Димитър Аврамов: За съжаление французите са расисти

Според него карикатурите на "Шарли ебдо" не са свобода на словото
31 окт 2020 13:40, Нели Христова
123
Димитър Аврамов: За съжаление французите са расисти
Снимка: БГНЕС

„Разпалването точно сега на потенциално опасни проблеми във водещи демокрации като Франция и САЩ се дължи на човешката глупост. Когато всичко е наред - икономиките преживяват растеж, хората са обладани от позитивни емоции, е много лесно. Но когато се появят един или двама души на силни позиции в света и започнат да проявяват собствените си негативни черти, хората започваме да ставаме много лесно такива, каквито сме днес“. Това коментира пред БНР политологът Димитър Аврамов.

По думите му в Полша често има опозиция срещу абортите, затова случаят с протестите там е нормален, но все пак краен:

„Аз съм изключително шокиран от късогледството и радикализма на френското общество. Да си мислиш, че тъпите карикатури на радикална редакция на едно списание, защитата на тези карикатури е свобода на словото, значи много си изглупял… Не трябва да се подлагаме на радикалите. Свободата свършва там, когато навлизаме в нечия чужда територия… Френската държава излага на риск собствените си граждани… За съжаление французите са расисти“.

Аврамов допълни: „Моделът на международни отношения се промени с влизането на Доналд Тръмп в Белия дом. Светът се върна към доктрина, подобна на реалполитик от 19-и век, където правото на държавата да защитава интересите си се слага на масата и се казва – край, друго няма. Въпросът е кой решава какво е важно за държавата? Решава го управляващият елит. Когато той извади на първо място демагогията, така навремето се е стигало до фашистки режими и нацизъм. Това даде шанс на политици – неподготвени, с огромно его, да задържат властта си благодарение на радикализирани малцинства… На много места радикализацията може да доведе до предвоенни състояния“.

Според политолога, когато хората излизат на протести в резултат на криза, произвеждат следващо състояние на демагогия:

„Когато протестите са конкретни и адресират качеството на управлението, могат да произведат нещо хубаво. Що се отнася до коронавирус пандемията, тя отдавна се превърна в политическа пандемия. Здравен въпрос ли е, че няма достатъчно медицински персонал? Не, това е въпрос на управленски решения, които не са вземани на време. Здравен въпрос ли е, че в редица страни няма добра организация по овладяването на разпространението на кризата? Не е здравен въпрос“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
23
 
! Отговори
Караибрахим преди 3 години
Французите могат да бъдат всякакви в собствената си държава, а на който абориген не му харесва да отива да си прекарва камилите през Сахара.
78
2
 
8
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Ето къде бил расизма - има държава Нигерия, но ТСП смята н**ри за цензурна дума.
77
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
м/у другото,заглавието на статията е подвеждащо!..Признавам,че заради инерцията и аз си признах,че съм расист..НО:-...Това,което са направили от "Ебдо"-то НЕ е "форма на расизъм",защото муслимани има от секакви раси.Това е израз на ВЕРСКА НЕТЪРПИМОСТ...за съжаление тя ,НЕТЪРПИМОСТТА, е ДВУСТРАННА!Както некои от нас не понасят мюслитата,така и мюслитата не понасят нас-християните...Разликата е че докато ние само рисуваме карикатури,ония режат глави..проблема е сериозен..
76
2
 
1
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Цялата работа е, че няма раси а всички говорят за расизъм? Наистина ***, семитите, азиатите и мексиканците са бели - и останалите им завиждат. Ето защо Тайното Световно Правителство реши: Българите трябва да се унищожат, за да се получи най после безрасово общество.
75
2
 
8
 
! Отговори
Ахмед преди 3 години
Дори и при ограничения и рестрикции, от Гърция лъха на спокойствие и единност. Социална и сигурна за обикновенните хора държава. Уникални традиции и манталитет. Сигурност, спокойствие, слънце, море, свобода, домашно отгледана и приготвена храна - Рай. Това е Гърция.
74
1
 
17
 
! Отговори
мак преди 3 години
Шарли се подиграва не само с исляма, но май според Аврамов изповядващите други религии не трябва да се чувстват засегнати. Но никой не ходи да коли. Французите са расисти? А мюсюлманите винаги ли се изказват за инаковярващи с обич? Атентатите чие дело са?Не може да се оправдават убийствата по този начин, та те утре ще колят защото някой им отказва да построи милионна джамия или забрани да проповядват радикален ислям. Тогава пак ще се чувстват обидени, нали.
73
2
 
