ЕС отказва да признае Лукашенко за президент на Беларус

Изборите на 9 август не са били нито свободни, нито честни
24 сеп 2020 12:56, Елка Василева
64
ЕС отказва да признае Лукашенко за президент на Беларус
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският съюз отказва да признае Александър Лукашенко за президент на Беларус въпреки неочакваното полагане на клетва, предаде Франс прес.

Изборите на 9 август не бяха "нито свободни, нито честни. ЕС не признава фалшифицираните резултати. Като следствие така нареченото "полагане на клетва" на 23 септември и новият мандат, който Лукашенко твърди, че е получил, нямат никаква демократична легитимност", се казва в изявление на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

В Беларус започнаха масови протести, след като Централната избирателна комисия обяви президента за победител. Вчера той положи неочаквано клетва на церемония, която беше обявена едва след приключването си. Съобщението доведе незабавно до нов протест на опозицията в Минск, при който полицията извърши десетки арести.

"Това "полагане на клетва" противоречи пряко на волята на широки слоеве от беларуското население, която е изразена в множество мирни и безпрецедентни манифестации и то само ще влоши политическата криза" в страната, подчерта Борел. "Предвид сегашната ситуация ЕС преразглежда отношенията си с Беларус", добави той, без да даде подробности.

Още по темата

Брюксел подготви санкции срещу четирийсетина души, смятани за отговорни за репресиите срещу протестиращите. ЕС обмисля и да наложи санкции на самия Лукашенко, казаха дипломатически източници.

Необходимо е обаче единодушното съгласие на страните членки, а Кипър поставя като условие приемането на мерки, които да принудят Турция да спре газовите си проучвания в неговата изключителна икономическа зона.
Швеция и Финландия пък отказват да наложат санкции на Лукашенко, за да позволят посредническа мисия на ОССЕ, водена от Швеция, добавиха същите източници.

Въпросът ще бъде обсъден на срещата на върха на ЕС на 1 и 2 октомври в Брюксел, предаде БТА.

"Отново подчертаваме, че очакваме от беларуските власти да с въздържат от всякакви нови репресии и насилие срещу народа на Беларус и да освободят незабавно и безусловно всички задържани" във връзка с протестите, заяви още Борел. Той призова за "нови, демократични избори" в бившата съветска република.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
15
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 години
От ЕС да си затварят плювалника....Беларус не е ЕС
24
0
 
15
 
! Отговори
смях преди 3 години
не признават ама човека е в длъжност вече
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не разбирам - армият аи полицията са там и самму верно. Да им нареди, да гърмят наред, да задържат организаторите, да ги обесят на площада и да се приключва ... Ама слаб лидер ...
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пян ГъНещо по-бемислено, да поставяш някакви абстрактни концепции, без реален резултат, правиш ли?
21
0
 
10
 
! Отговори
L. преди 3 години
Какви са дефинициите на ЕС за свобода и честност?
20
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ЕС си затвори пазарите, Беларус остава без нищо. Същото важи и за китайците, които разчитат на САЩ и ЕС, за да си пласират стоките. Азиатският пазар, в това число и руския и китайския, са нищожни в сравнение с европейския и американския, защото хората на запад имат в пъти по-голяма покупателна способност от тези в Азия или Африка, да речем.
19
3
 
3
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
До анонимен 18Другарю, задавам важен въпрос и не става дума само за Беларус, а въобще. Утре така ще постъпят с друга страна, може и нашата. Схващаш ли?
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега да ви видя, ако борисов каже, че има 80% от гласовете ...
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15В щатите има проблем между едни маси от хора, с други маси от хора. Тръмн не фалшифицира изборите. Разликите са огромни.А и това с 80те процента е просот жалкои смешно. На урните не 80, ами 90% бяха с бели лентики около ръцете, което беше знак, че ще гласуват за опозицията. После излезе, че едва ли никойн е гласувал за нея. НАГЛОСТ!
16
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пян ГъСега, като не ги признаят, ще им отзоват ВСИЧКИТЕ посланници, ще им забранят търговията с ЕС и партньори, и ще поемат масово политически бежанци. Това ще стане.
15
0
 
11
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
ВЪПРОС: ЕС не признава управлението на Беларус. Първо, какъв е ЕС на Беларус? Второ, Ами ако Беларус не признае ЕС? А ако после Русия и Китай не признаят ЕС? Накъде отива светът? Кой и защо има лиценз за правилна гл. т.?
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а как се произнесе ЕС за ставащото в щатите??? ха ха ха
13
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Логиката на русофила е следната: 200 000 протестиращи в Беларус са американска диверсия против Лукашенко, а 2000 протестиращи в България са "всенародно" въстание против Борисов. Лукашенко, който бие протестиращите, е добър държавник, а Борисов, който оставя 50 *** да затварят центъра на София, е диктатор.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И к'во сега? Не признаха избрания във Венецуела, отношенията се прекратиха.Като не признаем Лукашенко, ще си получим ли ремонтираните изтребители ? Или ще прекратим и тук международните си контакти? А? Кокошко с хелуино-тиквена физиономия г-жо външна министърке?
11
1
 
13
 
! Отговори
ами преди 3 години
Имаше едни избори в една независима държава и единият кандидат печели с над 80%,за върлата опозиция гласовете са били 6%.На следващият ден тази върла опозиция(по случайност много поддържана от"добрите"-сащ и ес) почнаха да реват и се тръшкат, че изборите били фалшифицирани. Мина месец и нещо никъде в медийното простр. не са показали КАК точно е станало това фалшиф.Разполагат ли със снимки,видео и всякакви други факти?Самото крякане защото си загубил без доказат.си е запек-ходи ти се ама не можеш
10
1
 
12
 
! Отговори
анти-глобалист преди 3 години
Слуги на глобализацията спрете да се държите с държави, на които не сте надянали евроатлантически робски хамут като с ваши членки. Вярно е че сте закъсали финансово и се чудите откъде да крадете ресурси за да си спасите титаник-икономиките, ама вече се оляхте!!!
9
1
 
7
 
! Отговори
сравнението преди 3 години
Очаква се Батка да попита белорусите-приематели да станете като България-от уредена държава до 1989г най-бедната страна в ЕС с унищожена промишленост,разорено едро механизирано селско стопанство,с мафиотизирана съдебна система с фашизирани спец съдилища,ликвидирана здравна система,повсеместна корупцив,престъпност,проституция,наркомания!какво ще чуеш от народа белоруски-вземи си евроатлантическите ценности и шагай на х...
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко ще си го преместииии
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато ес гласува, тогава ще дава признание. Иначе е длъжен да се съобразява с народната воля.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупавият ЕС лиши Бацко от така изгодната му и любима многовекторност.Това е добре преди всичко за Путин.