Пожарът в Мория: Какво се случи вечерта, когато бежанският лагер пламна?

Няколко момчета успяват да заснемат покачващото се напрежение
21 окт 2020 19:15, Нели Христова
25
Пожарът в Мория: Какво се случи вечерта, когато бежанският лагер пламна?
Снимка: БГНЕС

"Огънят се разпали толкова бързо, все едно имаше бензин там. Веднага отидох да снимам."

"Беше ужасяващо. С всяка секунда огънят се приближаваше все повече до палатките ни."

На 8 септември най-големият бежански лагер в Европа бе погълнат от пламъци. Според властите в Гърция именно бежанците са подпалили пожара заради лошите условия в Мория. 13 хил. души останаха без подслон. Сред тях са и няколко режисьори, главно от Афганистан.

Те заснемат нощта на пожара и последиците от него в следващите дни. Техният архив хвърля светлина не само върху това, какво се е случило в Мория онази нощ, но и повдигат отново въпроса за бежанската политика на Европа.

"Когато пристигнах на остров Лесбос се чувствах невероятно, защото си мислех, че съм на безопасно място, където ще ме посрещнат и ще се погрижат за мен", казва Ясер Тахери пред BBC.

Той е на 16 години и пристига в Мория от Афганистан през януари тази година.

"Бях в добро настроение, мислех си, че това е Гърция, в Европа сме, повече няма да сме изложени на опасност. След това ни изпратиха в Мория. Така започна нашето нещастие. Имах чувството, че влизам в затвор. Не можех да повярвам, че това е Европа. Европа, която винаги говори за правата на човека."

През деня на 8 септември Ясер успява за заснеме нарастващото напрежение в лагера заради новите правила за борба с коронавируса, които са били въведени.

"Мигрантите спряха колата, която превозваше хора към зоната за изолация. Всички крещяха: "Не, не ни тикайте в затвора!", разказва 16-годишното момче. Няколко часа по-късно избухва бунт и се разпалват първите пламъци.

Според Ясер недоволните мигранти излезли на улицата и запалили малки огньове в знак на протест. Но пламъците, които унищожиха Мория не дошли от там.

"Вторият пожар избухна в района на палатките. Кой би запалил дома си?", пита момчето. И докато гръцките власти са убедени, че мигрантите са започнали пожара, самите бежанци не са толкова убедени в тази версия. Според тях зад огнения ад стоят крайнодесни жители на Лесбос.

Денят след големия пожар, още пламъци се появяват в Мория. Ясер и приятелите му заснемат как хората напускат лагера преди той да започне, сякаш са знаели, че това ще се случи. Момчетата успяват да дочуят разговор между група от хора, които обсъждат, как ще запалят останалата част от Мория, а местните хора ще им помогнат.

"Те казаха: "Довечера те, местните, ще се върнат отново. Те ще ни дадат бензин и ние ще запалим останалата част от лагера", разказва Милад Ебрахим. Ако това е истина, то жителите на Лесбос имат също толкова вина за пожара в Мория, колкото и неговите жители. 

В опита си да предотвратят потока на мигранти към Европа, Гърция и властите в ЕС превърнаха Лесбос в огнище на напрежение. Случилото се в Мория бе последствие, което не би могло да бъде избегнато. Заподозрени за пожара са шестима афганистанци, които бяха арестувани. Гръцките власти не разследват вероятна помощ от местните жители на острова. 

Запитан къде се вижда след 10 години Ясер отговаря: "След 10 години... след тази ситуация всичко е толкова несигурно. Не знам, не мога да планирам нищо. Бих искал да направя първия си филм, но след 10 години може би все още ще съм в този затворен лагер."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако с разпространението на такива истории има поне малък шанс за намаляване на потока от безбройни кафяви нашественици, ще е добре да има повече истории.
16
0
 
10
 
! Отговори
Shrek преди 3 години
Като не им харесва в Мория да се върнат в Мордор откъдето са изпълзяли!
15
0
 
14
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
Този 16-год. Ясер ли е един от режисьорите от Афганистан - смях !!!"Жалостива" история, опитват се да ни разчустват !!!Истината :Този Ясер говори , че Европа пледирала много за правата на човека ... Да де, ама като ти се струпат милиони чужденци и то с корренно рзлична култура, не можеш да реагираш по същия начин !!!Количествените промени водят до качествени изменения - това е ЗАКОН във философията, в живота !!!А най-ваният факт е, че тези са ЗАВОЕВАТЕЛИ, не мигранти !!!
14
1
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
И ко ривете срещу тези?То половината *** у нас също верват, че "на запад" кинтите висят по дърветата и трябва само да се протегнещ... при това даже без меркел да ги е канила....
13
0
 
33
 
! Отговори
Дойче велев преди 3 години
Предлагам на сърдечния, емпатичен и толерантен екип на БГ днес да приеме в редакцията си и по домовете си най-надарените момчета и да осъществи творческата им реализация и полово съзряване, а после да ги осинови и им куи по една кола на лизинг за сметка на домакините.
12
1
 
26
 
! Отговори
дфхд преди 3 години
Тези примитивни животни и либералите трябва да се избият до крак !
11
0
 
32
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Крайно време е мигрантската вакханалия в Европа да приключва и кой откъдето е!
10
0
 
39
 
! Отговори
2 преди 3 години
Той е на 16 , дошъл е за да се грижат за него ...и да му дадат да снима филми. Той ИСКА.. той дори не се замисля че трябва да даде нещо, че трябва да умее нещо и най-вече..НИКОЙ НЕ МУ Е ДЛЪЖЕН!!!!!
9
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички от Мория да заминават за Дубай.Там е техния рай.Братята им мюсулмани ги очакват.Няма нищо за тях в християнска Европа.Пътят им е към Арабския полуостров.
8
1
 
29
 
! Отговори
Мордор преди 3 години
Като дойдат в Гърция, какво очакват?Някой да им даде вила, кола и яхта?По-добре да им предоставят възможност да берат маслини, да пасат кози, да ловят риба или там каквото могат да правят.
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естественно че ромовете са го запалили,гадчета ,обратно в родината ви
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой трябва да обясни на мигрантите, какво е нелегален емигрант и как се емигрира легално в ЕС.
5
0
 
40
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Всеки желаещ да посети Ес може да си извади виза, да заяви намеренията си за посещения и да си купи билет. Щом влезе в ЕС следва да спазва всички закони.Който се опитва да влезе в нарушение на нашите закони следва да бъде спрян, при отказ, ликвидиран.Всеки нашественик е враг
4
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баси сълзливите емигрантски лъжи. Като не ти харесва в Гърция марш обратно в Афганистан или откъдето там си изпълзял!
3
3
 
25
 
! Отговори
Анастас Михос преди 3 години
КОЙТО НЕ НОСИ ГРЪЦКИ ИМЕНА , НЕ ГОВОРИ ГРЪЦКИЯТ СВЕЩЕН И ВЕЛИК ЕЗИК , И НЕ ЗНАЕ ГРЪЦКАТА ИСТОРИЯС --------- НЯМА ПРАВОТО ДА ДИША ВЪЗДУХ НА ГРЪЦКА СВЕЩЕННА ЗЕМЯ !
2
1
 
41
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Ясер ВЕЧЕ е направил първият си филм- с последен модел телефон Ейпъл е заснел видеа от горящата Мория, на които се "насладих" в туитър. Всички бяха радостни и пееха "Бай бай, Мория! Алаху Акбар". Не виждам драмата му. Пс. Човешките права са за Човеци, не за...
1
2
 
7
 
! Отговори
крум преди 3 години
Някой да е тук заради LOTR? :D