Оскверниха статуята му, но расист ли е бил Унстън Чърчил?

Политикът е имал крайни възгледи, но това не му пречи да промени историята
11 юни 2020 20:24, Нели Христова
237
Оскверниха статуята му, но расист ли е бил Унстън Чърчил?
Снимка: БГНЕС

"Уинстън Чърчил е бил расист" - докато статуите на едни падаха, тази на премиера на Великобритания бе напръскана със спрей по време на протестите в Лондон, които настояваха за край на расизма. Правителството на Великобритания осъди акта като "вандализъм и оскверняване на статуята". Но нека се върнем назад във времето и да отговорим на въпроса:

Расист ли е бил Чърчил?

За много хора Уинстън Чърчил е символ на британската гордост. За англо-американския свят, премиерът на Великобритания е герой. Всъщност той е смятан за един от най-забележителните държавни ръководители и ключова фигура във Втората световна война. Още през 1930-те, той предупреждава за опасността, която представляват нацистите. Той вдъхновява британците да се изправят срещу Хитлер. Но някои нации не го виждат в толкова позитивна светлина. Според тях, той е расист, британски империалист. Те го държат отговорен за насилието и глада в Индия.

"Чърчил е бил категоричен в това, че вярва, че белите хора са изключителни. Той казва, че не харесва китайците, описва индийците като животни, с животинска религия. Той често описва африканците като инфантилни. Още тогава той е бил критикуван за закостенелите си възгледи за расата", казва Ричърд Той, историк в Университета в Ексетър, пред BBC.

Но дали Чърчил остава твърдо зад тези убеждения през целия си живот?

"Той не е бил политик, който е поддържал само към една гледна точка по даден въпрос завинаги. Някои събития успяват да променят мнението му. Има достатъчно доказателства, че по време на войната, когато всички е трябвало да се обединят, за да победят нацистите и японците, той променя възгледите си относно "бялото надмощие" и множество пъти е цитиран да казва, че можем повече да виждаме само белите хора като изключителни", разказва Соня Пурнел, автор на биографията на съпругата на Чърчил, Клементин.

Чърчил е бил яростен опонент на Ганди и идеята за независимост на Индия, а за много индийци именно британският премиер стои зад Бенгалския глад по време на Втората световна война, когато умират над 3 млн. души.

Заради недостига на храна по време на войната, много хора гладуват в Бенгал, който тогава е под администрацията на Великобритания. Чърчил е обвинен, че е задържал храната, за да може да храни освободените европейски затворници, пренебрегвайки Индия.

"Знаем, че той е правил много негативни коментари за индийците и е твърдял, че те сами са виновни за глада, защото "се размножават като животни". Но това не може да служи като доказателство, че той е допринесъл или сам е планирал глада или че е искал да наложи геноцид над народа в Индия", обяснява проф. Ричърд Той.

Наредил ли е Чърчил да се стреля срещу миньори?

През 1910 година миньорите в Тонъпанди, Уелс, излизат на протест. След като се сблъскват с полицията, Чърчил, който по това време е държавен секретар, изпраща армията. Според хората в Уелс политикът е реагирал прекалено крайно. Някои разказват, че армията стреляла срещу тях, но това така и не е потвърдено.

"По това време Чърчил е критикуван от Daily Mail, че е прекалено "мекушав". По-късно обаче той е обвинен, че е бил прекалено груб към работническата класа. Има много истории за това, как е пращал войници да стрелят по миньорите в Уелс, които обаче не са истина", казва Ричърд Той. 

Също така Чърчил си изгражда репутация на политик, който е против съюзите. Но много историци твърдо се противопоставят на това.

"Той е един от двамата големи архитекти на "благосъстоятелната държава" заедно с Лойд Джордж. Трябва да благодарим на Чърчил за задължителната почивка за чай", казва Соня Пурнел. Премиерът на Великобритания също така е в основата на създаването на така наречените "центрове за работа".

Има едно конкретно място, където Чърчил си печели непоклатимата репутация на човек, който инициира насилие. Войната за независимост в Ирландия започва през 1919 година, когато Чърчил е военен секретар на Великобритания.

"Той подкрепя създаването на спомагателни сили, които да налагат брутални репресии срещу ирландските бунтовници, които се бият срещу Великобритания. Те изгаряли къщите им, а Чърчил със сигурност е знаел какво се случва. Той е приемал това като война. За него тези действия са били основни за спасяването на Британската империя", обяснява Ричърд Той. Но мразел ли е Чърчил ирландците? И тук ходът на времето променя възгледите му.

"Той е играл основна роля в преговорите, които водят до англо-ирландският договр от 1921 г., който дава началото на така наречената Свободна Ирландска държава, която по-късно става Република Ирландия", обяснява Той. Преди да умре Майкъл Колинс казва, че нищо не би могло да бъде постигнато в създаването на Свободната Ирландска държава, ако Чърчил не се бе намесил.

И в края на краищата - герой ли е Уинстън Чърчил или е злодей?

"Това е глупав въпрос. Това, което хората искат, е да припишат прекалено много власт на един единствен човек. Историята е много по-сложна от това. Той е бил спорна личност, както във Великобритания, така и по целият свят. И това продължава да е така и до днес", категоричен е проф. Ричърд Той.

