България е пета сред страните, от които се връщат най-много заразени в Германия

Класацията е на института Роберт Кох
17 авг 2020 22:30, Нели Христова
40
България е пета сред страните, от които се връщат най-много заразени в Германия
Снимка: БГНЕС

Институтът "Роберт Кох" е съставил списък на 15-те страни, от които се завръщат най-много хора, заразени с коронавирус. България е пета в тази класация.

На много места в Германия свършиха летните ваканции на учениците и летовниците постепенно се завръщат от чужбина. Но сред тях има мнозина, които носят оттам не само хубавите си спомени, но и инфекции с коронавирус.

Институтът „Роберт Кох" е съставил списък на 15-те страни, от които се завръщат най-много хора, заразени с коронавирус. В тази класация са обхванати случаи от общо 4 седмици – между 13 юли и 9 август 2020 година.

В нея се съдържат държавите, които най-често са били споменавани от завръщащи се хора, дали положителен тест за коронавирус. Освен държавите от Западните Балкани, често са споменавани и страни, в които германските туристи обичат да почиват.

Все пак трябва да се подчертае, че не е напълно ясно дали въпросните пътници са се заразили с вируса именно в чужбина. Тъй като най-голям си остава броят на хората, които през същия период са се заразили в самата Германия.

Ето списъкът на "Роберт Кох":

1. Косово

Косово оглавява класацията. Страната е била спомената от 1096 заразени с коронавирус хора, завърнали се в Германия. Там, също както и в повечето останали държави от Западните Балкани, броят на инфекциите в момента расте, затова германското външно министерство излезе с предупреждение за пътувания до региона.

2. Tурция

Общо 501 случая на зараза, които вероятно са с източник Турция, са регистрирани във въпросния период. Макар да бе отменено предупреждението за пътувания до три туристически региона в Турция, съмненията, че ситуацията там е опасна, си остават. В началото на август турската Лекарска камара съобщи, че интензивните легла в клиниките на столицата Анкара са запълнени на 100%.

3. Хърватия

Трета по брой на споменавания е Хърватия - друга популярна туристическа страна за германците. Официално предупреждение за пътувания дотам влиза в сила от понеделник (17.8), поради постоянно увеличаващите се зарази в страната.

4. Сърбия

В тази балканска държава през последните месеци имаше яростни протести срещу мерките на сръбското правителство за ограничаване на пандемията. Официално предупреждение за пътувания до Сърбия обаче засега няма.

5. България

Общо 166 пътници с положителен тест са споменали България като вероятен източник на заразата, съобщи „Роберт Кох". Предупреждение за пътувания засега са отправени само за три региона в България - Варна, Добрич и Благоевград.

Шеста в списъка е Босна и Херцеговина, следвана от Румъния, Полша, Испания, Македония, Албания, Нидерландия и Австрия. Последните две места в класацията се заемат от Франция и Украйна.

Редица издания припомнят и това, че като рисков регион или страна се определя онзи, в който броят на новите инфекции надминава 50 на 100 000 души. Такъв в момента е случаят с Босна и Херцеговина, Черна гора, Люксембург и части от Белгия, България, Испания и Румъния.

За завръщащите се от тези страни или райони от 8 август в Германия е въведено задължително изследване за коронавирус. На някои летища и ж.п.-гари са изградени пунктове за вземане на проби. Задължение на влизащите в страната от тези дестинации е да информират съответната здравна служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
болгопостана винаги е в челните позиции,само в заплащането е на последно място в ес.Дори през комсомолския период беше най-бедната от всички републики
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От къде са сигурни, че не са дошли в България с вируса? Тествани ли са при напускане на Германия? Не
31
7
 
2
 
! Отговори
Еми преди 3 години
кво да очакваш от третия свят - мизерия, болести, простотия, престъпност. Аз и без класации знам къде е мястото на нужника
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
e,браво, те първо го докараха като се прибраха от Германия и Австрия и Италия, сега пък се сърдят, що сме им го върнали тройно !!!!
29
5
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Аз имам и познати и приятели, които бяха болби.Сега..доволен ли си?Или според теб...все още вирус не съществува...всичко е конспирация?
28
0
 
