Двама българи в Германия: Работа, сън, работа, сън и много, много студ

Разказ за невероятния физически и психически стрес в кланиците
Обновена: 28 юни 2020 12:47 | 28 юни 2020 12:28, Елка Василева
252
Двама българи в Германия: Работа, сън, работа, сън и много, много студ
Снимка: архив, БГНЕС

Стефан и Иван идват от България. И двамата са работили за германските кланици "Тьонис". Пред германски вестник те разказват за невероятния физически и психически стрес, на който са били изложени там.

Медиите в Германия бавно повдигат завесата на мълчанието, прикривала досега скандалните условия на труд в кланиците „Тьонис", където заразените с коронавирус са вече над 2000.

Двама бивши работници от България разказват пред вестник „Аахенер Нахрихтен" за невероятния физически и психически стрес, на който са били изложени там. Изданието нарича двамата работници Стефан и Иван, но уточнява, че истинските им имена са били променени, пише Дойче веле.

Какво преживях в "Тьонис"

Стефан работил пет месеца в кланицата, като през цялото време бил само нощна смяна - от 17:30 до 4 сутринта. На няколко пъти молил да не работи само нощем, но никой не му обърнал внимание. 58-годишният българин мъкнел по цяла нощ 20-килограмови парчета месо. Месечно получавал по 1200 евро.

Иван също вече не работи за „Тьонис", а в спомените му за това място доминира едно-единствено усещане: „Студено, много студено беше".

Още по темата

„И двамата българи постоянно говорят за студа в кланицата", отбелязва изданието и допълва: „В един доклад на Министерството на труда в Северен Рейн-Вестфалия, изготвен през 2019 година, също става дума за този проблем. Там се казва, че тежкият физически труд при температури под 12 градуса и при продължително работно време води до „сериозни увреждания на здравето".

30 месопреработвателни предприятия в провинцията са били инспектирани именно заради този проблем, като в 85% от тях са били констатирани „сериозни недостатъци". От доклада не става ясно дали и кланицата "Тьонис" е била контролирана", пише изданието.

Стефан и Иван разказват, че повечето работници остават при „Тьонис" само по няколко месеца. После или сами се отказват, или ги уволняват.

Стефан твърди, че това не е случайно: „Изхвърлят работниците, преди да са минали 6-те месеца пробен срок", казва той. Така работниците нямат право на пълен отпуск, а и могат да бъдат уволнени по бързата процедура - даже и да са заболели. Стефан разказва и за началници, които нарочно пускали поточната лента на по-бързи обороти, което превръщало работата в истински ад.

"Работа, сън, работа, сън"

Що се отнася до настаняването, Иван не е имал никакви проблеми. Но само защото веднага се преместил при роднини. Как живеели останалите, не можел да каже, защото време за разговори по време на работата не оставало. „Работа, сън, работа, сън" - такъв бил техният делник.

Стефан бил настанен в общежитие на фирмата-подизпълнител, където всичко било нормално. „Но едва ли ще се намерят много германци, които да нарекат нормални описаните от него условия", коментира „Аахенер Нахрихтен". В началото живеели по двама в стая, но още след първия месец се наложило да се сгъстят - в стаите живеели по осем души, които си поделяли една кухня и една баня.

Днес Стефан живее в друга германска провинция. Търси си нова работа и посещава курсове по немски език. „Без езикови познания нямаш никакъв шанс", казва мъжът. Иван вече се е уредил - работи като куриер. „Поне не е студено като в кланицата", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия всичко е 2 пъти по евтино от България, с 200 евро на месец може да си живееш царски и ти остават 1000 евро да спестяваш.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е чудно ,защо нашето ВнМ и МТСГ държат 10 години с такива ниски заплати българите/ като сме в ЕС/ и в Германия. В тия кланници при същия вложен труд турци,поляци, бивша югиславия са от 6000?.Може да се провери. Както и ДОО ,къде се плаща на българите. Нормално е да е в ? и то в Германия
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да си средна класа в Германия ти трябват годишни доходи над 100 000 евро. А да си богат трябва да имаш тези 100 000 като пасивен доход. Тоест трябва да си станал акционер, рентиер, собственик на нещо което да ти носи пари дори и без да се налага да работиш. То и в Българи е същото даже и числата са същите но в левове.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13На социалки ако си, за немец естествено и собствено жилище 1200 ще ти бъдат предостатъчни, даже ще отидеш на море в БГ и ще се напиеш, това е за бившото ГДР.Сега за Западния Дойчланд, там нямат мнозинството лични панелки и трябва да плащат наем или ипотека.Станимир се казва единия ми братовчед и бачка здраво в Дойчето, няма лабаво но трябва да изкарва пари, за това съм съгласен че не стигат за живот!
16
1
 
