Средиземноморските страни от ЕС заплашиха Турция с нови мерки

Те заявиха пълна подкрепа и солидарност с Кипър и с Гърция
11 сеп 2020 11:50, Елка Василева
32
Средиземноморските страни от ЕС заплашиха Турция с нови мерки
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз е готов да предприеме допълнителни ограничителни мерки срещу Турция, ако Анкара откаже да се ангажира с диалог за намаляване на напрежението, което се изостри след навлизането на турски кораб за проучване за петрол и природен газ в акватория, за която претендира членката на ЕС Гърция.

Това се казва в заключенията от срещата на върха на страните-членки с излаз на Средиземно море (Med7) в Аячо на френския остров Корсика, предаде Ройтерс.

Още по темата

В заключителния документ от седмата среща на европейските средиземноморски страни се казва, че те отново декларират "пълна подкрепа и солидарност с Кипър и с Гърция по отношение на многократните нарушения на техния суверенитет /.../, както и конфронтационни действия от страна на Турция".

"Ние заявяваме, че при отсъствие на напредък във въвличането на Турция в диалог и ако тя не прекрати едностранните си действия, ЕС е готов да изготви списък с допълнителни ограничителни мерки, които може да бъдат обсъдени на Европейския съвет на 24-25 септември", се казва в комюникето.

Споровете между Гърция и Кипър, от една страна, и Турция, от друга, по въпроса за обхвата на изключителните им икономически зони в източната част на Средиземно море продължават от години, но през последните седмици се изостриха, след като Анкара изпрати сеизмографския кораб "Оруч Реис" в зона, която Гърция смята, че е част от нейния континентален шелф, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой НЕиска войни отдавна. Нито Турция, ще се сбив с Гърция, нито обратното. Пробват ако стане само със заплахи. Ако не стане, ще се счепкат малко и никой няма да вади газ. Кой луд ще си рискува държавата, инфраструктурата градена деситилетия, хората и всичко за шепа газ. При вече толкова голяма конкуренция на газовия пазар. Това е т3б2ало да го направят 80те и да си делят печалбите.
7
6
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Да си спомним решителността на думи на франция да защити Чехословакия и действията и по време на Мюнхеската конференция, когато дадоха Судетите на Хитлер, без Чехословакия да бе поканена на срещата.Та и сега таквизини ми ти работи.
6
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една война с Турция ще е много солена за който и да е така,че спокойно няма да има такава освен меки санкции и нищо друго а тези които чакат Турция да се рапарчатосва ще чакат до края на света:-)
5
11
 
16
 
! Отговори
До1 преди 3 години
В качеството си на "защитният" блок НАТО. Първо ще изключат Турция от съюза, после ще я набомбардират хубаво и накрая ще я разпарчетосат като Югославия, като се договорят предварително със САЩ и Русия.
4
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Турке ще стане Република Кюрдистан.
3
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По голям агресор от еврейското ЕС няма!
2
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Османската наглост приключва!
1
7
 
6
 
! Отговори
в качество на какви? преди 3 години
Плаши Пейо хлeбарките.