6
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
По тъпотия сме винаги в първата тройка.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей най сетне не сме на последно място!Няма значение за какво е класацията!Интересно къде сме в класацията по тъпота или глупост - сигурно пак в първата петица а и по напред!
26
2
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
До Как решиха...Да те са про.сти хора немците, как верно си го измислиха? .... Ай сети се
25
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберите дори с организирането на мерките срещу пандемията не можаха да се справят. Щели да изпуснат чуждите летовници и ресторантите да фалират. Е, колко са *** чуждите летовници да дойдат в територия управлявана от неграмотници и ***?
24
2
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Как решиха, че България е рискова като критерия 50 новозаразени на 100хил. Е далеч от бройката у нас. Днес имаме 135 при 5252 теста и 7млн. население.
23
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия от роберт кох ги видяхме че съобщават каквото си искат. Толкова ли е голяма България че масово хората нямат познати на познати, които да са болни. Всичките положителни май масово от махалата идват и тук тамя някой бял човек. Като не можем да си пазим суверена сега от Танзания могат да дойдат да дават акъл за заразата.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тази ситуация Големите Батьовци пак тупат с бухалката и налагат техни правила както им е кеф, че то за новия вирус правилата се правят в движение и всеки го върти на неговата както намери, защото досега такъв вирус и правила не е имало.Но... че българите сме Великденски чревоугодници и обичаме агне на село през пандемия си е факт. И никакви закони не могат да ни озаптят.Както и ромеите по нашите земи, които ни закон ги лови, ни сабя сече.Проблемът е комплексен.
21
6
 
10
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Аз като гледам една маска не можете да сложите щото се оказаха 90% с някакви дихателни проблеми. По-интересното е че тази година на хората им се каза че трябва и ръцете да си мият и О ЧУДО и това сигурно не е вярно. Как иначе ще изградим имунитет ако не ядем пръст.... понякога се чудя как сте толко "умни" е за това и следващите на власт пак ще ви въртят на пръста си щото акъл за 5 пари нямате. Знаете само да мрънкате, но не и да работите. Проблема е доста по-голям от едни маски ама не се сещате
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Има българи и българи! Много зависи от нивото на мисловен коефициент и анти-простотия в действие. Ако си *** и не подлежиш на интеграция като например да научиш местния език прилично писмено и говоримо ще те третират като ***-абдул. Ако не можеш да се отлепиш от Булсаткома, ако си мъжЪТ на софрата и вдигаш шум до по късно, ако говориш на висок тон все едно хората около теб са напълно глухи, ако си нагъл по български тертип ти е спукана работата - връщай се от където изпълзя.
19
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стига с тов грип, излагате се вече
18
7
 
9
 
! Отговори
аз преди 3 години
я го виж , а герберската калинка министърка разправя че сме били сигурна дестинация..Ами сега?
17
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За западняците българите са хора втора ръка, славяни, полy-човeци, полy-xopa. За тях сме нещо като колония, депо за черноработници. Вече 14та година в ЕС ни използват и си играят игрички с нас - това го заяви в прав текст дори Борисов. И което е най-жалкото, българите го усещат, но продължават да се навеждат и да си смъкват гащите на западняците, да не би да им въведат пак визи, няма да могат да пътуват на Запад да мият улиците. Подметки ще лиже българинът за да пътува на Запад.
16
9
 
13
 
! Отговори
до Стойю преди 3 години
1. Не е на орлов мост, а презд румънското посолство2. Майката е започна конфликта ,като се вряза в тълпата с кола. Апропо, подобно нещо в Германия се смята за тероризъм и полиция има право да стреля.3. майката е жива и здрава и то доста бойна в показване на среден пръст. 4. Децата са живи и здрави, въпреки идиотскките действия на майката
15
8
 
6
 
! Отговори
Прасчо преди 3 години
Кви болшевики бе то в дьржавата има само един сьс каскет ако не е исфирясал в чужбина деСкоро бе сме чували за епичните му акции срещу престъпността - като проверките на детски центрове и нахлувания в президентството
14
0
 
14
 
! Отговори
Асен преди 3 години
Да ве при положение, че теста може да дава положителни резултати повече от месец, определено знаят къде са се заразили, особено при положение, че са безсимптомни всичките. Тези статистики станаха безсмислени вече. Като цяло цялата история вече не е особено интересна.