4
 
! Отговори
123 преди 3 години
Животът ме стещна с филипински работници в Африка. Работеха 84 дни подред, без нито 1 почивен ден, по 12 часа на ден. Получаваха под 1000$, прибираха се за 42 дена и пак...Казваха, че за това се уреждали с връзки и някойподарък на посредника. Най-голямото им притеснение беше, че може да свърши работата или да ги уволнят. Та май нито Иван, нито Стефан ще ги заинтересува тази възможност. А пък немците че са лоши, лоши са. Пазят си местата за професори и лекари за хора с квалификация и перфектен
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1200 евро бруто или нето щото ако е бруто ако не е женен и няма деца нето му остават чисто 945,20 евро
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Bad Companyе то със сигурност се плаща повече, но разликата се усвоява от т.н. "подизпълнител" умишлено се подбират хора, които не говорят немски за да си правят каквото искат, но донякъде и самите работници са си виновни, като си тръгнал някаде в странство поне положи някакви усилия да понаучиш съотвтния език
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а за да допълним пропуснатото - немските кланиците собсвеност на немци ли са, или на източно европейци?
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да се върнат тук.Ще си почиват.
11
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия за да поддържаш среден стандарт на живот трябва да взема минимум 3500 евро чисто. По тази граница си в графа БЕДЕН. А с 1200 евро си жив ***. По добре се връщай в България. С 1200 лв заплата ще живееш по сносно.
10
16
 
12
 
! Отговори
Bad Company преди 3 години
според мен и статията и "героите" са измислени. 10,5 часа работна смяна в Германия няма. Още по-малко да ти плащат мъшавите 1200 евро само за нощен труд.
9
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пропуска се факта, че голяма част от така наречените фирми подизпълнители са собственост на съмнителни елементи от източна европа, в т.ч. и България
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По публикацията работи: *** ВасилеваСтатията е от 26.06 ти сега се сети да копираш щото друго няма за крадене
7
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С 1200 евро в Германия не може да се живее, трябва да живееш като животно с 1200 евро, все едно в България със 150 лева.
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има нещо такова!Връщат се от Чужбина, ще кажеш не са спали цяла седмица, не всички, но повечето ми познати се връщат видимо изморени.
5
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си емигрант без добра професия и без да знаеш добре чуждият език си е загубена работа. По добре си стой в България.А и като цяло почти няма успели българи в чужбина. Рядко се случва някой да направи успешна кариера или бизнес и да забогатее. 99% си остават на ниво бачкатори. Сериозно забогатяват само хитреците. Например ей тези дето стават посредници и уреждат работа на българските нещастници. Тоест шансът да станеш милионер в чужбина е дори по малък от колкото в България.
4
16
 
10
 
! Отговори
Българин преди 3 години
По-добре в кланица в Германия отколкото в Иннополис в Татарстан!
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ли да плюете по Дойче Веле или щом не става дума за Путин и Русия няма значение :) ***.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дзелке Васливкува пак си откраднала Статиите на Дойче Веле иначе в Германия няма место където да няма Скандали Последните години им падна гордоста и славата на хубава и красива Германия , българи чакат до 1 г. за Немско Гражданство а на Бежанците им притикаха Док. само и само да запушат Скандала Българските Институции са 100 пъти по сигурни и бързи от Германските особено сега покрай Короната станаха супер мързеливи Мърди
1
12
 
21
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Без квалификация, без език...