Президентът на Полша рязко промени мнението си за абортите

Вече смята, че жените трябва да имат това право при увреждания на плода
28
Президентът на Полша рязко промени мнението си за абортите
Снимка: БГНЕС

Полският президент Анджей Дуда каза днес, че самите жени би трябвало да имат правото на аборт в случай на увреждания на плода, предаде БТА като се позова на Асошиейтед прес.

Агенцията определя изявлението му като отстъпление от позицията на консервативните управляващи, прокарали ограничаване на абортите, което доведе до масови протести.

Още по темата

"Не може законът да изисква подобен героизъм от една жена", каза Дуда в радиоинтервю след няколко дни протести в Полша заради решението на Конституционния съд да обяви за противоконституционно прекъсването на бременността заради вродени дефекти на зародиша.

Това негово изявление е в рязък контраст с първоначалната му реакция миналата седмица, когато той приветства съдебното решение и подчерта, че е против аборта, дори в случай на необратимо увреждане на плода, отбелязва АП.
Дълбоките разделения, които отдавна тлеят в Полша, сега излизат наяве.

Привърженици на крайната десница нападнаха снощи протестиращи жени в някои градове, включително Вроцлав, Познан и Бялисток.

Преди това лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински призова своите поддръжници да излязат по улиците, за да защитят църквите, след като жени нарушиха нормалното протичане на литургии в неделя и напръскаха с боя църковни сгради. Мнозина изтълкуваха призива му като позволение за насилие срещу протестиращите.

Дуда също така показа, че има различно виждане от Качински по въпроса за сигурността, като заяви, че единствено полицията би трябвало отговаря за опазването на реда.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хм, тези, които са за абортите, според техните разбирания и те трябва да са абортирани. Браво Полското правителство, че прави всичко възможно и според силите си да има добра демография и раждаемост. Абортът е убийство на неродено, но живо в майчината утроба дете! Абортът е жестокост и безчовечие. Тежко и горко на общества, държави и народи, които подкрепят убийствата на неродени и родени деца!
27
1
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
21 век сме, всяка жена трябва да има свободата да си реши иска ли дете или не.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Андрей Дуда последно заразен ли е или това му е репертоара?
Я кажете, отворковци...
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ултраконсервативните гниди успяха да се докопат до властта в няколко държави, но скоро времето им приключва. Такива античовеци рядко могат да се изтърпят и от най-консервативните индивиди на обществото.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полша във от ЕС. Да стане талибанска територия.
23
1
 
7
 
! Отговори
Германец преди 1 месец
Не е лесно да си популист. Постоянно трябва да внимаваш накъде *** вятъра и да се завърташ своевременно.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възмутен съм, че изобщо е възможно в 21ви век да се обсъждат такива въпроси!
По дяволите, все едно сме в 13ти век!
Що за фанатизъм в центъра на Европа?
21
1
 
4
 
! Отговори
Сигурно е преди 1 месец
Забременял, та за това си е променил мнението.
20
0
 
4
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Абортите са прекалено много,но не е това начина да се намалят.Като не могат да се контролират-има и други начини.
19
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много е лесно да се правиш на светец на чужд гръб. Дали президентът би износил плод увреден необратимо или тежко? Както някой се беше пошегувал, ако мъжете можеха да раждат, щеше да има бутки за аборти навсякъде. Но понеже жените рискуват живота си с бременността, най-лесно да се направи на интересни и да ги оставим да се мъчат, дори когато не желаят бремеността или когато от нея никога няма да се роди човешко същество, Много е тъжно и грозно.
18
1
 
8
 
! Отговори
Геше Лхарампа преди 1 месец
Хората са потопени в океан от невежество. Ако някой изобщо има шанс да се просветли, то това може да е само някой квантов физик или блажен ***.
17
3
 
12
 
! Отговори
Шри-шри Лама преди 1 месец
До Ларошфуко

Не ни трябват нито свещеници, нито имами, равини, шрита, лами, шамани. За да върви напред света трябва да се изметат от обществения живот всякакви такива спирачки на развитието. А на когото не му изнася винаги може да си се затвори в килийката си и там да си прави ритуалите, никой няма да му пречи. Ако не може да си седи на бузките- да се маха от светската държава, в която е избрал да живее. Избор няма само в Северна Корея.
16
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Варварите в Полша победиха! Християнският фундаментализъм по нищо не се отличава от ислямския. Може и инквизиция да въведат за да защитят католицизма!
15
0
 
14
 
! Отговори
не са фанатици преди 1 месец
До Ratio

Най-обикновени политически говеда,дето пет пари не дават за никой и нищо само и само да са на власт!
14
1
 
8
 
! Отговори
Религията преди 1 месец
Както и глynocmma, е неизтребима.
13
2
 
9
 
! Отговори
12№4%6§*( преди 1 месец
Сега да не тръгне Европа да отговаря на един фанатизъм с друг. Има начини за справяне, но папи и патриарси могат само да отровят пейзажа.
12
2
 
7
 
! Отговори
Папеса Йоана преди 1 месец
Всеки религиозен лидер се стреми към опазване на властта си над действията и даже съзнанията на последователите си, дори когато това е за сметка на нормалния живот и щастието на мнозина. В днешната информационна епоха тази власт е изключително крехка и лесно уязвима и затова са готови на всичко за опазването и. Ако можеха, кюретата щяха да изгорят протестиращите жени под виковете на тълпата, но и така имат средства за манипулация.
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А къде отидоха християнски ценности? джендъризъм!
10
9
 
5
 
! Отговори
Ларошфуко преди 1 месец
Който не храни собствените свещеници, ще търпи имами и равини.
9
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Ratio/5

Новият им закон разрешаваше аборт в случай на опастност за майката.

ПП. В провинцията на немско и бенелюкс често раждат, въпреки, че знаят за тежки увреждания (spina bifida) или даун.