Турция се ислямизира, а прави ли я това аутсайдер?

Според експерт, Ердоган предава заветите на Ататюрк
Обновена: 7 сеп 2020 00:12 | 6 сеп 2020 22:05, Петя Славова
119
Турция се ислямизира, а прави ли я това аутсайдер?
Снимка: БГНЕС

Курсът на Ердоган към ислямизиране вкарва Турция в ролята на аутсайдер. Това изолира страната и е истинско предателство - към заветите на Ататюрк, но и към волята на онези 40 милиона турци, които не са гласували за него. Това казва за "Дойче Веле"  Александър Гьорлах - старши научен сътрудник в Съвета по етика на международните отношения "Карнеги" и водещ изследовател в Института за религия и международни изследвания към Университета в Кеймбридж.

Незабравими ще останат ударите, които през 2009 година на срещата в Давос си размениха тогавашният турски премиер Реджеп Ердоган и израелският президент Шимон Перес. На единия от панелите двамата влязоха в словесна престрелка по повод израелските въздушни нападения в ивицата Газа, извършени малко преди това. Ердоган напусна залата, след като пламенно беше защитил палестинската кауза, а в Турция го посрещнаха ликуващи тълпи. Тогава коментаторите изтълкуваха действията на Ердоган като опит да се възползва от настроенията в арабския свят.

Само две седмици по-късно Ердоган беше обявен за почетен гражданин на Техеран - столицата на шиитски Иран. Както е известно, в религиозно отношение иранските шиити нямат нищо общо със сунитите в Палестина. В същото време обаче тъкмо Иран е най-заклетият враг на Израел. Режимът на аятоласите в Техеран и до днес отказва да признае на Израел правото на съществуване и периодически заплашва, че ще го унищожи.

Турция- не просто регионална, а световна сила

Успоредно с това, вече като президент на Турция, Реджеп Ердоган трайно се опитва да наложи страната си като първа сила в региона, ако не и като световна сила. Само преди няколко седмици, при откриването на джамията, в която беше превърната световноизвестния истанбулски храм „Света София“, главният турски духовник с меч в ръка говори за новото величие на Турция.

И не беше само "Света София" – междувременно още една някогашна православна черква в Истанбул стана джамия. Сега обаче изглежда, че всички блянове за ново могъщество на Турция отиват по дяволите. Заклетият враг Израел и Обединените арабски емирства са договориха да нормализират отношенията си.

Тази спогодба има за цел най-вече да изолира Иран и неговата терористична организация „Хизбула“, които през последните години дестабилизират целия регион. Но договорът всъщност изолира и турския президент Ердоган, който до момента се стремеше да влезе в ролята на хегемон и закрилник на арабския свят – а сега не му остава нищо друго, освен да наругае арабите заради „предателството“, че са зарязали в беда своите палестински братя.

Очевидно Ердоган доста беше надценил възможностите си, когато в началото на годината самоуверено заяви, че във външнополитическо отношение Турция може да прави каквото си иска и не зависи от никого. Защото все още САЩ са единствената велика сила, която може да постигне нещо в региона.

Още по темата

И в крайна сметка от новото приятелство между Израел и Емиратите най-много ще спечели един играч, останал леко в сянка: президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той наложи своя твърд курс към Иран и сега, непосредствено преди президентските избори през ноември, може да се похвали с голям външнополитически успех. Успех, с какъвто не можаха да се закичат нито предшественикът му Барак Обама, нито пък ЕС.

Турция нададе гръмки протести срещу установяването на дипломатически отношения между ОАЕ и Израел, но президентът Ердоган сякаш забравя, че през 1949 година тъкмо неговата страна беше първата в региона, която установи дипломатически отношения с младата държава Израел. По онова време Турция все още беше светска държава и нямаше никакви амбиции да се намесва в регионалните конфликти, които още тогава бяха безнадеждно възпалени от разнообразни религиозни противоречия. Малко по-късно, през 1952 година, Турция влезе в НАТО и така се превърна в надеждна брънка на западния Алианс.

