Дават им €1200 на месец - какво биха правили хората, ако не трябва да работят?

В Германия стартира социален експеримент, който ще продължи 3 години
31 авг 2020 21:53, Елка Василева
149
Дават им €1200 на месец - какво биха правили хората, ако не трябва да работят?
Снимка: архив, БГНЕС

Германия стартира социален експеримент: безусловен базов доход от 1200 евро месечно. Целта: да се разбере дали с тези пари хората ще живеят по-добре. Дали ще станат по-спокойни и по-смели? Или пък по-мързеливи?

Интересът е огромен: само за една седмица за участие в пилотния проект "Безусловен базов доход" са кандидатствали над 1,5 милиона души. В него обаче ще бъдат включени само 1500 от подалите заявка. И то едва 120 от тях ще имат щастието да получават по 1200 евро на месец в продължение на три години. Останалите 1380 участници ще бъдат включени в т.нар. база за сравнение, пише Дойче веле.

Сумата от 1200 евро не се облага с данъци и не е обвързана с никакви сложни правила. Единствените условия за участие в експеримента са: кандидатите да са навършили 18 години, да живеят в Германия и в рамките на трите години да отговорят на въпросите на общо седем анкети, всяка от които ще им отнема около 25 минути. Ако не участват в анкетите, парите няма да бъдат изплащани. Доходите, социалното положение или образователното ниво на участниците не играят никаква роля.

Още по темата

За трите години всеки участник в социалния експеримент ще получи общо 43 200 евро, т.е. на година се падат по 14 400 евро. Тази сума не е избрана случайно. Тя надвишава леко прага на бедността, определен от Федералната статистическа служба, който възлиза на 13 600 евро на година. Проектът се финансира от краудфъндинг-кампания. Необходимите средства за изплащането на сумите ще бъдат осигурени от дарения на вече близо 150 000 души.

Ще живеем ли така по-добре?

Ако всички граждани получават месечно определена сума пари без никакви условия, много от проблемите им ще бъдат решени. В това са убедени инициаторите на проекта от сдружението с нестопанска цел "Моят базов доход". Когато не мислят постоянно как да изкарват пари, за да оцелеят, хората ще станат по-свободни, по-креативни и по-щастливи, смятат от сдружението.

Но дали това ще се докаже в практиката? Точно това е и целта на експеримента: да даде отговор на този въпрос. "Искаме да разберем какво ще направят хората с тези пари. Дали ще ги харчат, или ще ги спестяват. Дали ще спрат да работят, или пък ще намалят работното си време. Дали ще станат по-социални, дали ще даряват повече на хора в нужда", казва ръководителят на изследването Юрген Шуп от Германския институт за икономически изследвания. "Въз основа на тестове ще можем да разберем и друго: дали стресът е намалял, дали благодарение на безусловния базов доход хората са станали по-спокойни", казва още Шуп.

В Германия дебатът за безусловен базов доход се води вече от години и е идеологически оцветен. В същността му стои въпросът какво биха правили хората, ако не им се налага да работят.

Много от противниците на идеята я смятат за утопия на леви фантазьори, които искат да мързелуват на гърба на обществото. Привържениците ѝ обаче виждат в нея решение на много от сегашните и бъдещи проблеми. Те са убедени, че базовият доход ще подобри социалната среда: хората ще имат повече време за възпитанието на децата си, за грижи за болни и възрастни близки, за съседска взаимопомощ. Освен това те смятат, че може да се разработят модели за бъдещето, когато заради напредващите дигитализация и автоматизация класическите работни места ще стават все по-оскъдни.

Юрген Шуп се надява експериментът да даде отговор и на други важни въпроси. Например на този: Как ще се отрази това на иновативността и предприемчивостта на хората? "Възможно е, когато хората получават базов доход, да станат по-смели и да се посветят на самостоятелна дейност или да променят нещо в професията си", казва той.

Кои отговори няма да научим?

Експериментът обаче няма да даде отговор на редица важни въпроси. Например: Накъде ще тръгнат цените, когато всички получават безусловен базов доход? Дали болните и нуждаещите се хора тогава няма да разполагат с по-малко пари, отколкото сега? И с колко ще трябва да бъдат повишени данъците, за да бъде финансирано начинанието?

"Нашето изследване няма да реши редица въпроси, свързани с базовия доход. Но ще даде отговор на централния за мен въпрос: Как парите променят хората",  казва Шуп. Критици на проекта обаче смятат, че три години не са достатъчни, за да се правят подобни заключения.

Подобни експерименти са провеждани вече във Финландия и Канада. Финландското изследване трябваше да покаже как ще се отрази безусловният базов доход на трудовия пазар, но резултатите от него са нееднозначни. В Канада пък проучването, което беше финансирано с обществени средства, беше набързо прекратено от политиката - именно заради високите разходи.

