Предвещава ли превръщането на "Св. София" в джамия краят на Европа?

Проф. Емануел Мутафов с коментар по темата
30 юни 2020 23:00, Петя Славова
165
Предвещава ли превръщането на "Св. София" в джамия краят на Европа?
Снимка: БГНЕС

От няколко месеца още по-усилено се артикулира намерението на сегашното турско правителство да превърне "Св. София" в постоянно действаща джамия. Основното решение в тази посока ще бъде взето на  2-и юли от Съвета на министрите на Р Турция. Политическите анализатори по света смятат, че това е отчаян ход на управляващите в Анкара да превърнат президента Реджеп Ердоган поне в спасител на традициите на нацията заради спадащото доверие в управлението, провала с превенцията на разпространението на корона вируса, икономическата криза и др. Протести срещу това решение се появиха от Гърция, от отговорника за религиозните свободи в Държавния департамент на САЩ, от ЮНЕСКО, Руската православна църква и пр. Европейският съюз обаче не взима отношение, предава БГНЕС.

През изминалата седмица се появи и писмо, инициирано от група американски византолози, което иска основно да предизвика дебат около статута и стопанисването на църквата "Св. София" в Константинопол/Истанбул, предава Проф. д-р Емануел Мутафов, директор на Институт за изследване на изкуствата. Според цвета на съвременната византология основен е въпросът не дали основната църква на Византия ще бъде музей или джамия, а коя институция ще я стопанисва. Смяната на юрисдикцията върху историческата сграда би довела до по-безотговорното ѝ ползване и респективно до щета върху нейната историческа стойност, т.е. до повреждане на средновековните мозайки, с които най-вече е известна "Св. София".

След падането на Константинопол в ръцете на османците "Св. София" и много други християнски светини са превърнати в джамии. Като такава тя функционира между 1453 и 1934 г. и е вакъфски имот, т.е. стопанисва се от Директората на религиозните фондации между 1923 и 1934 г. Оценявайки нейната историческа стойност, Министерският съвет на Турската република прехвърля собствеността на Министерството на образованието. Тогава сградата е затворена за молитва на мюсюлманите.

В наши дни "Св. София" е под юрисдикцията на турското Министерство на културата и туризма, а в нея се помещава и Дирекцията на музея "Света София", която е отговорна за всички останали църкви музеи в Истанбул. От 1991 г. в музея има помещение за молитви на мюсюлманите, а от 2016 г. от минаретата, прибавени от османците, редовно се чуват призивите за намаз на имамите. С други думи, поне от няколко десетилетия единственото вероизповедание, на което е позволено да се моли в "Св. София", е мюсюлманското и в този смисъл тя отдавна функционира като музей и ислямски храм, но не и като църква.

В тази връзка Министерство на културата и туризма на Турция се явява добър стопанин на паметника, който носи на съседката ни приходи от около 4 милиона посетители годишно. По-голямата част от тези туристи обаче посещават музея предимно заради неговите византийски мозайки, които не са скрити от пана, предназначени да не разсейват мюсюлманите при тяхната молитва, както вече се случва в някои църкви джамии под юрисдикцията на Директората на религиозните фондации. Прехвърлянето на собствеността би довело и до прекратяване или поне до забавяне на реставрационните дейности в "Св. София", които са абсолютно наложителни.
"Света София" в Истнабул

На подобни аргументи от световната общност турският зам.-министър на външните работи отговори, че "статутът на "Св. София" е вътрешен (турски – б.м.) проблем". Това би било вярно, ако "Св. София" не беше паметник от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и ако той не се смяташе за църквата майка, великата/голямата църква на християните в Европа от Юстиниян I досега.

