В Полша днес гласуват за нов президент

Сред 11-те кандидати е и настоящият държавен глава
28 юни 2020 07:50, Елка Василева
14
В Полша днес гласуват за нов президент
Снимка: архив, БГНЕС

В Полша днес се провеждат президентски избори. За поста на държавен глава се борят 11 кандидати, сред които е и настоящият президент. Вотът трябваше да се състои на 10 май, но беше отложен заради пандемията от COVID-19.

За гласовете на избирателите се бори сегашният държавен глава Анджей Дуда, подкрепян от управляващата партия „Право и справедливост“. Основен негов съперник за президентския пост е кметът на Варшава Рафал Тшасковски, който е кандидат на водещата опозиционна партия „Гражданска платформа“.

Сред останалите участници в надпреварата са журналистът Шимон Холовня и Владислав Кошиняк Камиш - лидерът на Полската селска партия. А също и Кшищоф Босак от партията Конфедерация „Свобода и независимост“ и кандидатът на левите сили Роберт Бедрон, предаде ТАСС.

Ако днес никой от кандидатите не събере над 50 процента от гласовете, след две седмици ще има втори тур. В него ще участват двамата кандидати, спечелили най-голяма подкрепа на първия тур.

Според полските социолози, ако има балотаж, на него ще се явят Дуда и Тшасковски. Сондажите на общественото мнение дават днес 40 процента от гласовете да отидат за настоящия президент, а 29 на сто - за кмета на полската столица.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
5
 
! Отговори
Хе,хе! преди 3 години
Да дойдат поляците и да вземат нашия президент - хем готов, хем никому нужен у нас. А и ще им каже някои неща ,които му е нашепнал Гьоте. Друго си е да можеш да правиш "коремното" !
2
6
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Поляци гласувайте за президент който ще премахне американският слугинаж и ще натрие кремльовските пияндурниками!
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДобре, ако нямахме Ал Бънди, щяхме да имаме Тетка.А КОЙ избра Тетка да се изправи срещу Ал?КОЙ?