Източноевропейци мизерстват, за да ядат германците евтино месо

Те работят тежката работа в кланиците срещу живот в мизерни условия
Обновена: 25 май 2020 11:59 | 25 май 2020 09:55, Елка Василева
367
Източноевропейци мизерстват, за да ядат германците евтино месо
Снимка: архив, БГНЕС

Германия е страната на евтиното месо. Някои месни продукти са дори по-евтини, отколкото в България. Цената за това обаче плащат източноевропейците. Сега управляващите искат да сложат край на този абсурд.

Германия забранява назначаването на работници, наети от подизпълнители, в голяма част от месопреработвателната промишленост. Освен това санкциите за нарушения на трудовото законодателство в бранша ще бъдат увеличени двойно. Правилото ще влезе в сила от началото на 2021 година, пише Йенс Турау в коментар, публикуван от Дойче веле.

Решението беше взето изключително бързо. Поводът: в няколко кланици в Германия работници от чужбина се заразиха масово с новия коронавирус.

Условията в кланиците са всъщност тема, която в Германия се обсъжда от години. Евтина работна ръка от Източна Европа, наета от подизпълнители, изпълнява тежката работа срещу живот в мизерни условия - хората спят в препълнени общежития, за които плащат високи наеми. Досега браншът успяваше някак да избегне налагането на по-строги ограничения - с някакви доброволно поети ангажименти. Те обаче не дадоха резултат.

Тежката битка за евтиното месо

Битката за цената на месото, което германците толкова много обичат, е тежка. И в крайна сметка именно тя води до непоносимите условия на труд на хората от кланиците. В кризата с коронавируса изведнъж се оказва възможно това, което дълги години не се получаваше.

Още по темата

Още отсега представители на бранша протестират гръмко, посочвайки - не без основание - че и в други отрасли на икономиката, например в строителството, се работи с подизпълнители. Логично е да попитаме дали сега се налага забрана на този вид практика само за месопреработвателния бранш. И дали условията на труд действително ще се подобрят, ако предприятията от бранша се съобразят с новите ограничения?

Досега контролът от страна на оторизираните държавни органи беше доста слаб - заради недостатъчния брой инспектиращи. Това също трябва да се промени. Но все пак началото е поставено.

Сега хората в Германия, които толкова обичат да си похапват наденички и пържоли на грил, не бива да се изненадват, ако месото поскъпне. В сравнение с други страни германците, които са най-богатият народ в Европа, дават по-малко пари за храна и отдавна са разглезени от политиката на дискаунтърите, които се надпреварват да предложат най-ниската цена.

Някои потребители пазаруват в биомагазини, предлагащи здравословни храни от екологично чисто производство. Но тези хора в Германия си остават незначително малцинство. Възмущаваме се, когато гледаме по телевизията репортажи за лошите условия на труд в кланиците. Който пък е виждал как се работи във фабрика за замразени пици, отказва да консумира подобна храна. Но мнозинството от хората изобщо не иска и да знае от кого и как се произвежда месото, което ядем. Важното е то да е евтино.

Дано поуките доведат до дълготрайни промени

В сегашната криза от коронавирус няма много добри новини. Дотук тя причини доста страдания на хората. Но ще бъде добре, ако поуките, които си извлякохме доста бързо, доведат до дълготрайни промени - в кланиците, на полето за аспержи, на строителната площадка, в сектора на грижите за болните и възрастните хора. Всички ние обаче ще трябва да дадем своя принос за това. В конкретния случай това ще рече: да плащаме по-висока цена за месото и да консумираме по-малко месни продукти. И да не си затваряме очите пред нечовешките условия в кланиците. Защото те винаги са били такива - и преди пандемията от коронавирус, се казва в коментара.

 


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нека доволните от управлението да подкрепят думите си с дела и прекарат почивката във Варна със семейството си. Иначе сте въздух под налягане :)))))))))))
337
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"дайте братя в Евразия- там не търсят произход на доход."

даваме, ама в Сингапур мизерни бели *** не щат и да помиришат :))))))))))))))
336
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кой би си зарязал семейството, за да е роб в Европа, ако имаше живот тук. И да, не всички са програмисти, адвокати, зъболекари - тези щяха да се ядат пацките, ако ги няма хората, които работят земята. А защо няма живот тук, 10-15-20 години след приемането ни в Европа - сами си отговорете
335
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
дайте братя в Евразия- там не търсят произход на доход.
334
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Гладът, той ги е заставил да работят там. И `растежът` на европейска България
333
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не, че нещо ама... никой не ги е заставил да работят насила там. Като не им харесва да напускат. Аз като не си харесвам работата си търся друга - ама не знаели език и т.н. еее ами сори като не знаят и не могато чий го дирят там?
332
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Запад бизнесът е спорт, а в България е парад.
331
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е единствената страна, в която ще те обвиняват, че НЕ мизерстваш. Имай късмета да имаш някакви, дори дребни, успехи в живота и завистта ще те удави.
330
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Тонката

братството свърши, днес сте по-американци от американците, ще си плащате, де гиди лицемери вие долни
329
2
 
6
 
! Отговори
герб е радост преди 1 месец
аз искам да се къпя в лай на и да ям египетски картофи и да ме газят наркомани и да търкам билетчета да има за министрите. герб за всички народи по света!
328
5
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 1 месец
До жерб победа

И евтин Руски газ като за братя:):):):)
327
1
 
6
 
! Отговори
жерб победа преди 1 месец
колеги, нека не се мръщим на прясното 30-годишно вносно месо, докато същевременно избиваме животните си, Европа мисли за нас - щом тя е казала, че е добро да се яде 30-годишно месо, ние не можем да противоречим. Давайте го и на децата и на бебетата си, Европа е здраве
326
1
 
5
 
! Отговори
тонката преди 1 месец
че ходи ти почивай в лей на бе, тарикат
325
5
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 1 месец
На протеста с Мая Манолова и Костя рИве с пълно гърло как бил беден,безработен и нямал с какво да изхранва семейството си,а под новините в Днес БГ пише,че не иска Лятната почивка да я кара на нашето море щото било много лошо,обаче щял да ходи разбираш ли в Гърция,Испания,Хърватия или Италия:):):):)Що е то?:):):):)
324
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 324

Ех, ако освен една скъсана риза на гърба си имаше нещо с което да покажеш, че всъщност знаеш как да управляваш поне собствения си живот, преди да започнеш да даваш акъли как да се управляват тези на сттици милиони. Да, ама не.

:)
323
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС иска вашите природни и човешки ресурси и нищо друго. Може да го осъзнаете сега или да грухтите самодоволно като свиня преди Коледа
322
1
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
С Европа сме в /\айната, колеги, вече и буквално. Още ли ще караме с `важното е да не са комунистите` и `тези поне правят нещо` или най-накрая ще почнем да мислим. Не ни остава много време
321
6
 
10
 
! Отговори
тонката преди 1 месец
бабуините като чуят Азия и си представят някакви диваци. Алоооу, на Азия на малкия пръст не можете да стъпите. Какъв бизнес видяхте от тоя Запад, заливат ви с боклуците им и ви взимат младите за персонал. Неразумни юроди
320
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЕВРО-ФОНДОВЕ

Ех, а защо просто не си спестят парите а ги "дават" на бедните държави? Ех, а ако можехте и да мислите ...........
319
1
 
9
 
! Отговори
ЕВРО-ФОНДОВЕ преди 1 месец
ПАРИ ВЗЕТИ ОТ БЕДНИТЕ В БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ,

И ДАДЕНИ НА БОГАТИТЕ В БЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