Учениците в Испания се връщат поетапно в класните стаи

Ще носят определен цвят гривна или маска заради коронавируса
9 сеп 2020 08:00, Ния Христова
9
Учениците в Испания се връщат поетапно в класните стаи
Снимка: БГНЕС
След 6-месечно прекъсване заради пандемията от коронавирус в Испания тази седмица започна поетапното завръщане на учениците в класните стаи.
 
Испанското правителство е дало правомощия на всеки регион сам да взима решения относно това как да бъде ограничена епидемията, а те от своя страна са оставили редица въпроси на ръководствата на училищата, предаде БНР.
 
Правителството отпусна 2 милиарда евро на автономните региони, за да подсигурят безопасното започване на новата учебна година. Тази седмица само в Мадрид, който е един от най-засегнатите от пандемията градове, над 400 000 деца тръгват на училище.
 
Повечето училища са решили децата в класовете да са разделени на по-малки групи, които учат в различни стаи. За целта са построени допълнителни сглобяеми помещения, които да осигурят достатъчно пространство.
 
На входа на училището се мери температурата на всяко дете, дезинфекцират се обувките и ръцете, а класните стаи се почистват след всеки час. Забранено е децата от различни класове да се събират в междучасията, а за да се следи дали спазват забраните всяко дете има различна по цвят гривна или маска, която показва в кой клас е. Целта на тази мярка е ако има болно дете, да се карантинират само съучениците му, а не да се затваря цялото училище.
 
Въпреки усилията обаче все още има родители, които се страхуват да пуснат децата си и настояват за онлайн обучение. От своя страна преподавателите също недоволстват с аргумента, че няма достатъчно учители за подобен вид смесено обучение.
 
Учителските синдикати в Мадрид дори обявиха , че на 22 и 23 септември ще има стачка с искане регионалното правителство да осигури безопасни условия на труд.

9
Още от ЕС
Десет държави въведоха ограничения за пристигащи от Испания
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
славянин преди 1 седмица
Термометрирането като медицинска манипулация може да се извършва само от медицинско лице и то с изричното информирано съгласие на потърпевшите, знайте си правата и не допускайте властта да се гаври с вас както си иска!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Както в Германия една ентическа група е носила едни ленти на ръцете си :)
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 2: не! В БГ няма разумни или са малко. Щом чоплиш семки на пейката и ги хвърляш на земята, щом има кратети по улиците като в Зинзибар, щом няма вода в БГ подобно на Сахара, щом сме най-бедните в Европа ... не, няма разумни а тези които бяха избягаха отдавна. Познавам шефа на Хилтън във Вашингтон, българин, познавам един в Наса пак българин и лт него знам че има няколко българи там. Тук остана простолюдието и робите
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
4: а ти защо се заблуждаваш че си? Ние сме никой, никой даже не ти знае името освен 2-мата ти приятела а може и съсдката баба Пенка. Ние не сме важни за обществото с абсолютно нищо, и ти не си направил нищо за обществото освен съществуване.
5
4
 
3
 
! Отговори
Човек преди 1 седмица
За да не преживеем това, което те преживяха, именно сега трябва да вземем необходимите мерки, а не да сме нехайни!
4
3
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 1 седмица
И ти не си от голяма значимост за обществото.
3
4
 
7
 
! Отговори
м,да преди 1 седмица
Испанците имаха епидемия. Ние Не! Стига сте ни занимавали с тях!
2
1
 
5
 
! Отговори
Човек преди 1 седмица
Разумният човек се учи от опита на другите, а не философства и мисли, че знае всичко! Дали има такива хора у нас?
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво ни интересуват учениците в друга държава, далечна и нищо общо с нас?