В България е най-евтино - разходите за живот с 47% под средните за ЕС

Датчаните плащат най-много за храна, а румънците - най-малко
24 юни 2020 07:06, Елка Василева
210
В България е най-евтино - разходите за живот с 47% под средните за ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Най-скъп е животът в Дания, а най-изгодно се живее в България, където разходите за живот са с почти 50% под средните за Европейския съюз. Дойче веле цитира още интересни данни за цените в европейските държави.

Хранителни продукти в супермаркет

Датчаните плащат най-много за храна, а румънците - най-малко. Това сочат данните на Евростат за 2019 година.

Като цяло разходите за живот са най-ниски в България (47,2% под средните стойности за Европейския съюз), следвана от Румъния (45,1% по-ниски).

Първенец и тук е отново Дания, където разходите за живот са с 41,3% над средните за страните в ЕС. Следват Ирландия, Люксембург и Финландия.

Скъп Север, евтин Югоизток

Запазва се формулата "скъп Север, евтин Югоизток", отбелязва в тази връзка “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и цитира някои от данните. Алкохолът например струва най-много във Финландия и Ирландия, а най-евтин е в Румъния. В Ирландия най-скъпи са и цигарите, а най-евтини са в България.

За хотел и ресторант в Дания се плаща около три пъти повече, отколкото в България и Румъния. Черната техника е най-скъпа във Франция, като в тази категория стоки разликите в цените не са особено големи. Същото важи и за цените на облеклото, които са най-ниски в България, а най-високи - в Дания.

Швейцария е първенец

Непропорционално високи в сравнение с останалите продукти са цените на храната в Австрия. По този показател страната се нарежда в топ 3 заедно с Дания и Люксембург. В цяла Европа най-скъпи са хранителните продукти в Швейцария, Норвегия и Исландия. Това са и трите държави, в които животът е най-скъп, като в общата класация Исландия леко задминава Норвегия, а Швейцария е първенец.

Най-евтино в Европа се живее в Северна Македония и Турция, следвани от България, Босна и Херцеговина и Румъния. Данните не включват информация за доходите в съответните държави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
22
 
! Отговори
Чакайте преди 3 години
Оня ден писахте, че в Полша и Румъния се живеело по-изгодно, сега друго. Е на какво да вярвам сега?
8
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво можеш да си купиш с една дневна надница в България и какво можеш да си купиш с една дневна надница в Германия ?Хайде да видиме каква е огромна разликата
7
3
 
47
 
! Отговори
точно така преди 3 години
Имаш ли нощно шкафче пълно с евраци, евтино ще ти е!
6
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-евтино е за туристите с европейски заплати. Идват за малко, консумират и си тръгват. Не живеят с МРЗ или минимална пенсия. Не боледуват тук за да видят как се плаща за всичко. По всички икономически показатели сме последни сред държавите в ЕС. Както и ниска продължителност на живота и малко раждания. Това според статията няма значение. 30 годишно нескопосано упрвление
5
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната заблуда на поръчкова статия ...Евтино е спрямо заплатите в Германия и Нидерландия, защо не направят сравнение между цените на продуктите и средната заплата ?Изненадата ще е доста голяма ....
4
2
 
41
 
! Отговори
1 преди 3 години
Всичко тук е най-скъпо! Идете и вижте!
3
2
 
33
 
! Отговори
Швейцарец преди 3 години
Кога ще ги стигнем, българите.
2
3
 
54
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
Верно е !!! Аз със 110 ? пенсия си живея царски- хлеб,млекце,хлеб,млекце.... Чат-пат и некоя вафла на промоция... Слава на ГЕРБ !!! Слава, слава,слава...
1
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платена лъжа