ЕК ни скастри заради предимството на местните хранителни продукти

Практиката е дискриминационна и в ущърб на вноса
89
ЕК ни скастри заради предимството на местните хранителни продукти
Снимка: Pixabay

Европейската комисия изпрати мотивирано становище до България, в което настоява да премахне дискриминационните мерки, с  които принуждава търговците на дребно да дават предимство на местните хранителни продукти, съобщи БНР.

Българското законодателство задължава търговците на дребно да излагат и продават на по-видно и по-широко пространство местни хранителни продукти като мляко, риба, прясно месо и яйца.

Още по темата


Това, според Комисията, подкопава свободното движение на стоки, залегнало в Договора за функционирането на Европейския съюз и създава по-изгодни пазарни условия за местните стоки, като дискриминира подобни вносни продукти.

През май Еврокомисията изпрати уведомително писмо до България.

Сега то е последвано от мотивирано становище. Комисията може да реши да отнесе случая и до Съда на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрахте ли че ЕС е съюз на интересите на богатите !!!!
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво като ни критикуват.Щом няма санкции, продължаваме по същия начин.ЕС не е СИВ.Споко.
9
0
 
35
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Във всяка държава в ЕС има щандове за местни продукти. И то не само от страната, но дори от конкретния регион. Не ми е ясно защо България е критикувана, освен може би защото такова решение е взето административно, а там просто самите търговци го правят, за да удовлетворят търсенето от страна на туристите и местните хора. Може би и у нас хората вече са стигнали до този тип търсене на местна продукция. Забелязвам дори търговците да слагат фалшиви табели, че е българско или от определен регион.
8
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква наглост!След като ни унищожиха всяко производство,работни места и от това последва емиграция и демографска катастрофа за цяла България,сега ще дават наклон на България и нищожното и производство как да си продавала продукцията,анатема!За една крава в Румъния и други европейски държави се плаща почти 1000 евро от ЕС,а за българска около 50-60 евро,това не е ли ДИСКРИМИНАЦИЯ и унищожение на на нацията ни?Да си разкарат тогава стоките от България и сами да си произвеждаме всичко!
7
5
 
21
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
да ни е честито новото робство!По време на "соца" ни СТИМУЛИРАХА да развиваме СОБСТВЕНО производство НА ВСИЧКО въпреки,че бяхме и тогава членове на СИВ.Сега ни ОГРАНИЧАВАТ ЗА ВСИЧКО РОДНО!..Е,както казах:-Да ни е честита новата ТОТАЛНАЗАВИСИМОСТ!Да се надявам че това,което има да стане на "една дата", наистина ще стане..А до тогава..дано издържим..
6
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо в Лидл във Франция хранителните стоки - пресни плодове и зеленчуци, са само френски? В карфур - вината пак така?У нас чуждият внос е повече от собственото производство по веригите!Ние кога ще се научим да си защатаваме интересите, като останалите държави в ЕС?
5
0
 
28
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Поредната простотия от вундеркиндчетата в парламента. Разбира се, че ще скочи ЕС. В цивилизацията, държавата отпуска субсидии на производителите,за да бъдат конкурентни на пазара. Ама пари при всички изтеглени заеми няма, А ?
4
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A ЕС защо не скастри другите страни, защото имат в пъти по-висок стандарт от нашия. Как беше Европа на две скорости. Да ви таковам лицемерите
3
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не е ли дискриминация ЕС да субсидира европейските производители с двойно по-високи суми спрямо предвидените за българските производители? Така европейските стоки са по-евтини, а нашето производство умира. Това не е ли дискриминация?
2
1
 
30
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
За Франция може. Значи и за нас може.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че не почнаха веднага със санкциите. Пролетта като казвах, беше смешно и ми казваха как тая практика била съвсем в унисон с ЕС...