ЕС щял да си промени отношението към България и Борисов

Страната ни влиза като проблемна в сложен период
110
ЕС щял да си промени отношението към България и Борисов
Снимка: Pixabay

„Отношението към българското правителство и към българския премиер, към начина на правене на политика в България ще бъде променено на следващия Съвет. Това ще бъде и видимо. Това идва в момент, в който ще се говори за детайли по бюджетната рамка, по възстановителния фонд, по зелената сделка, момент, в който Гърция и Турция са в напрегнат конфликт. В този момент България влиза като проблемна страна, отколкото като страна, която може да допринесе за намиране на решения“. Коментарът направи пред БНР Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика.

Още по темата

„С речта си Урсула фон дер Лайен оправда очакванията за поглед напред. Европейците искат много повече наднационални действия по отношение на външния свят, по отношение на трети страни, но тези действия да бъдат в смисъла на защита, а не толкова Европейският съюз да излиза напред и да се опитва да променя други региони. От това до каква степен ЕС може да защити гражданите си през здравеопазване, през нови икономически политики и през нови климатични политики ще зависи успехът на геополитическият дневен ред“, допълни Чернева.

Според нея проблемът на ЕС с недемократичните режими вътре в него ще трябва да бъде оправен.

„Дори това да не стане през фонда за справяне с коронакризата, това ще стане през многогодишната бюджетна рамка“, посочи тя.

„Европейският бюджет е механизъм за преодоляване на различията. Правителствата трябва да намерят общия модус и подпечатвайки това съгласие с един много голям бюджет, е възможно Европа да направи голяма крачка напред по отношение на икономиките си и социалните си политики. Бюджетът е по-скоро лечението. В момента диагнозата за разделението е по отношение на върховенството на закона и по отношение на лидерството на Европа – кой ще поеме лидерството след Ангела Меркел. И до каква степен то може да продължи да укрепва интеграцията в рамките на Съюза или ще задълбочи разделителната линия“, коментира Чернева.

По думите й премиерът Бойко Борисов е централизирал външнополитическите решения в себе си и разчита силно на персонализиране на отношенията си с другите страни.

„Това, че Ангела Меркел си отива, ще покаже защо външна политика така не може да се прави и защо никой не прави такава външна политика. В момента, в който Меркел си тръгне, отношенията с другите страни в ЕС ще продължат да вървят по една сравнително стабилна линия“, смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: борисовЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сега политик като Борисов които да знае какво иска и как да го постигне не сме имали!А това, да си политик е изкуство което не всеки може ,а тук у нас май почти никои не може!
73
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеко който люби БКП-то ще му червеней отзад дупето , а червеното дупе е символът че са те помпали добре!
72
11
 
11
 
! Отговори
Путкурсула преди 3 години
Те щели с инструмента на Еврофондовете да принуждават страни да се подчиняват на путкодиктат. Само че при конфликт Турция-Гърция България става първостепенна държава в ЕС. Трябва да си припомним по чие желание затворихме енергоблокове в АЕЦ. Кой не изпълнява задълженията си от Ньойския договор за излаз на България на Бяло Море. Друг е въпроса защо тъпака теляк Борисов ритна Южен Поток за да се натресе на *** на Ердоган. Е това е по-заповед на путкопедалите в ЕС, САЩ и България. Путкини работи
71
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един от ходовете на Тивата да влезе в историята би бил да използва пистолета от нощното шкафче срещу себе си.
70
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа ритна столчето на ГЕРБ.Граждани за Ердоганско Разбирателство с Борисов.Как беше свален кабинетът на Орешарски? Имаше ли "Помощ от приятел" от Анкара?Местан избяга в турското посолство.
69
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един от ходовете на Тивата да оцелее и влезе в историята би бил да се гръмне.
68
5
 
