Най-възрастната жена, оцеляла от коронавируса: Трябва ни нов световен ред

По-голямата част от жертвите на COVID-19 живеят в старчески домове
17 май 2020 16:50, Нели Христова
75
Най-възрастната жена, оцеляла от коронавируса: Трябва ни нов световен ред

Мария Браняс само преди седмици отпразнува своя 113-ти рожден ден. Но сега е затворена в стаята на старческия дом, в който живее и се бори с последствията от коронавируса. Тя е най-възрастният човек, който е успял да се пребори с болестта. Сета Мария иска нов световен ред.

"Всичко трябва да бъде издигнато отново и по различен начин. Имайки предвид възрастта ми, едва ли ще доживея да го видя. Но е нужен нов световен ред", казва възрастната испанка пред Observer.

Новината за 113-годишната Мария обиколи целият свят и донесе малко щастие в Испания, която бе силно ударена от COVID-19. Жертвите там вече са 27500. Вирусът започнал да се прокрадва из жълтите коридори на старческия дом в Олот, на 70 мили от Барселона, в края на март. Въпреки страха от заразата, служителите продължили да се грижат за възрастните хора. За жалост COVID-19 убива 17 от 133-те души, които живеят в дома.

Мария, която е свидетел на две световни войни, пандемията от Испански грип и гражданската война в Испания, боледува едва няколко дни преди да се възстанови. Но това, което оставя по-дълбок отпечатък не е болестта, а отношението към възрастните хора.

"Пандемията показа, че ние, старците, сме забравените хора в това общество. Ние сме се борили през целия си живот, жертвали сме мечтите и времето си за да имате това качество на живот сега. Тези хора не заслужаваха да умрат по този начин", категорична е Мария.

Вирусът в Испания покоси около 5000 страчески домове, убивайки повече от 17 хил. техни обитатели. Това се случва и в цяла Европа - голяма част от смъртните случаи в Италия, Белгия, Ирландия и Франция са именно в домовете. Пандемията удари жестоко домовете за възрастни хора, които още преди нея се оплакваха, че нямат нито достатъчно персонал, нито достатъчно средства, за да се грижат за обитателите си.

Преди COVID-19 възрастните хора се оплакваха, как чакат с часове да отидат до банята или да пият вода. Стаите им бяха нападнати от мравки или хлебарки. Персоналът в един от домовете призна, че трябва да пести от основни материали, като сапун и пелени.

"Това е ситуацията в домовете за възрастни не само по време на пандемията, но през последното десетилетие. Ето как възрастните хора трябваше да се изправят пред този вирус", каза политикът Пабло Гомес Перпиня пред регионалното събрание миналия месец. Тежката ситуация стана ясна през март, когато военните трябваше да дезенфикцират старческите домове. Те откриха много хора изоставени, някои дори мъртви, в леглата си.

Мария е в старчески дом вече 20 години. "Хората си мислят, че ние, които избираме да живеем в домове, просто изчезваме от обществото. Правителството трябва да ни обърне внимание, да намери финансиране и да осигури добър персонал за домовете. Но най-вече - то трябва да ни осигури повече здравни грижи", казва 113-годишната жена. Тя дори е започнала кампания в Twitter с помощта на своята дъщеря. Описанието й в социалната мрежа гласи: "Аз съм стара. Много стара. Но не съм глупава."

Браняс е родена през 1907 в САЩ, където баща й работел като журналист. Връщат се обратно в Испания през 1915 година, а докато Испанският грип покосява страната, Мария живее в малко градче в Каталуния. То е пощадено от тогавашната пандемия.

Тя рядко говори за миналото. Всъщност, дълбоко вярва, че за миналото е по-добре да не се говори. Най-важно е да се гледа напред. "Може би за това има толкова дълъг живот", казва дъщеря й. Вместо за миналото, Мария е по-щастлива да говори за това, какво бъдеще иска за 13-те си внуци. "Трябва да има промяна в ценностите. Трябва да се цени образованието, здравеопазването, науката. Да се дават по-малко пари за оръжия и за политици", категорична е тя.

