Графики показват колко е тежка ситуацията с коронавируса в Швеция

Смъртността в следствие на коронавируса не намалява
1 юни 2020 20:00, Нели Христова
102

Процентът на смъртност в различните страни на един милион души от населението

Графика: OurWorldinData

Швеция успя да оглави класацията за най-висока смъртност от COVID-19. Титлата, която бе за кратко в ръцете на Великобритания през май, идва след като държавата реши да въведе леки мерки за борба с коронавируса и да остави икономиката си напълно отворена. Броят на жертвите на глава от населението обаче е четири пъти по-голям, отколкото в другите скандинавски и северни страни.

Броят на починалите в Швеция е около 4500 души. Да, той изглежда като съвсем малка част от броят на починалите във Великобритания (около 38 хил.) и САЩ (около 105 хил.) Но истински тежкото положение, в което се намира страната, се разкрива от това, колко бързо се покачва процентът на смъртността на глава от населението.

Според последните данни, той е два пъти по-висок от този, в най-засегнатата държава в света, САЩ и пет пъти по-висок от този във Франция, която отбеляза най-високия процент на смъртност през април. Тогава страната наложи строги карантинни мерки, подобни на тези в Италия и Испания, за да се справи с вируса. Ограниченията се оказаха най-ефективното средство в борбата с COVID-19. Процентът на смъртност спада във всички страни, които са ги наложили по един или друг начин. А някои държави, като Нова Зеландия, които въведоха мерките рано, напълно елиминираха вируса на територията си.

Все пак Швеция въведе мерки за социална дистанция и съвети за използване на предпазни средства, липсата на строги ограничения значи, че процентът на смъртност в страната не изглежда да дава признаци за намаляне. Тъкмо напротив - сравнена с другите скандинавски държави, мащабът на кризата в Швеция изглежда още по-ясно изразен.

Надеждата на Швеция бе да се изгради така нареченият "стаден имунитет", който щеше да попречи на вируса да се разпространява бързо из обществото. Но изследвания от май показаха, че страната дори не е близо до постигането на нужните 60% от обществото, които са имали контакт с вируса, за да се изгради колективен имунитет.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествения имунитет изграден от антитела срещу който и да е вирус в активен тялото до няколко месеца, но в паметта на имунната система се запечатва информация как да действа при подобен случай. Ако измислят ваксина то имунитете ще бъде не повече от месец -два както е с всяка ваксина, освен това ще има дълъг списък от опасни странични ефекти. Така всеки ще трябва да се ваксинира всеки месец и да плаща по 50-100 лева за ваксина или касата на плаща.
27
14
 
24
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
Днес по медиите чух, че в Швеция епидемията заглъхва лека полека, намяват и смъртните случаи, така както е и в Германия. Иначе голяма атака спрямо шведите затова, че не съсипаха психиката и работните си места. Особено от страна на платените клакьори!
26
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В крайна сметка Бойко и Мутафчийски дойдоха до шведския модел.
25
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируси като този се появяват всяка години от както го има човечеството. Грипа не е враг на човека, грипа е приятел. Факт е, че медицината е абсолютно безпомощна срещу грип, никога не е могла да лекува грип. Грип не се лекува - през грипа може само да преминеш, да изградиш антитела и да усилиш имунната си система която ще те защити от по страшни болести. Това е част от еволюцията, затова и гриповете не се повтарят, появяват се все нови и нови и знаят много добре кой да заразя, мерки не помагат.
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи в Швеция без никакви мерки вирусът още не е минал през половината население.
23
14
 
19
 
! Отговори
Граф Ика преди 3 години
Като се лъже на изборите със статистики и графики, номерът минава. Обаче с коронавируса и щаба се усрахте, много яко и много ***.
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът изпива и мозъци.Коментарите го потвърждават недвусмислено.
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
графиките са правени от гълъб-интернешенъл.
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Танзания или някаква друга африканска страна бяха дали за тест проби от плод папая , дали му име на човек и учетните в лабораториите установили, че е положителен.
19
7
 
3
 
! Отговори
ss преди 3 години
До Анонимен 20Тъп и заблуден, като всички ватенки...
18
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо им няма! Болниците им са като космически кораби преливащи от всякаква супер модерна техника и пособия. Умират хора с по 10 хронични заболявания живели с тях повече от 20 години. Колко са хронично болните в България оцелели 20 години?!?!?!
17
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първите паднаха в кърви, последните станаха първи - толкова за Швеция и Беларус, моделите в борбата с коронавируса според селските разбирачи. Верно ще се окаже че трябва да сте благодарни че ви управлява Бойко - тука по добро няма да намерите...
16
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо няма вирус в Белорусия, която не спазва никакви мерки. Лукашенко с военния парад на деня на победата на Русия над западния фашизъм се изсмя в лицето на европейците. Само 240 жертви, а заразените са много по малко отколкото в европейските държави където спазват крути мерки.
15
7
 
25
 
! Отговори
Lan преди 3 години
13, :) да се научиш да четеш е лесно, да се научиш да мислиш - не толкова. 7% без карантина, означава, че заразността на вируса е много слаба. "Мерките" са още по-излишни. Шведите ще го изкарат и ще се приключи, по-бавно отколкото им се иска, но много по-бързи от всички останали. Истината е, че вече почти навсякъде "мерките" са като в Швеция - не виждам защо продължава да се плюе по тях!
14
2
 
3
 
! Отговори
Част от какво? преди 3 години
Част от броЯ, а не от брояТ.Иначе с подчинените и вметнатите конструкции си добре. Който и да го е писал това.
13
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това с пандемията е една голема измама.
12
8
 
20
 
! Отговори
Цифрите показват преди 3 години
Цифрите и фактите от всички официални изчочници показват, че в Швеция която е с население колкот Белгия и не спазва мерките срещу вируса, броя на заразените е два пъти по малък а броят на жертвите 2.5 пъти по-малко отколкото в Белгия където стриктно се спазват мерките. А грефиките да си показват каквото си искат, да покажат цифри, а не графики.
11
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Русия е черната хоризонтална линия ли?
10
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Текстът под последната снимка: "Едва 7% от хората в Швеция имат антитела срещу COVID-19".Процентът е най-ниският от четирите града, заедно с Барселона. И какво излиза, че цялата им дандания за стадният имунитет беше един провал с цената на хиляди трупове. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно.
9
8
 
28
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Поредната статия по темата - с каква цел точно? И поредната статия, с НЕВЯРНА информация! Швеция ВСЕ още не е с най-високата смъртност, макар че това се очаква (и от самите шведи). 436 са починалите на 1мил. население, пред тях са - Белгия -819, Франция-441, Италия-554,Великобритания-567,Испания-580. Та? За какво са ни тези статии?! Да си мируваме когато икономикат на Швеция пак тръгне нагоре много преди нашата?