"Ще ми се хората да не задават толкова глупави въпроси, като това, дали Чърчил е герой или злодей. Той е личността, за която са писани най-много биографии, защото е бил по малко и от двете. Винаги ще се връщаме към онова, което е постигнал през 1940, 1941 и 1942 година, което е да се изправи срещу Хитлер - нещо, което никой друг не е правил в Европа през онова време", казва Соня Пурнел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Анонимен - Червената армия - Тя се е изправила благодарение на чичо Сам и евреите :)Ако не си запознат фирми като Круп продават оръжие и на двете страни ..... хахах точно както е сега...... Оставиха Хитлер да напредне и като видяха,че може лошо да свърши въоръжиха и другите :)
180
2
 
3
 
! Отговори
Додо преди 3 години
"Оскверниха статуята му, но расист ли е бил Унстън Чърчил?"=======================================Не е бил "расист" Нелке, такова нещо като "расист" не съществува, това е просто абстрактно-военизирана концепция, използвана към християнската цивилизация и еврипейската раса. Ти обаче, с правописа си, със сигурност оскверни името му.
179
2
 
5
 
! Отговори
ф преди 3 години
Ами Хитлер е бил прав значи.Фюрерът предсказва какво ще стане ако Германия загуби войната.Бялата раса ще бъде заличена.Тези са повече расисти от белите и го доказаха.Вие пак спете,***.Няма как една цивилизация като омеси с останалите да е същата и силна.Очевидно ще западне.Хитлер и тук е бил прав.
178
0
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Историята е такава, кавато е! Такива са били времената. Когато се пренапише се изгубват опорните точки на обществото и ориентацията. Това целят глобалистите, във всеки момент да казват нещо, което за момента е истина и в следващия момент да не е. Никога не съм си мислил, ще дойде време да живея в 1984 година на Джордж Оруел. Тази идиотщина трябва да се спре, ако може с разум, ако не може със сила. Част от богатите използват бедните срещу другите богати, като не си дават сметка за последиците.
177
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 183Като е "нямало начин" тогава това което той си е мислел е отразявало фактическото състояние на нещата. Не става ясно, защо мразите човека за това, че е казвал как стоят нещата фактически.
176
1
 
17
 
! Отговори
Да преди 3 години
Този *** е бил един от най-големите българомразци в историята. Заслужава забвение. Долу статуята му от всякъде!
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извинявам се на модовете за лошото ми държание, ще стана пионерче, честна дума :) Само че какво очаква юзера който ме предизвика...Ние сме били под робство, просто е нямало начин да им стигнем икономиката както казваш през 1900г.Колкото и сме прости толкова и сме ги млатили англетата, точка!
174
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 180Аз те питам кое в разбирането на Чърчил на какъв етап от развитието се намираме ти се струва ненормално с оглед разликата в нивото по време когато Чърчил си е съставял мнение за нас? Не ми се прави на интересен с приказки за "човечност". Тук се иска някаква трезва преценка, тъй че, ако обичаш ми отговори на въпроса.
173
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Изправил се срещу Хитлер" За какво се е изпратил срещу Хитлер да пият по едно уиски или да обмислят заедно пъклeнu планове как да ограбят Европа??????? Или може би за да се уговорят как да си го вкарат един на друг???? За това че друг не се е изправял срещу Хитлер не съм съгласен. ИЗПРАВИЛА СЕ Е (благодарение на бога) ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ
172
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 179Знам че сме били 5 века под робство и пак сме по човечни от тях.Ти фен ли си им?Просто питам?
171
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 178"поради това ни приемат като първобитни и расисти"Знаеш ли как е изглеждал Лондон през, да речем 1900 година, и как България?За един прЕател питам.
170
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес явно е решил да ни провери историческите знания!Виждам че търсите да ги оправдаете англетата, може би заради ВЛ разбирам това.Никога не са ни харесвали и това няма да се промени!Аз лично нямам нищо против тях, просто факт!Те имат някакъв комплекс от Балканите и затова ни определят като първобитни и расисти.Слава богу че вече нищо не зависи от тях и слушат господаря си отвъд Атлантическия океан!
169
0
 
6
 
! Отговори
Един софиянец преди 3 години
Да съборят статуята на расиста, алкохолика и любещият млади момченца, б00клука Чърчил . И дано онзи от "Барселонагейт" да не рече да се пoдмажe на хенгилизняцине и да вдигни паметник на убиеца Чърчил в България че да не се обърне дядо ми в гроба.
168
0
 
11
 
! Отговори
Робовладелец преди 3 години
Дъpт алkoxoлиk мразил балканите и българите. Бомбандирал и манипулирал без съд и присъда. Да гори в ада Убиеца.
167
0
 
7
 
! Отговори
Чърчил не е бил преди 3 години
Расист. Той приятелски е опивал с големи дози топъл пунш сомалийските пехотинци преди да ги хвърли в самоубийствена атака към Българските позиции.
166
0
 
3
 
! Отговори
Що е то? преди 3 години
ТОЙ НЕ ХАРЕСВАЛ КИТАЙЦИТЕ И ОПИСВАЛ ИНДИЙЦИТЕ КАТО ЖИВОТНИ "Смение на весник Днес: Чърчил не бил расист
165
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да се покаже неадекватността на хората които използват съвременните разбирания за "расизъм" и ги прилагат към тогавашното време, ето един тест:КОЙ НЕ Е БИЛ РАСИСТ ПО ВРЕМЕТО НА ЧЪРЧИЛ?Аре, ревящите "расизъм" да кажат.
164
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чърчил е бил РАСИСТ И УБИЕЦ. Питайте старите софианци. Чърчил е мразел България и българине. Не ме учудва че е гордост за психопаните империалисти
163
1
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Поредното доказателство че Чърчил е направил грешка и не се е договорил с Хитлер Сега нека пикаят на гроба му сам си е виновен и той и белите дето зяпат като хипнотизирани
162
4
 
2
 
! Отговори
аз преди 3 години
Чърчил расист хахаха???? за жалост НЕ, най големите расисти са аятоласите-арабите или там с някакъв друг нюанс на кожата! Те са го написали, също така за жалост научи ли са две думи на английски!