На този фон желанието на специалистите по византийско изкуство и по опазване на културното наследство е единствено "Св. София" да остане музей и да продължи да се реставрира според световните стандарти. Съвременната европейска цивилизация е изградена върху наследството на антична Гърция, на християнския хуманизъм и Просвещението. Превръщането на един от символите на християнството, посветен на Божията премъдрост, в обикновен молитвен дом за изповядващите исляма без адекватен собственик би представлявало край на европейската цивилизация, която постепенно става жертва на собствения си неолиберализъм, подчинен единствено на печалбата и изгодата от евтината работна ръка на гастарбайтерите. Вероятно затова Европейският съюз мълчи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
7
 
! Отговори
Го е направил преди 3 години
До Тюрк Май не правиш разлика между тЮрки и тУрци.В Османската империя благородниците са османци произхождащи от племето кайъ.До Ататюрк за османлиите турчин е презрително наименование на тюркските племена в Анадола.Турчин е късен етноним,официализиран от Ататюрк.Днешните турци в болшинството си се различават антропологично от някогашните тюрки - монголоидните черти са силно редуцирани,но в Анадола все още се срещат. Ататюрк каквото е можал да изтегли турците към европейците, го е направил.
70
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До kubilalКаква нормална среда, бе? Не виждаш ли, че извратената ви религия носи само мизерия, престъпност, болести и агресия? Европа е в това състояние, заради болестта наречена ислям.
69
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено Китай има правилен подход към исляма. Европа трябва да де учи от тях. Всяко едно кътче от земята където се е докоснал този извратен култ е гнус и мизерия. Където са по-богати пък е кич и чалгия. Ще ми е много весело когато децата на тия радващите се тук ядат свинско насила в изпрвителни центрове след десетина години :)
68
19
 
3
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
Няма лошо. Все пак всяка държава решава сама за себе си, какво да прави с културно-историческото си наследство.
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тюркникакви империи не е имало а малко бейлици в Анадола. Виж го на картата къде в тая малка и полупуста територия ще има пет империи.
66
4
 
12
 
! Отговори
пет катастрофи преди 3 години
Германия има историческата вина, заедно с Австро-Унгария, днес Цариград да е турски. Целия свят е очаквал, след като България е освободена в руско-турската война да стане лидер на Балканския съюз и да измете Турция в Азия, където и е мястото. Не така обаче са мислили шпионстващите в Берлин и Виена и ни натрапват НЕМЦИ за български князе и царе - ЗАВИСИМИ ХОРА, ИМАЩИ ИМЕНИЯ В Германия, които ако не слушкат могат да бъдат конфискувани. И така България става съюзница на немци и турци и катастрофира
65
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА ЗАГРАБИШ ЦЪРКВА, СТРОЕНА В 527 ГОДИНА ОТ ИМПЕРАТОР ЮСТИНИАН ВЕЛИКИ И В 2020 ДА Я ПРАВИШ НА ДЖАМИЯ ПОКАЗВА, ЧЕ ДНЕШНА ТУРЦИЯ Е ПО-ЗЛЕ ОТ РАННОСРЕДНОВЕКОВНА ВИЗАНТИЯ.
64
8
 
3
 
! Отговори
Тюрк преди 3 години
До Принципно нефелниАтатюрк е Турчин. Родословното му дърво се крепи на Огуз Турците -> Йълдъзхан (Звезден Хан) -> Афшари -> Караманогулларъ. Тези турци са били изпратени на изгнание заради вътрешните войни още преди началото на Османската империя (Осман Бейлери). Тогава в анадола е имало 9 турски империи които са били от различни турски родове. Исляма разделя турците преди това сме били заедно винаги. АЗ също не съм мюсюлманин но това е истината.
63
3
 
9
 
! Отговори
Принципно нефелни преди 3 години
До Горд Турчин Оценявам напредничавостта на Ататюрк,нооо....сега Турция ня Ердоган деградира. Пък и Ататюрк е от Македония - баща му е албанец,а майката от торбешите от Голо Бърдо,тоест Ататюрк няма нищо общо с тюркския ген.. Принципно тюрките в Турция трудно се подават на цивилизоване - неведнъж султани и везири са пробвали реформи и винаги от Анадола се надига реакция на тюркски фамилии и племена. На доста султани и везири е клъцната главата заради опити за реформиране.
62
13
 