14
 
! Отговори
Валери преди 3 години
Трябва да направим Референдум с въпрос до Народа :"В скучай, че Македония продължи с злоупотребата с Историята и на това основание с териториалните си претенции към България трябва ли да наложим вето на начало на преговори за нейното членство в ЕС, дори с риск да напуснем ЕС."
67
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чао баце, чао чекмедже. Здравей пандиз.
66
5
 
20
 
! Отговори
пепе преди 3 години
Да, знаеме, че скапаните червени протестъри са готови да изгорят България за да се доберат до властта. Те таква идвт на власт - с атентати и насилие. Друго не знаят...
65
2
 
4
 
! Отговори
Пак неразбрал преди 3 години
Предпоследният абзац казва всичко, а нашият пак го е изтълкувал на терсене. Или заглавието е измишльотина на клявките и щеше да е смешно, ако не беше трагично.
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
67 Бъркаш изключително много, аналога на " Единна русия" у нас ще се формира около агента радев и безкруполната проруска олигархия чиито имена добре познаваме от престъпния " преход"- божков, цветанов, бобоков, арабаджиеви, пеевски и др. подобни! Подмяната вече е в ход с мафиотските приом " няма леви, няма десни"..., както и " непартийните" " протести"! ГЕРБ се появи и успя да влезе във властта заради безчинствата на Тройната коалиция и спрените евро фондове, те са като НДСВ на Симеон
63
3
 
4
 
! Отговори
Валери преди 3 години
Демек, не пипайте Македония и си налягайте парцалите, че ще ви таковаме таковата.Аз мисля, че при това отношение към нас от Германия и ЕК би трябвало да проверим алтернативите на ЕС и да направим Референдум за Македония. И без ЕС ще ни бъде при определени условия.
62
12
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Един от ходовете на Тивата да оцелее и влезе в историята би бил да започне линия на излизане на България от ес.
61
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Майора 65В холандия компартията се саморазпуска 89-91ва, защото са постигнали целите си, и политактивните некадърници стават зелени - основна движеща сила на реформите в ес.
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щял, ама надали. И ние сме щели да станем богати и свободни, като дойдела демокрацията, ама нищо подобно не стана.
59
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
64 МайораПримера ти с русия е крайно неудачен, защото "Единна Русия" на Путин е всъщност някогашната КПСС, проучи въпроса с документи, ще ти стане ясна подмяната! При сформирането на " Единна русия" над 80%!!!!, от местните структури на КПСС " СПОНТАННО" се преливат в " новата" преименувана партия"...Позната история и за т.нар. " преход" у нас!!!
58
5
 
19
 
! Отговори
Майора преди 3 години
"Патриот е душа дава , но не свойта душа , а душата на народа".Отдавна всичко е казано жалко е когато ние самите не се подкрепяме.И Господ да дойде да ни помага и него ще оплюем.Тук не се търсят личности тук всеки гледа да оплюе всеки.И може би затова не вървят нещата и докато имаБСП/БКП/така ще бъде.В нито една европейска страна дори и в Русия няма компартия, а нашата е пълна с олигарси и изгонени за корупция.
57
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинските проблеми за Европа ще дойдат, когато проруската мафия напълно овладее управлението на страната! Когато руските агенти начело с комуниста радев и олигархията свързана с тоталитарен Кремъл зададат курс на Бг към евразия! Тогава страната ни ще пламне в открита гражданска война, а Европа ще чете декларации за " върховенството на закона"! Това бъдеще е съвсем близко и вече почти неизбежно! В нашия случай не става дума само за Евра, а и за русофилия...
56
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИзбирателПо принцип няма да чуеш нищо положително за ГЕРБ от когото и да е, освен тролчета като теб, но нищо, вервай си :)))
55
10
 
14
 
! Отговори
акуд преди 3 години
европа днес иска да вкара България в конфликта с турция vs гърция и да ни използва за буфер. също искат да накара България да си затвори очите за македония която нарушава договора за добросъседство. бб е ясно .че се издъни отвсякъде. но ЕС не може да извива ръцете на България за интересите на гърция. македония и някой северно европейски държави