Скандал с тестовете за COVID-19 в Бавария – заговори се за "нов Ишгъл"

Броят на заразените в Германия силно расте
15 авг 2020 19:43, Елка Василева
36
Скандал с тестовете за COVID-19 в Бавария – заговори се за "нов Ишгъл"
Снимка: архив, БГНЕС

Скандал в Бавария: 44 000 души чакат повече от седмица резултата от тестовете си. Сред тях и близо 1000 души, които през цялото това време не са и подозирали, че са заразени. Броят на инфекциите в страната силно расте.

Тестването за коронавирус в Германия предизвика тези дни огромен скандал, пише Дойче веле. Бавария е засега единствената германска провинция, която тества безплатно всички желаещи, а не само онези, които се завръщат от рискови региони.

Сега обаче се оказа, че резултатите от тестовете на 44 000 души са били забавени по недопустим начин. Повече от седмица всички тези хора са били в пълно неведение - поради технически и организационни проблеми на баварските власти при обработването на данните.

"Най-големият провал досега"

Особено фатално е, че сред тези хора е имало и близо 1000 души, които са били тествани положително. И през цялото това време те нито са знаели, че са заразени, нито са били в карантина. Експерти се опасяват, че навярно вече са заразили много хора от обкръжението си. Заговори се дори за "нов Ишгъл".

Още по темата

Скандалът постави под силен натиск правителството на Бавария. От различни страни се чуха призиви за оставка на баварската министърка на здравеопазването Мелани Хумъл и на министър-председателя Маркус Зьодер. Опозицията говори за крещящо нехайство, а лидерът на фракцията на Зелените в баварския Ландтаг Лудвиг Хартман каза, че това е най-големият провал в досегашната битка на Германия срещу пандемията.

В същото време броят на инфекциите бележи сериозен ръст: институтът „Роберт Кох“ съобщава за близо 1500 нови случая на ден. Мнозина са разтревожени, други са истински ядосани - заради безгрижното отношение на някои пътуващи в чужбина, както и на младите хора, които участват в масови празненства. Трети пък смятат, че ситуацията се драматизира излишно. Според тях броят на новите зарази расте заради покачващата се бройка на проведените тестове. Но така ли е наистина?

Числа и факти

Факт е, че напоследък в Германия се правят повече тестове. Така например те станаха задължителни за всички, които се връщат от рискови региони и страни. Докато през март в Германия са правени по около 350 000 теста на седмица, в момента броят им достига 600 000 седмично.

През март делът на положителните тестове е особено висок. От една страна това се дължи на относително малкия брой извършвани тестове, а от друга на това, че ограничените тогава капацитети за тестване са насочвани само към хора със симптоми на зараза.

Особено впечатление прави следният факт: след първоначалния пик на инфекциите в началото на април, когато за една седмица са регистрирани 37 000 положителни тестове, броят им започва систематично да спада. Според експертите това се дължи на приетите мерки за защита и дистанция.

В резултат в началото на юли делът на положителните тестове е едва 0,6 на сто. По това време вече се правят повече тестове, но делът на новите инфекции въпреки това спада. Днес е друго: правят се още повече тестове, и то не само на хора със симптоми, но въпреки това делът на положителните тестове расте.

Това показва, че данните трябва да се разглеждат в съотношение помежду им. По-високият брой на установените инфекции в момента не може да се обясни само с по-големия брой на извършваните тестове. Защото в такъв случай относителният дял на положителните тестове би трябвало да намалява. Не бива да се забравя и фактът, че в момента и в останалите европейски държави се регистрират по-високи нива на новите инфекции. А това може да означава само едно: кривата отново тръгва нагоре.

 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ооо пак статия от Дончо Велев...значи е 90% лъжа...
27
1
 
2
 
! Отговори
А ШВАБИ преди 1 месец
ЩЕ НАЛАГАТЕ РАСИСТКИ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ЗДРАВИ БЪЛГАРИ ОПРАВЕТЕ СИ *** ПЪРВО И ТОГАВА МИ СЛАГАЙ ОГРАНИЧЕНИЯ РАСИСТИ НЕ НИ ИСКАТЕ НО НИ ДЪРЖИТЕ УМИШЛЕНО В ГЕЙРОПКАТА !
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е вярно, дори смъртта не е безплатна.
Някой плаща за погребението.
25
12
 
12
 
! Отговори
Боце Крадеца преди 1 месец
Няма просперитет без пълни нощни шкафчета . Затваряите си очите та да сте добре !
24
13
 
15
 
! Отговори
РадеФ Фигуранта преди 1 месец
Бойко и Гешев са виновни.

В Германия да се организират протести срещу тях двамата...

Срок до понеделник.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
глупости дискредитират Зрьодер ,за да не стане бъдещ канцлер -номер е всичко..пунта мара.
22
2
 
27
 
! Отговори
Handel преди 1 месец
Някой случйано разбра ли какво искаше да каже DW в това писание? От една страна е така, но може би е иначе, и някои смятат пък така, докато други пък смятат иначе...
21
10
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Хайнрих/9

Каква да е била едно влеме германия - робска ***, също като сега.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
“Безплатно...”
Немците казват: Безплатна е само смърта и тя струва живота.
19
9
 
18
 
! Отговори
Деба юдея преди 1 месец
“пише Дойче веле”

Ясно, мръснa, дoлна юдейска, сатанинска пропаганда. Какво следва?! Холокост?
18
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
“Безплатно...”
Представям си какво е качеството на това “безплатното”...
Тези да не са решили да строят социализма?
Безплатно е само сиренцето в капана за мишки.
17
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В бедна Германия безплатни тестове в богата България 120 лв.
Даже и по време на световна пандемия гледат да се нагушат.
16
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние сме добре, баварците са зле. Това разбрах от новината.
Баце е велик
15
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А у нас се отвори нова пазарна ниша за лаборатории. Искаш в болница или зад граница тест, плащаш сам, а там държавата поема теста. Тук само плащаме да пълним шкафчета на мафиот и обкръжение.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Kashpirovski

Нема пък!
13
2
 
2
 
! Отговори
Kashpirovski преди 1 месец
do 5% ot naselenieto shte stigne bolesta .
12
7
 
6
 
! Отговори
МАНГЪРЯН преди 1 месец
Тия ще ги чипират!
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ейнцу цвайнцу дрън.
10
3
 
10
 
! Отговори
Баварец преди 1 месец
Зьодер излезе едно голямо плямпало. Нищо ново в Бавария.
9
14
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ВСИЧКИ ВЪВ ПУТИНОФИЛИЯ ДА БЪДАТ ИНЖЕКТИРАНИ С ПУТНИК 5