ЕП обсъжда какво е състоянието на правовата държава у нас

Това показва дневният ред на сесията
5 окт 2020 09:38, Петя Славова
102
ЕП обсъжда какво е състоянието на правовата държава у нас
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент ще обсъди тази вечер на заседанието си в Брюксел състоянието на правовата държава и основните права в България. Това показва дневният ред на сесията, предава БТА.

Също днес евродепутатите ще се запознаят с доклад за създаване на нов европейски механизъм за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. ЕП очаква този механизъм да въведе законово задължение всяка година да се изготвя доклад за положението по тези въпроси в ЕС. Евродепутатите ще се запознаят и с възможностите занапред състоянието с върховенството на закона да бъде обвързано с отпускането на средства от общия бюджет.

В доклада се уточнява, че новият механизъм следва да замени съществуващите средства за наблюдение, сред които и механизма за сътрудничество и проверка, прилаган спрямо България и Румъния. Предлага се новите годишни доклади да съдържат ясни препоръки за всяка държава, придружени със срокове и цели за изпълнение, и да бъдат последвани от годишни или спешни доклади.

В предходното десетилетие бяха нанесени нагли удари по ценностите на ЕС в няколко държави, посочват вносителите. ЕС е изправен пред невиждана и нарастваща криза на основните ценности, и това застрашава дългосрочното му оцеляване като демократичен проект за мир, се допълва в текста. ЕП изразява дълбока загриженост, че в няколко държави от ЕС се увеличават и укрепват авторитарни и нелиберални тенденции, допълнително утежнени от пандемията от COVID-19 и икономическата рецесия, както и от корупцията, дезинформацията и обсебването на държавата от частни интереси.

В четвъртък евродепутатите ще гласуват предложение за резолюция за България, изготвена от председателя на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар (социалисти и демократи, Испания).

В черновата на резолюцията се посочва, че документът разглежда въпроса с върховенството на закона и основните права в нашата страна. Отбелязва се, че постоянният отказ от съобразяване с основните ценности на ЕС е заплаха за Общността. Отправя се призив за задълбочено разследване на съобщенията, свързани със съмнения за корупция в страната. Отчита се, че според оценки на международни организации състоянието на медиите в нашата страна се влошава и се множат посегателствата срещу журналисти.

Предлага се ЕП да изрази съпричастност с протестите "за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация" у нас. Посочва се, че правосъдната система в нашата страна не е достатъчно независима и се отбелязват препоръките на Съвета на Европа за повишаване отчетността на главния прокурор. Изразява се загриженост от обсъждането на промени в изборните правила непосредствено преди следващите избори.

В сряда се очаква ЕП да потвърди промените в състава на Европейската комисия след оттеглянето на еврокомисаря Фил Хоган (Ирландия). Предвижда се зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис да поеме и въпросите на търговията, а досегашният зам.-председател на ЕК Марейд Макгинес (Ирландия) да бъде назначена за еврокомисар по финансовите услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: ЕСЕПправова държава
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Да тука си прав - от години Баце се занимава с неща, които нямат нищо общо със задълженията му, които уж е избран да върши.
20
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялото БКП отива на бунището за престъпни режими.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕВРОПА МАЧКА МУТРИТЕ
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що да няма върховенство на закона като всичко се нарежда по телефона ? Тая фирма е наша, спираме проверки, тая не е - почвваме. Харесва ни този мошеник - правим го филантроп и стожер на обществото, не ни харесва, даваме го на бухалкотурата. И за нищо отчет, щото сме на обаждания. Върховен си е закона, само дето не е текст, а човек. Човек с телефон, щото много шофира и няма време за срещи на живо, а като се умори ляга да спинка и си подлага пачки за удобство. Върхове недостижими.
17
3
 
13
 
! Отговори
Истина ли преди 3 години
Най накрая ЕС ще открие топлата вода
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВъпросС други думи, участието на Баце въобще няма нищо общо със задълженията му, но ти си бълнуваш някакви теории. Между другото, колко от управляващите страните си Министър председатели ще бъдат там?
15
9
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 16"Дъра бъра и дрън дрън ерина. Въобще не знаеш с кого комуникираш и веднага го обяви за "чирвен", понеже не ти ходи по акъла. Нормален "демократ" си като всички останали..."Нечервените не се крият по землянките и да стрелят от засада, а излизат и казват "аз мисля, че алтернативата е тая и тая". Такива като тоя са си баш червени. Надявам се, че сега след като ти го разясних вече ти е по-ясно. Ако имаш други въпроси, питай.
14
4
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
"Баце" не е евродепутат. Неграмотен си.====="Баце" може да не е евродепутат, но това не му попречи в Петък да отиде в европарламента и да се прави, че е обсъждал нещо. "Баце" и пътен инспектор не е, но това не му пречи да обикаля по пътища и строежи да се снима. Нема ли да дойде на работа да му се порадват малко хората в София?
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неграмотен ***. Сто пъти написа въстаННици. Учете, бре!
12
11
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 12Реално вие виждате всичко в червено, тъй че не сте хората които да преподават цветни теории на останалите.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Въпрос"Баце" не е евродепутат. Неграмотен си.
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото и да решат дори и тулупа знае, че ще е само препоръчително и затова ги оправя с 200.
9
7
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Баце дали ще отиде да участва в дебата или ще откирва пак някоя църква в някое село и ще се снима до някой багер?
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8"ЕП не обсъжда "правовата държава у нас", а на целия ЕС и най вече на Полша и Унгария.С такива фалшификации "Възстанниците" ще ни класират на на 111място, а на 211 място по медийна свобода!"Ама друго си е като се пишат за алтернатива, нали? :))))) Някак, по-европейско звучи. :))))А, това, че ни чака 5 пъти по-лошо от сега, това ще остане да го видим "после". Любимия трик на червените мандраджии: дайте власт а ние "обещаваме" :)))))
7
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕП не обсъжда "правовата държава у нас", а на целия ЕС и най вече на Полша и Унгария.С такива фалшификации "Възстанниците" ще ни класират на на 111място, а на 211 място по медийна свобода !
6
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се появи оня от отровното трио, дано някой европеец се сети да го пита той с какви пари си прави кампаниите и тези на "протестърите". :))))Тия от Отровното трио си мислят, че европейците не знаят за това кой клати Правителството.:))))
5
12
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
До нулево"Проблема е че чужди ни сочат кривиците,а ние лапаме мухите!"Ех, де и "чуждите" да бяха минали през едно комунистическо и няколко руски ига, и цялата им страна да е опасана от руски икономически и политически диверсанти, може би щеше да е малко по-достоверно това, което мислеха ...
4
8
 
12
 
! Отговори
нулево преди 3 години
Проблема е че чужди ни сочат кривиците,а ние лапаме мухите!
3
8
 
11
 
! Отговори
избирател преди 3 години
А добре си е!!!Само,къде сме 1300 и кусур години назад!!!Ръководят ни по почина "Аз казах..."!!!
2
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Охладовата се опита да охлади горещия доклад на ЕК но не и се получи както на всички изстреляни на отговорни позиции от групата Гербер