Нидерландия узаконява евтаназията на нелечимо болни деца

Ще се евтаназират между пет и десет деца годишно
14 окт 2020 17:30, Елка Василева
56
Нидерландия узаконява евтаназията на нелечимо болни деца
Снимка: архив, БГНЕС

Нидерландия ще узакони евтаназията на деца от 1 до 12 години, намиращи се в крайна фаза на нелечимо заболяване, предаде Франс прес.

Здравният министър Хуго де Йонге съобщи, че ще подготви съответната нормативна уредба и посочи, че решението на властите се базира на експертни изследвания, според които болните деца, намиращи се в такова състояние, изпитват огромни страдания.

Евтаназията на хора над 12-годишна възраст, които могат да дадат съгласието си, вече е законна в Нидерландия. Разрешена е и евтаназията на бебета на възраст до една година със съгласието на родителите им.

Към настоящия момент обаче все още не е позволена евтаназията на деца на възраст от една до 12 години. Причината за това е спорът дали децата от тази възрастова категория могат да взимат подобно решение сами, отбелязва Франс прес.

Де Йонге обясни, че според изследване, изготвено от медицински специалисти по молба на нидерландското здравно министерство, ще се евтаназират между пет и десет деца годишно.

Проучването показва, че сред лекарите и родителите на деца, страдащи от нелечимо заболяване, има необходимост от това да може да бъде слаган край на живота на тези страдащи деца, които изпитват ужасни мъки и ще починат в обозримо бъдеще, изтъкна нидерландският министър в писмо до парламента.

През 2002 г. Нидерландия и съседна Белгия станаха първите държави, узаконили евтаназията. През 2014 г. Белгия първа в света легализира доброволната евтаназия на деца, като Нидерландия бързо последва нейния пример, припомня Франс прес, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
3
 
! Отговори
ahmed doganq преди 3 години
Ами нали Бог е създателят на всичко и на Сатаната, защо да си унищожава творението?!? То си има цел, без него ще е по-зле, факт!
43
6
 
2
 
! Отговори
факт преди 3 години
Антихристи, еретици, сектанти, католици,, протестанти, дяволски слуги и изчадия. Човекоубийци, издевателствата над света ще спрат, когато Бог унищожи децата на сатаната.
42
4
 
8
 
! Отговори
Теди преди 3 години
Господ е създателят на всичко и той единствен знае как да сътворява всичко, което съществува
41
6
 
4
 
! Отговори
ahmed doganq преди 3 години
До 45: 1) Не съм толкоз вярващ + църквите отричат преражданията 2) грешен съм 3)Ако в преден живот си имал грях и сега го плащаш, може и на 2 може и 72 да платиш, след това почваш на чисто в другия или този живот. Това е пътя на логиката - затова един се ражда здрав, а друг болен! Простичко казано
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фашисти.
39
0
 
12
 
! Отговори
amed doganq преди 3 години
абе да не дава господ да взимаш такива решения...
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много по хуманно и дойстойно е да имаш избор за достойна смърт. Никой не иска да се влачи и гръчи в болки с месеци и без всяка надежда.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До amed doganq"Ами ако ти е писано да се мъчиш, да изстрадаш, да изкупиш ?" - какво има да изкупува едно 2-годишно дете? Като си толкова вярващ замисли се над това - Господ ти е дал мозък - да пишеш глупости без да мислиш си е подигравка с това което ти е дал. Тоест си грешник
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТО"Разни дечица ще заминат за органи" - ако си нелечимо болен, органите ти ще са толкова натъпкани със всякаква химия, че и за храна на кучетата няма да се препоръчителни...
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България, трябва да ЗАСТР.ЕЛЯТ Бокл.ук- Борисов - Банкя- лията и да махнат всичките мошеници, които са му дали ПОДКУП да станат Данъчни, митничари и техните роднини в Полицията, прокурори. И децата ще ОЗДРАВЕЯТ..
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОДоказателства? Или ще ми кажеш, как извънземните евреи са отново в някакв комбина подземните хора-гущери?
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До amed doganq"Ами ако ти е писано да се мъчиш, да изстрадаш, да изкупиш ??? Ако директно си умреш без да си изкупил, после какво правиш ?"В тоя случай, писано е така или иначе, така че няма какво да направиш.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37Може па, да не иска да га тапчат с хапове постоянно...
31
0
 
11
 
! Отговори
Ro преди 3 години
Щом може да приспиваме животни от състрадание, трябва да го правим и с хората. Тия безумни глупости да изкярим още 6 месеца живот без значение от качеството и страданието на болния, са извратена гавра и псевдо загриженост. Всеки трябва да може да си отиде чисто и достойно, да не е тежест на близките си. Бих се възползвала от подобна услуга, даже с нашата здравна система е направо задължително... Иначе не ми се мисли каква мъка ни очаква, колко унижения, вегетиране и болка. Косата ми се изправя.
30
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаш да ти опиша подробно как е пищяло от болка момичето ли?------Въобще не е пищяло от болка, защото има и ги тъпчат с обезболяващи и това с адските мъки отдавна е само мит.
29
1
 
4
 
! Отговори
Мангъров преди 3 години
Браво, сухите съчки трябва да си ходят!
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГлупакоНикой не взима органи от раково болни.------Глу пако, ако набедят едно дете, че е раково болно, то как ще ги убеди, че не е? Тапир недорасъл, мозъкът ти е колкото на мисирка.
27
2
 
8
 
! Отговори
Хомобулгарикус мамун преди 3 години
Наш *** от всичко разбира. Лекарите са врагове, трябва на врачки да се ходи, я Ванга на колко хора уж им помогнала, една съседка каза. И на поп. И като каже човек 100 пъти 'Отче Наш' и нема болести, няма и КОВИД (дето така и така го нямало, лъжат ни, ръсят ни с кемтрейлс, измислен е от извънземните, друго!). И всякакви други щуротии, с които ниско интелигентния БГ православен конспиратор упорито се филмира
26
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познавах момиче на 14, почина от рак на костите. Казаха, че краят му е бил в страшни мъки. -----Какво значи "казаха"?Откъде може някой да знае какво изпитва друг човек?
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До amed doganqБог, грях, прераждане... Глупости на търкалета.Да гледаш човек да страда без капчица надежда за подобрение и да не му помогнеш да прекрати това си съществуване по един по-приемлив начин е дяволски жестоко. Особено пък дете.