Коронавирусът се връща с пълна сила в Европа

Рекорден брой новозаразени в Чехия, ограничават излизането от дома в Словакия
24 окт 2020 13:56, Елка Василева
101
Коронавирусът се връща с пълна сила в Европа
Болни от Холандия биват прехвърляни за лечение в Германия. Снимка: БГНЕС

В Чехия за изминалото денонощие са установени рекорден брой заразени с коронавируса - 15 252, предаде ТАСС. Това е с 1101 случая повече от предходния ден, съобщи здравното министерство.

От началото на епидемията в Чехия, която е с население от около 10,7 милиона, случаите на заразени са общо 238 323. Починали са 1971 души.

Епидемичната ситуация е сложна в цялата страна. Въведени са строги ограничителни мерки - затворени са училища, барове, ресторанти, спортни обекти и културни институции, както и повечето магазини.

Спрели са работа повечето от предприятията за оказване на услуги на население.

За неспазване на режима за носене на маска глобата е до 10 хиляди крони (около 400 евро).

Словашките власти пък ограничиха за следващите три седмици придвижването на гражданите заради ускоряващите се темпове на разпространение на коронавируса. Това съобщи Словашкото радио, цитирано от ТАСС и БТА.

Още по темата

За периода на действие на ограниченията словаците ще могат да излизат от дома си само за да ходят на работа и на лекар, за покупки на хранителни продукти, разхождане на домашни любимци и в други неотложни случаи. На полицията е разпоредено да контролира спазването на мерките. Нарушителите ще бъдат глобявани.

Най-строгите ограничения ще бъдат в сила до 1 ноември. Това е свързано със започналото в Словакия тестване на населението за коронавирус. По-рано премиерът Игор Матович заяви, че е необходимо "максимално да бъдат ограничени социалните контакти, за да не се заразяват гражданите преди тази изключително важна процедура".

Най-строга забрана за придвижване е въведена до 1 ноември в районите, където епидемичната обстановка предизвиква най-голямо безпокойство у медиците. Става дума за района на градовете Бардейов (Североизточна Словакия), Долни Кубин, Твърдошин и Наместово (Северна Словакия). Там дома си могат да напускат само тези, които имат справка за отрицателен тест за коронавирус, получен не по-късно от 23 октомври. На тях им е разрешено да пътуват до работа и да се разхождат за кратко.

Останалите граждани ще могат да излизат на улицата само в изключителни случаи - за да отидат до най-близкия хранителен магазин, за получаване на неотложна медицинска помощ или за да разходят домашните си любимци на не повече от 100 м от постоянния си адрес.

В същото време в Германия броят на потвърдените случаи на коронавирус внарасна с 14 714 до 418 005, съобщи институтът "Роберт Кох". Смъртните случаи са се увеличили с 49 до 10 003, предаде "Ройтерс".

В Берлин от днес влизат в сила нови правила за маските. За първи път от началото на пандемията жителите на столицата ще трябва да носят предпазни средства не само вътре в помещенията, но и на открито - на пазарите и на десетина най-оживени улици, както и навсякъде, където е невъзможно да се спазва дистанция от 1,5 метра. Досега маските бяха задължителни в магазините, обществения транспорт, музеите, библиотеките, училищата.

Затягат се и ограниченията за социалните контакти. До днес на открит въздух можеше да се събират до 50 човека, а на частни събития на закрито - 25, а сега лимитът се съкращава до 25 и 10 души съответно. Спазването на новите правила през уикенда ще се контролира от 1000 полицаи.

Властите в Германия постепенно затягат мерките, но засега не желаят да налагат локдаун както през март и април, сиреч да затварят кафенета, барове, ресторанти и учреждения. Такива радикални мерки прие баварският окръг Берхтесгаденер-Ланд, с около 105 000 жители.

Кметът на Берлин Михел Мюлер помоли гражданите да спазват действащите ограничения, за да не се повтори сценарият от пролетта. "Ако не успеем да забавим разпространениието на инфекцията, ще трябва да въведем допълнителни ограничения", каза той.

Маски на улицата ще трябва да носят не само берлинчани, но и жителите на други градове като Мюнхен и Кьолн. Нарушението се наказва с глоба, като всяка федерална провинция налага собствени правила - в Берлин глобата е от 50 до 500 евро, в Бавария - 150, в Тюрингия - 60. Освен това се глобяват онези, които при посещение на обществено място оставят неверни контактни данни - физическите лица плащат 50 евро, юридическите - ако не проследят нарушението - 1000.

В Дания ситуацията с коронавируса също се влошава.

Правителството на министър-председателката Мете Фредриксен обяви забрана на продажбите на алкохол през нощта и затегна ограниченията за частните и публични събирания в опит да спре рязкото увеличение на случаите на COVID-19, предаде ДПА.

"Коронавирусът не си е отишъл. Напротив, връща се с пълна сила", заяви Фредериксен на съвместна пресконференция в петък, 23 окмоври, с министъра на здравеопазването и шефа на Датската здравна агенция. Тя призова хората да не влизат в контакт с повече от 10 души извън собственото им домакинство като част от усилията за борба с вируса.

Продажбата на алкохол от понеделник ще бъде забранена след 22,00 ч., в съответствие с вече наложения край на работното време на баровете и ресторантите.

Сегашният лимит от 50 души за участие в частни и публични събирания се намалява на 10 души.

