди 4 години
а нии коги ще отварят заведенията, не се издържа вече? тъкмо дойдохми си от барцилона с едни аверчета и исками да *** ученички и да са вихрим до зори. айди отваряйти вече моловитйе
3
3
 
19
 
! Отговори
хм преди 4 години
Фейк нюз? СЗО предупреди, че за да не се стига до нова вълна, трябва поетапно и контролирано да се вдигат мерките. Австрия,Германия, Гърция, Италия и всички други, които планират скоро да го направят, правят точно това!
2
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"... като всички клиенти ще трябва да носят маска." - а "учените" и политиците във великите ес демокрации, с най-развити *** права и неосигурили маски за населението си, продължават да твърдят, че маските не помагат.
1
4
 
10
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Ще може ли вече да се слага силикон и хелаурон?