Макрон и Меркел: ЕС да се готви за втора вълна на COVID

Лидерите смятат, че Европа изостава с битката с коронавируса
10 юни 2020 19:49, Петя Славова
38
Макрон и Меркел: ЕС да се готви за втора вълна на COVID
Снимка: БГНЕС

Лидерите на Франция, Германия и четири други държави-членки на ЕС заявиха в писмо, че Европа изостава в битката с коронавируса и призоваха Брюксел да обмисли начини за по-добра подготовка за следващата очаквана вълна на пандемията.

Лидерите добавиха, че хаотичният отговор на Европа срещу коронавирусната епидемия, която отне живота на 184 256 души, "повдигна въпроси относно готовността на ЕС за реакция на пандемии и подчерта необходимостта от европейски подход", особено срещу потенциалната втора вълна на вируса.

Още по темата
В писмото – политически документ, адресирано до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен, лидерите заявиха: "Надяваме се, че документът може да послужи като вдъхновение за ползотворни, допълнителни дискусии на европейско равнище за това как да се гарантира готовността на ЕС при бъдещи пандемии".

Писмото беше подписано от Еманюел Макрон, Ангела Меркел, Матеуш Моравецки, Педро Санчес, Софи Уилмс и Мете Фредериксен, съобщава БГНЕС.

До момента това е най-ясният опит на най-мощните лидери на държави от блока да подтикнат изпълнителната власт в ЕС да намери начини да преодолее разединението, проявено в кризата, особено в най-ранните й дни.

Тъй като подобна глобална епидемия се случва за първи път, държавите-членки реагираха на национално ниво – чрез затваряне на граници, прекратяване на медицински доставки и разработване на индивидуални планове за разходи, независимо от правилата на ЕС.

Писмото поставя специален акцент върху недостига на отчаяно необходими медицински консумативи, които се разпределят неравномерно в целия ЕС.

"Разбирането на недостатъците е от съществено значение", настояха в документа влиятелните европейски политици.

"Те включват достатъчни общи поръчки на лични предпазни средства (ЛПС), медицински изделия, важни консумативи и ваксини", се казва в документа.

27-те лидери на Европа ще проведат виртуални разговори на 19 юни, за да обсъдят последствията от кризата с коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макарон,Меркел и Урсула фон дер Флиокенщофен-трио българка.
8
9
 
11
 
! Отговори
Гого преди 3 години
до 7 Да бе, прав си, само дето Китай е милиард и половина и имат по 5-6 заразени на ден!А ние в зоопарка наречен ЕС тоя вирус ще го влачиме две десетилетия, ако не измислят ваксина!
7
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Точно обратното. КОВИД доказа, че само като единен блок държавите имат шанс. На парче не става.
6
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото имаше втори вълни на свинския грип и птичия, толкова и на този ще има.
5
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добър знак. Трябва да се изработи обща стратегия и да има обща подготвеност за бъдещи такива събития. Въпросът е от значение за сигурността на ЕС. Крайно време е и да има и обща агенция която да координира държавите в случай на кризи и да разпределя усилието в зависимост от проблема.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС е едно недоносче, ковид19 го доказа.
3
3
 
8
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Става дума за ваксината. Другото е Блаа, Бла, Бла...
2
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това изявление ми звучи като предупреждение-заплаха.
1
4
 
24
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Всички видяхме какво представлява европейският съюз.