И в Германия липсва достатъчно политическа подкрепа за безусловния базов доход. Засега нито една от големите партии не го е подкрепила. А министърът на труда Хубертус Хайл и министърът на финансите Олаф Шолц, и двамата от Социалдемократическата партия, вече дори се обявиха строго срещу идеята за безусловен базов доход.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще си лежим.Искам да си попитам една от тъи наречените ми роднини мила моя дали сисе била поставяла на мое място как би постъпила когато нещо нее вред на мен не ми пука честно казано всеки месец дасе занимавам имам работа като нещеш нещеш не е мои проблем ти решаваш аз мене интересува на какво съм днес съм тук утре ме няма оставям се на твоя избор мислим
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То сега социалните плащания са близки до това всички да взимат по 1200 евро.
33
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социализмът и комунизмът са най-добрите системи, но за целта трябват честни и морални хора. А човекът е алчно същество, което гледа да граби. Затова и социализмът е утопия. Западът чисто идеологически ни победи.
32
7
 
7
 
! Отговори
Илюминат преди 3 години
Това е някакво замазване на очите на наивниците.След падане на комунистическия лагер, вече супербогатите не ги е страх от никакви революции и бедните стават все по-бедни, а богатите все по богати. Няма да споменавам качеството на храната, която си купуват бедните в САЩ.Така, че тенденцията изобщо не е за такива социални помощи и пенсии, а за отмяната им напълно. Богатите не се нуждаят вече от бачкатори защото роботите вършат същото.Започва процеса на намаляване на световната популация.
31
0
 
15
 
! Отговори
Знам аз преди 3 години
Този социален експеримент можеше да излезе доста по-евтино, защото вече има обособена такава група от индивиди - справка Студентски град. На всичкото отгоре там този експеримент продължава най-малко 4 години. Можеха просто да се командироват няколко учени в София.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименпо принцип не е лошо,но обезсмисля парите и е почти като комунизъм,При коминизма всеки трябва да работи, там няма такива извращения като да получаваш пари без да работиш. А всеки получава това от което се нуждае. За това хората не заслужават комунизъм, защото всеки се нуждае от ламборджини и бугати, и никой не иска да работи а други да му работят във фирмата, и няма да има комумизъм. А иначе комунизмът е мното просто нещо.
29
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това съм го учил в "омразния соц".Първите няколко месаца ще са си добре и ще се радват, че са изментили балъците, които плащат данъци.След това бавно или бързо ще деградират тотално като личности и професионалисти.Ще започне да ги дразни всяка подробност, няма да имат никаква мотивация за развитие и усъвършенстване.Това е.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо просто не намалят работния ден на 5 часа, или работната седмица, и тогава ще има работа за всички, повече хора ще работят по-малко, и пак ще се запази същото производство и същие жизнен стандарт. Ама тогава какво - ще паднат печалбите на капиталистите, само това ще се промени. Демокрацията и капитализма е най-добрата ситема. Взимайте сега от работещите и давайте на тези за които няма работа под формата на прогресивен данък или безусловен доход.
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по принцип не е лошо,но обезсмисля парите и е почти като комунизъм,иначе да,ще даде сигурност и спокойствие,но ще повиши цените при всички случаи,както и на услугите неимоверно,кой ще те обслужва,когато има базов доход,само ако кихаш много,тогаваНо аз лично съм за.
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ знаят, че българите никога не биха се съгласили да си стоят вкъщи срещу 1200 евро, затова не правят подобни експерименти тук.
25
1
 
10
 
! Отговори
До tusk преди 3 години
В Щатите в момента помощите за безработни с 6 месеца с възможност за удължение до 9 месеца. Парите са процент от заплатата, като тавана е около $700 на седмица, но повечето хора го достигат лесно. Допълнително от април до август имаше по още $600 на седи с заради вируса.
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето затова Европа изостава безнадеждно от САЩ и Китай! Този експеримент е на фона на това че ЕС е изправен пред загубата на най конкурентната си индустрия в световен мащаб - автомобилостроенето. Трябва да се мисли за преструктуриране и приквалификация не отглеждането на търтеи....
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При социализма за всеки имаше работа, всеки каквото го влечеше това можеше да работи - орнитолог,библиотекар, шофьор, инженер, биолог, адвокат. Никой не си кривеше душата да работи нещо което не е за него защото трябва да бъде адаптивен към пазара на труда. И всеки работеше, дивотии като безусловен доход никой дори и не помисляше. А сега ако не им дадат безусловен доход, за тези за които няма работа или не искат да си кривят душата да "адаптиратат", ще има размирици, стават все повече.
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата работа е да намалят прага на бедността. Да докажат, че тия 1200 евро видите ли са "много" и че могат и с по-малко да живеят на месец. Всичкото емигрант живее на помощи там.Социализмът в Германската джамахирия рухна. Той навсякъде в Европа рухна междудругото.
21
4
 
15
 
! Отговори
Генчо преди 3 години
Първите месеци ще стигнат за алкохол и наркотици. После ще привикнат и няма да са достатъчно.
20
5
 
10
 
! Отговори
До Европеец преди 3 години
Вие драскачите от мизерия офис на ГЕРБ сте на минимална осигуровка, какви данъци ще ти вдигат.
19
4
 
17
 
! Отговори
Ходил в Мюнхен преди 3 години
1200 eвро в Германия (ако трябва с тях да си плащаш наема) са като 500 лв. в България.Трагедия.
18
12
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 3 години
По добре да ми вдигнат данъците да плащам на тези които не работят и за които няма работа, отколкот да има размирици, кражби и протести.
17
5
 
4
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До АнонименОбразованият човек не винаги има съвест, но интелигентният може да се каже че има Съвест.
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Европейски ценностиА нормално ли е половете да се приравняват и да се карат болнави и слаби жени да вършат мъжка работа, а през туй време здрави мъже да пъшкат в Европарламента и да пият скъпи напитки под климатика ? Не може ли такива като Жамбаски да ги изкарат на полето или да ги вкарат в казармата вместо да пращат жени в казармата ?