Когато я питат, какво следва след като е преборила COVID-19, Мария започва да се смее: "Е, ще си поживея. Докато Господ реши."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо има толкова много конспирации, това би трябвало да е най-големият въпрос и съответно най-голяма конспирация. Какво ще стане ако хищническият капитализъм са замени със един продуктивен социален капитализъм. Новият световен ред би трябвало всъщност да е Старият ред този, който ние добре познаваме.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господ е искал от Аврам да убие сина си, не е дадена причина, не става въпрос нито за морал, нито за добро, тук става въпрос за абсолютно подчинение така масите се дресират още от древността та до наши дни на абсолютно подчинение.
40
1
 
7
 
! Отговори
икономист преди 3 години
А бе, каква война ви мъчи бе хора? Бабата говори за промяна в социално-икономическата система, която да доведе до по-добра грижа за уязвимите хора.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Цивилизацията" винаги е представлявала една система за контрол. От зората на съществуването си господстващата прослойка без значение от епоха и локация винаги е търсила начини да наложи волята си върху масите, чрез въвеждането на извратената ценностна система на легитимна авторитарност.
38
1
 
3
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Много дълновидна жена, но за съжаление обществото е прекалено разделено, за да се случи подобна промяна. Това се вижда и от коментарите по-долу.
37
2
 
1
 
! Отговори
киро но не брейка преди 3 години
използват бабата за параван че списвачите не им стиска да надраскат че това е целта с този така наречен вирус коВРЪ 19....само че има едно но!!!!така наречения елит където"управлявал"светът за налагането на новия световен ред минава единствено със световна война с милиони жертви!!!...но дали им стиска..не страх ги е много!!!...защото последствията и крайния резултат ще са съвсем различни!!!...та налагането на някакъв ред както си въобразяват неминуемо ще доведе до СВЕТОВНА ВОЙНА!!!
36
2
 
2
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Нов световен ред,отдавна,много отдавна би трябвало да се въведе....
35
2
 
0
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Да сте мислили га му е било времето. В Библията, 4тата Божа заповед, е да се гледат родителите до старост. Ама като станахте комунисти не ви харесваше религията и я убихте. Сега нема кой да ви търпи. Сори май френд. Същото се отнася за либералите.
34
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-забравените ли, бабо? Заради такива спряха живота и бъдещето на поколения млади. Нов световен ред ли? Направо концлагери и чипове, нали? Че да можеш да станеш на 130!
33
7
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Алеле, сега кратуните, които по цял ден бълнуват за ужасния нов световен ред, които вирее само в промитите им мозъци, ще вземат да обявят бабето за агент на Рокфелер ли, на Ротшилд ли, или вече им мина модата, че сега е Бил Гейтс. Много са прозорливи и чаткат всичко тия кратуни, бе! Да се чудиш само, що като всичко им е винаги толкова ясно, до един са такива неудачници и пълни нули в живота!
32
5
 
8
 
! Отговори
АГЕНТ 007 преди 3 години
До Истукан не само журналистите--*** но и лекарите вземат пари за да повтарят че--ИМА ВИРУС ОПАСЕН ДОРИ И ЗА ТЯЯХ ***
31
7
 
10
 
! Отговори
Мъжка Мисирка преди 3 години
Как,така е оздравяла?Който,е гледал интервюто на Генерал Мuнетчийски с Кyролюба Бенатова,Мuнетчийски,каза че"Очаква яко да измрат хора!".И хоп,бабата оцеляла!Не може така,подкопавате авторитета на Генерала и Силовака от Банкя.Те говореха,за хладилни камиони за трупове,пък сега има излекувани.Даже трябваше,да се пусне една обществена поръчка за влакови композиции,за да извозваттруповете.Трябваше,да спечели БУЛМАРКЕТ,че е наша доверена фирма,а не гадното БДЖ,комунистически.
30
6
 
20
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Боже, либерастите докъде стигнаха - сега накараха и 129 годишна бабка да срича празните им приказки за "нов световен ред".
29
4
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Тези пенсионери изобщо не са засегнати от корона, боледуват си от техните си болести. Жалко на вас журналистите, че взехте пари да пишете поредната корона глупост.
28
1
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Зависи кой какво разбира под Нов световен ред.Убеден съм, че тази баба няма предвид същото, което има предвид Бил Гейтс.Трябва обаче думите и да се изопачават и да се преиначават, за са се убедят хората, че имаме нужда от Нов световен ред.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верваме, че на 113 годишна баба световният ред и е на ума. Хубава веселба.А че на някой друг му е на ума, няма спор.
26
10
 
9
 
! Отговори
бааа го преди 3 години
Щом и 113 годишен кукумицин взе да дава акъл.............!
25
11
 
10
 
! Отговори
тулупче преди 3 години
За кво й е нов световен ред като след няколко седмици ще гушне букета ? Я да си трае, хора 40 години по-млада от нея дори е хубаво да нямат право да гласуват защото времето им е минало и е ред на младите да решават как да живеят.
24
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а стига бе,на 113 още има черни косми в косите и акъла и е повече отколкото на младите,аферим джанъм,в тази има още много живот
23
8
 
9
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Почваме да работим по 20ч в денонощието че пари за пенсии да се изкарват трябва. В Италия и Испания да не мислиш че случайно се развихри короната в старческите домове. Само за 10 г в Италия парите необходими за пенсия са се покочили с 32% сега ще по реват от обща култура, но ще им олекне на пенс.фондове