Европа с потенциал да бъде лидер в квантовата революция

Квантовите компютри са критично важна технология, заяви Мария Габриел
22 апр 2020 03:00,
39
Европа с потенциал да бъде лидер в квантовата революция
Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, откри първата европейска обществена платформа за квантови компютри 'Quantum Inspire', заедно с министъра на образованието, културата и науката на Нидерландия, г-жа Ingrid van Engelshoven. Платформата е разработена от компанията QuTech в сътрудничество с Техническия Университет в гр. Делфт и холандската Организация за приложни научни дейности (TNO). Тя предоставя достъп на организации от цял свят до квантови технологии и е първата в света, която използва квантов процесор, направен от т.н. ‘spin qubits‘. Това позволява на квантовата машина да извършва няколко изчисления успоредно, което я прави много по-бърза и по-мощна от обикновените компютри, съобщиха от пресцентъра на еврокомисията.

Още по темата

 
"Европа има потенциал да бъде водеща сила в следващата квантова революция. Използването на силата на квантовите технологии ще ни позволи да изградим по-интелигентна, по-устойчива и по-сигурна база за Европейския съюз. Откриването на платформата 'Quantum Inspire' представлява важна стъпка към реализацията на европейски квантов компютър. Това ще позволи на нашите учени да се възползват напълно от огромния потенциал на квантовите технологии", коментира комисар Мария Габриел.
 
Квантовите компютри са критично важна технология, която ще позволи развитието и внедряването на радикално нови продукти и услуги. Чрез нея могат да бъдат решавани научни и изследователски проблеми много по-бързо отколкото с помощта на „класическите“ компютри. Това например се отнася за областта на развитие на нови лекарства, където с помощта на квантовите технологии времето за моделирането на ефективността на нови лекарства и лечения може да бъде съкратено значително.
 
"Европейската комисия осъзна важността на квантовите компютри и още през 2016 г. започна програма за подкрепа на научните дейности в областта с финансиране от един милиард евро. Квантовите технологии съдържат огромен потенциал за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена Европа днес, вкл. развитието на нови лекарства против пандемии като коронавируса. За да запазим водещата позиция, която Европа има в момента, трябва да продължим да работим усилено – за осигуряване на повече финансиране в областта, за по-тясно взаимодействие с индустрията, за по-силна координация между държавите и научно-изследователските организации“, коментира комисар Мария Габриел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
bash_majstora преди 4 години
Cyber - Габриел изобщо не е в час, дори не знае какво говори, някой и е написал какво да говори - кукличка на конциКалинка малинка, поредното недомислие на готина заплата
27
0
 
1
 
! Отговори
Хахахаа преди 4 години
Хахахаха . Смях в залата !!!!
26
0
 
1
 
! Отговори
Хахахаа преди 4 години
Хахахаааа. Смях в залата ! Кадрите решават всичко - търсми дърводелци за производство на кофчези !
25
0
 
1
 
! Отговори
Бацо Гацо преди 4 години
Планк и Бор ще се обърнат в гроба, ако Мимето почне да квантува...
24
0
 
3
 
! Отговори
Упс преди 4 години
Нещо като вятър *** вее на бял кон или бял мерцедес *** преследва...
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе защо тая Мария я показват наляво-надясно непрекъснато, при това с безумни изказвания, предвид всичко случващо се?Що за глупости, що за пропаганда е това?
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая овца защо се изказва по въпроси, от които нищо не разбира?
21
1
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
В главата на тази я има ,я няма един квант.
20
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 години
Мдааа, ес 1 милиард за 10 години и всички фирми чакат субсидии от този милиард.Щатите, тръмпи помага на вече дръпналите фирми (които инвестират милиард на година) с милиард за 5 години.Китайците инвестират 10 милиарда за 10 години.Но важното е, че ес инвестира повече в гей и трансджендър права, отколкото в технологично развитие.Вън от ес!
19
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
А бе Марийка и Николинка да не би да са роднини?
18
2
 
12
 
! Отговори
ХайТек Жирафче преди 4 години
Маро Габриел най много да изобретите квантов Чушкопек с дисплейче,дали въобще ти е ясно колко е изостанала Европа!?
17
1
 
6
 
! Отговори
тиКвантов компютър преди 4 години
Дигитален ли ще бъде този квантов компютър или не, че един приятел се интересува.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Google Sycamore ... или статията е написана от човек който нищо не разбира или Мария Габриел нищо не разбира.... дайте повече инфо, спецификации, да видим какво е това чудо дето сте го открили..
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ню Йорк съди СЗО, Маринчо Габриел да внимава да не осъмне в концлагера Гуантанамо за укриванне на данните, че и САЩ има потенциал.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя изкуствен интелект си мисли, че ще има пари за крадене въпреки кризата.
13
2
 
4
 
! Отговори
Европа преди 4 години
Е 200 години изостанала от щатите и 500 години от Канада технилогично. Не говоря за фармацефтийа защото там е гола вода! Добре че са французите с парфюмерийния бизнес да отсрамят малко. Гола вода е европа.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Квантов компютър има от преди 1-2 години, "лидер" ще е европа ама друг път с Тея камилари де се настаниха тука
11
0
 
4
 
! Отговори
Чакам преди 4 години
Да обявят началото на революция във възпитание и поведение. Иначе ще се самоунищожим.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Солидни софтуерни компании от ранга на FAANG в европа няма! Единсвената по голяма фирма е SAP която значително изостава спрямо големите щатски че и китайски фирми.Солид уоркс с приход от 0.5b не е голяма фирма - не ме разбирай грешно - имат страхотен продукт и аз съм фен на графиката защото програмирам на OpenGL, DX, Vulkan и т.н от 20г просто за тази работа си трябват частни предприемачи - държавната субсидия винаги води до неденосчета и злоупотреби....
9
3
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Тая тлъста мряна като я сграбча за квантите и и пъхна процесора ще запее одата на радостта с бас баритон