5
 
! Отговори
Расист преди 3 години
Хората са различни и най - нормалното е заложено от природата е да бъдем привлечени от подробното. Различното е с други гени , пригодени към други условия .Разбира се ние се сме ,, цивилизовани,, и ни учат че няма разлика . Но разлика има и точно в това е ключа към оцеляването и това е гениалността на природата, колкото и да се опитват да ни внушат друго. Да това не значи че конете са по добри от зебрите или камилите ...има и магарета също...Но определено те не са еднакви
72
4
 
22
 
! Отговори
С. преди 3 години
Всеки път когато някой каже че нехаресването на исляма като религия и идеология е равносилно на расизъм се чудя как този човек е оцелял толкова дълго и как се е научил да си бърше задните части сам, с мозък и критично мислене като на 3 годишно дете.Не е расизъм да не харесвам *** средновековна сексистка мразеща идеология а проява на човеколюбие.Мога да принтирам библията върху тоалетна хартия и никой няма да ми посегне с пръст но ако нарисувам пророка педофил и главата ми ще изхвърчи. Логика.
71
5
 
14
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 години
Расизмът е здравословна система! Докато имаше расизъм и апартейд в Южна Африка имаше ред и дисциплина....а сега вижте какво е!? Всъщност там пак си има расизъм,както и по целия Свят...
70
4
 
19
 
! Отговори
ed преди 3 години
драги ми Димитър Аврамов модела трябва да се промени с тази всеобща толестария от страна на Евро интегралите, че накрая ще си загубим ценностите. Всеки, който е ходил например в Дубай знае какво се казва на жените когато ходят навън, а уж там са най-толерантната страна. Така че хайде леко с толераските изказвания, когато си в Рим бъди като римляните, на мюслитата като не им харесва културата да си дедят в тях.
69
3
 
20
 
! Отговори
Специалист преди 3 години
Доморасъл политолог. Обикновено лапацало. Франция се опитва да постави контрол върху политическия ислям. А този вика да не дразним мюсюлманите.
68
3
 
15
 
! Отговори
ами какво преди 3 години
До Hasan ot Bruxellesстана със света софия ??? защо ердо пак я превърна в джамия ...къде е респекта към другите религии за кито говориш?? а какво правиха 50 турчина вчера в църквата в ъв виена ...не е ли това поругаване и незачитане на другите ?? а края е ясно на кого ще е при положение , че имаме една 500 млн европа и 80 млн турция без да включвам в сметката русия водила много войни срещу вас
67
8
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Французите са стари колониалисти. Смятат другите хора за неравноправни с тях.
66
15
 
8
 
! Отговори
Hasan ot Bruxelles преди 3 години
И гаврата с религиите води края на невинни хора, не е ли грях гавра с религиите и изгарянето на "KORANA,,... Дасте виждали мюсюлманин са изгаря Библията??И няма да видите щото знае че е грях, и че подигравка с законите на!!! Саздателят им.
65
3
 
16
 
! Отговори
ехаа преди 3 години
тоя сигурно е член на дпс-то !! един от многото еничари !! освен това явно не отчита факта , че французите се бъзикат и с меркел и с тръмп ...защо да не могат и с ердоган ?? а за мирната религия ис.ляма какво да говорим...щом нямаме право да я критикуваме или бъзикаме значи полседователите да си вдигат чаршафите и вън от европа
64
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото е, че Мехмедовците завладяха Европа. Бог да пази европейците!
63
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
свободата на словото е - можеш да критикуваш всичко в целия свят....но с изключение на ис ляма и евр еите
62
3
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
До Hasan ot BruxellesМюс*литата не се подиграват с чуждите религии,те направо убиват!
61
2
 
9
 
! Отговори
християнин преди 3 години
До Hasan ot BruxellesПрав ситака ено все пак коленето не е начин да покажеш пресдаността към бога типо-скоро трябва да се помолиш на аллах, да прости на невежите и глупацитевярата ти никой няма да я вземеи като заколиш някого, едва ли алллах това ще го одобритова е грях той е проповядвал да се уважават и обичат хората от другите религиии с личен пример да им попказваш доброто на вашата религияа не с насилие
60
3
 
20
 
! Отговори
Хм преди 3 години
"Свободата свършва там,където навлизаме в нечия чужда територия"Тоя да не би да казва,че Европа е ислямска територия???Ако някой не иска да живее според европейските традиции-обратно в дупката,откъдето е изпълзял!