2
 
! Отговори
До Некъф преди 3 години
До НекъфЕми както е било по-рано. 500 години са ви взимали децата, жените и дъщерите, а вие сте им робували. Пак така ще бъде.
61
1
 
9
 
! Отговори
До Горд Турчин преди 3 години
Времето и идеалите на Ататюрк са загърбени. Ердоган клони в груга посока и мнозинството го подкрепя.
60
3
 
12
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Въпроса е джанговците какво ще правят без европейците когато затрият европа?Кой ще ги храни тия мързеливци с *** на главите?
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа е мъртва отпреди 2015 г. с т. нар "бежанска криза"
58
10
 
10
 
! Отговори
Додо преди 3 години
До Горд ТурчинТова с "гласуването на жените" е пълна глупост. Жените не трябва да гласуват, защото в тях има силен майчински инстинкт, който им пречи да оцянят истинските опасности на света, в който живеем. Така наречената 'еманципация' на жените, довела до "правото" им да гласуват е основния инструмент, с който беше разрушена европейската християнска цивилизация и наложен модерния неомарксизъм. Погледнете на какъв хал е Запада. Ако човек има способност да мисли не е лесно да се проумее това!
57
4
 
19
 
! Отговори
... преди 3 години
До ЕрдоАми добре. Щом така искаш, добре. Знаеш ли колко джамии има на територията на България? Всички джамии, или ще бъдат срутени или превърнати в църкви. А ти се изнасяй към анадола да се дупиш и да се молиш на твоя Господ. Пали платненките и тръгвай, че да не стане като 89-та - принудително да си отидеш. Посред нощ.
56
3
 
15
 
! Отговори
... преди 3 години
Значи... всички протестират срещу това, само ЕС не взима решение.Ми тогава, кво правим в ЕС, след като ЕС не може да защити дейтващ паметник на християнската култура????????? Значи ние трябва да им пазим външната граница (на ЕС) а те не могат да вземат решение не, ами позиция, да не се превръща църквата в джамия? Веднага на управляващите трябва да им светне червената лампичка, че нещо не е наред в отношението на ЕС към България. Аз искам България, веднага да излезе от ЕС. Казах.
55
11
 
4
 
! Отговори
четохте ли преди 3 години
Прочетох цялата статия. Явно идеята цзанея е в последните две изречения---ЕС руши основните християнсдки ценности. В следваща статия сигурно ще пише, че само Путин и Русия ще ни защитят....толкова са смешни и елементарни. Та, Русия не може да защите собственото си население от глад, емиграция,тероризъм и безпаричие. Всико хубаво, което имаме в България се дължи само на ЕС. Не, на Русия или на Боко Тиквата или БСП.
54
2
 
4
 
! Отговори
fact преди 3 години
До Анонименми щото пич, таз, светата софия, не е католическа а православна. Тест е на врагът!Най-добре е от техна гледна точка да стане на джамия. ше го духа православието, а и ше се види колко е кастрат, не мож да си защити храмовете. това - войната на правъславни върсъс исламисти по разлома им е само в плюс. айде сури и да пее мюезин там. да се види кой е шефче и на бутона.
53
6
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Господ ще хорази Истанбул, ще залее този потъващ град и какмък върху камък няма остане!
52
17
 
20
 
! Отговори
Ердо преди 3 години
на чия територия е Света София -на турска. Е победителите винаги са прави - ще си правят с нея каквото си искат. Някой от тук пишещите да е дал някога поне 1 ст за някоя наша църква ? А истинските наследници на византия са победителите и-турците. А в ЕС отрекоха "Християнските ценности" още при разширението му чрез новата си конституция.Авторът на статията да не пише глупости, че европ.цивилизация е изградена в/у гръцката-да прочете малко повече история.