Курсът на Ердоган към ислямизиране заплашва да вкара Турция в ролята на аутсайдер в международните отношения. А това вече си е истинско предателство: както към заветите на Ататюрк, така и към волята на онези 40 милиона турци, които не са гласували за Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция нарича Гърция Yunanistan. Yunan идва от Йонийско море, и йонийците, днешна Западна Гърция. Те изобщо не са зачитали да има гръцки етнос. Друг е въпроса, че гърчолята са крадливи лицемери, крадат и от българската история, но най-мазно откраднаха македонската.
36
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишете за момичето от Турция , което се самоуби завчера, заради системен психически тормоз и заплахи от баща си!! 15 годишната Мелиса, която е била е фен на корейската група bts, е писала до последно в Туитър за намеренията си да се самоубие с пистолета, купен от баща й, именно за да я накара да се самоубие...Момичето е било истински ангел. Това е "съвременна" Турция.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 49Гърция като иска да си запази островите да си построй армия и да се държи мъжки, а не само да мрънкя на тоя и оня за помощ. Да не говорим че са измислен народ - художествена измислица от 18в. Тези острови са били османски, а преди това са били византийски. Преди това гръцка нация никога не е съществувала. Имало е най-различни племена: македонци, атиняни, спартанци, йонийци и т.н.----Съгласен. Гърци наистина няма - те са мега хибрид от траки, македонци, българи, йонийци.
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хубаво е правоверна страна да се ислямизира,лошо е ако атеисти, като немците, почнат да се ислямизират.извратеното подмамва... педофилия, многоженство, мохамед, ислям
33
4
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 42 преди 3 години
Ти си за психиатрия, още фесовете ни дължат милиарди за Тракия, ходи прочети малко история, Тракия винаги си е била българска, тук таме е живял и някой фес. Добре, че Ататюрк е роден в Солун и е израснал сред българи, както е бил в София, че да ви направи хора, а този роден в Грузия ще ви върне векове назад. Сигурно и Грузия е феска територия, защото Ердо е роден там
32
0
 
8
 
! Отговори
преди 3 години
Тука Дойче Веле изпада в едно противоречие: От една страна Турция се ислямизира което както се вижда от текста е лошо. То друга страна обаче ислямът е миролюбива религия. Как тогава да разбираме думите на специалиста ?Турция се самоомиротворява ?Ако това е така, то защо е лошо ?Някой ще напише ли в прав текст накрая какво всъщност се случва ?
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция първо да приеме шириата, пък после пак ша си говорим.
30
6
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 35 преди 3 години
Това, че след 1944 няма политик, който да им направи забележка е отделен въпрос. Има иследвания, че 25% от гените на българите са като на траките, Тервел е спасил Европа от фесовете, дори е канонизиран, макар да е не християнин и т.н. Не сме загубили битка на бойното поле, а само на дипломатическата маса.
29
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дддГрешка. Турчинът е добър търговец и няма да се продаде за жълти стотинки на МВФ.Ердоган не е Костов да продаде Turkish Airlines като БГА Балкан за 150,000 долара. Тия са шовинисти бе?! Нищо не дават. Ни МВФ може да ги зароби, нито никой. Къде си хукнал да разправяш легенди как щели да фалират. Няма такъв филм.
28
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
направо да вкараме 10 милиона турци в България и да им раздадем земя и пушки.може да станем като 2-ри Константинопол - ще ни обрежат, ислямизират и асимилират.така ще си станем пак *** - провинция на Турция.
27
2
 
6
 
! Отговори
Исти преди 3 години
Това я прави агресор!
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Византия - това е Константинопол,но турците са ги обрязали, прекръстили и ислямизирали до крак.и горките перковци, са не знаят какво са.
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Анонимен 27Те никога не са били на гърците, византийците и гърците не са едно. Това е все едно арабите да се приемат за наследници на османската империя, руснаците ще си ги вземат, на тях им трябват----Те не са, ама цялата гръцка съвременна доктрина се базира на елинизма и визиантизма. Успешно малаакиите крадат история и печелят доста добре от това.
24
5
 
5
 
! Отговори
ддд преди 3 години
До АнонименМВФ знаеш ли как дава пари? Жанката се опита да ни оправи външния дълг и тогава МВФ "дойде" да ни "дава" пари.. После Костов и продавай където и за колкото ти кажат така МВФ дават пари това ги чака и комшиите с имперските им амбиции
23
5
 
15
 
! Отговори
Егати преди 3 години
Странно е. Нито един турчин не си е върнал българският паспорт ....що така бе ач кюпеци ? Нали нещо майка турция ви беше ама сега сме леко наакани!
22
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 27 преди 3 години
Те никога не са били на гърците, византийците и гърците не са едно. Това е все едно арабите да се приемат за наследници на османската империя, руснаците ще си ги вземат, на тях им трябват
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБългарите да си гледат мyтричката, дето ги онoжда и да не коментират империи. Не дърпайте лъва за опашката да не обърне поглед към вас. С тази малка армийка трябва да поднасяте дарове на Ердоган в знак на уважение. ------Съгласен. И хубав комшулук имаме с турците. Купуваме им доматите и кадаифа, ядем им маслините и си овкусяваме салатите с турски зехтин. Пазарът в Одрин се пръска по шевовете, само българска реч. Аферим, комши. Лирата е 20 ст. Юруш към Едирне.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сметалото до 8... За 500 лева, които изкарвам за седмица в България,............------------------------С колко зъби си в устата? щото не можеш да ядеш те затова се бъзикат с тебе.
19
1
 
5
 
! Отговори
ssss преди 3 години
До Отслужил1985 г едно, сега е друго. За да тръгнеш да "завземаш" трябва да имаш мотив. Когато си гладен, да "превземаш" заради амбициите на някой ояден не става.
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ширията ще тържествува в Турция!Турция ще стане център за разпространение на исляма.