По-рано датският институт за обществено здраве (SSI -Statens Serum Institut) съобщи за нов рекорден брой на новите случаи на COVID-19 за денонощие - 859 за последните 24 часа, след предишния "рекорд" от четвъртък - 760 случая за денонощието.

Копенхаген - маските са задължителни в метрото.

Фредериксен съобщи също, че изискванията за носенето на маски също се разширяват - от 29 октомври, включвайки затворени пространства като супермаркети, кина, болници и младежки образователни центрове.

Датският граничен контрол ще бъде засилен до 2 януари.

Министърът на здравеопазването Магнус Хойнике предупреди, че Дания трябва да се подготви за рязко увеличаване на хоспитализациите и че здравната система ще бъде подложена на натиск през зимата. Страната с население 5,8 милиона души е регистрирала около 38 600 коронавирусни инфекции и 697 смъртни случаи, свързани с вируса.

В Хърватия през последните 24 часа са регистрирани рекордните 2242 случаи на зараза с коронавирус, а броят на активните случаи в Хърватия днес е 9745, съобщи Макфакс. Сред тях 731 пациенти са в болница, от които 52 са са апаратно дишане. Починали са 16 души, съобщи Индекс. В момента в страната 27 967 души са в самоизолация. До днес в Хърватия са тествани общо 437 048 души, от които 8 087 през последните 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** не го касае той яде чесьн вместо хляб.
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От къде се връща?
85
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голямата ковид епидемия е само в медиите, хората вече масово не вярват. Съвсем ясно е, че целта на тази световна истерия е съвсем друга. Психическата медийна атака по цяла Европа започна по едно и също време, като по команда.
84
4
 
7
 
! Отговори
Ей не спряха преди 3 години
да ни пръскат с тоя вирус ... ясно е че не се предава от човек на човек, а ни заразяват от космоса, със самолети и дронове където и когат поискат .. и никакви маски и PCR и дезинфектанти няма да ни помогнат, срещу плановете на рептилите за нов ред
83
2
 
5
 
! Отговори
ей вземетесесакъла преди 3 години
зе да ме съмнява тоз кофти-19,как разбират аджеба кога идва,кога не идва нещо кройка се крои.всеки министър,доктор,като стане от сън та по цял ден,вирус та вирус.Пропагандата работи с пълна сила,нон сенс
82
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Япония от ковид са починали тази година 1700 души, докато 13 000 са се самоубили само тази година дотук. Айде кажете сега кой проблем е по-голям!
81
0
 
10
 
! Отговори
zoro преди 3 години
В Англия преди много години върлуваше една болест,наричана "потна болест." Започвасе със силен главобол,след това идва потене,много обилно.На човек му се доспива.Заспива - умира.Бързо.Произхода и лек неизвестен.Кралете се страхували от тази болест..Ана Болейн,любимата кралица на Хенри VIII,по чудо оцелява..За да умре от друго.Много болести има по света.Но живота продължава.
80
14
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
вирусът изобщо не си е заминавал няма първа втора вълна вирусът си деиствазащото няма дисциплина не се затвориха държавите не се спряха пътуваниятапо света и ето го резултата 1600 заразени за втори пореден ден което е катастрофалноза малка българия
79
0
 
20
 
! Отговори
Балтов преди 3 години
Каза, че вируса е тунингован. Коронавируса е животински вирус, който е направен да заразява хора, което си е експеримент. Никога до сега не е създавана ваксина срещу коронавируси, и за толкова кратко време, което си е експеримент. Освен това коронавируса има много мутации, за кой точно ще е ваксината Ваксината е БЕЗПЛАТНА. Всеки има глава на раменете и да мисли.
78
3
 
10
 
! Отговори
До булшит преди 3 години
Имаш чудесна възможност да докажеш идеите си и да си полезен.3 болници официално търсят доброволци за всички позиции.Каква отлична възможност за всички като теб, а и ще изкарате добри пари / има добри бонуси за ковид отделенията /
77
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 77А децата на училище? Чупят ви се шаблоните ...Никой не вярва вече.
76
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ви май.., с тоя ковид измислен
75
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 23 юли до вчера 23 октомври, за три месеца 748 човека са починали от Ковид-19 в България. За сравнение през цялата 2019 година починалите са: 444 човека от инфекциозни и паразитни болести (200 различни болести)2571 човека по външни причини - катастрофи, падания и т.н. (226 различни причини)1402 от пневмония
74
11
 
27
 
! Отговори
Булшит преди 3 години
Връща се само ковид пропагандата.99% от хората навън са без маски. Факт! Никой не ви вярва вече освен уплашени пенсионери и някой с лабилна психика.
73
9
 
18
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Даваш ли си сметка, че първо ще заразиш родителите си. И второ- тия " старци" на по 60години са нечии майки и бащи.
72
6
 
5
 
! Отговори
До няма вирус преди 3 години
Самовнушението не може да лекува в случая. Факт. Опитай все пак. Мангъров те подкрепя. Но после да не ревеш.
71
2
 
12
 
! Отговори
Майна преди 3 години
Ами никой не го е страх. Не знам защо си мислите, че някой се страхува. Профилактиката за вируси не е страх, разум се нарича.
70
12
 
7
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Тия са послушали Мавгърчов. Сега берат Колективен имунитет.
69
5
 
8
 
! Отговори
... преди 3 години
Легенда:ТХ- тоалетна хартияИ в добавка-колкоот починалите са с 1,2,3 придружаващи патологии, които и настинка би ги уморила? Питам само.
68
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре развивайте теориите за страха нейде другаде. Ние сме в пълна мъгла!