Експерт: Европа няма обща стратегия за сигурност

Европейските лидери не разбират политическия ислям, смята Славчо Велков
2 ное 2020 23:15, Анисия Иванова
28

"Европа е бременна с тероризъм и много бавно и мъчително ще се освобождава от него". Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" експертът по национална сигурност Славчо Велков във връзка с нарастващата вълна на религиозен екстремизъм в Европа и последния атентат, осъществен в Ница.

По думите му всичко това, което наблюдаваме в Европа, е естествен резултат от дълбокото пренебрегване на фундаментални въпроси на миграционната политика в някои държави.

Сега в момента ние сме в дните на рождения ден на пророка Мохамед. Тези тържества трябваше да се честват във Франция. Мюсюлманската общност ги отмени в знак на съпричастност. Това не означава, че тези, които изповядват ултраконсервативни идеологии, няма да ги отбележат. Това, което виждаме в Европа, ще продължава. Не след дълго, големите организации като Ислямска държава ще напипат пулса, ще започнат да пробват условията за провеждане на нещо много по-сериозно", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според него, ако не се предприемат адекватните мерки, гражданите на Стария континент ще бъдат свидетели на мащабна терористична акция. Той изрази мнение, че заради коронакризата публичността на глобалния тероризъм е пострадала. Огромният проблем пред европейските лидери било неразбирането на политическия ислям.

"Европа няма обща стратегия за сигурност. Ние трябва да се замислим върху ефективността на системите ни за сигурност. Извършителят от Ница е преминал през няколко европейски държави свободно, без да бъде задържан. В случая в Ница без съмнение има някаква логистика. Терористът не е имал европейски документ за самоличност. За да стигне от Северна Африка до Франция, значи има замисъл, поръчителство и някаква организация", категоричен бе експертът.

Велков подчерта, че фундаменталистите имат различен поглед към света, коренно различен от цивилизования такъв. Той изрази мнение, че има червени линии, които не трябва да бъдат преминавани и прогнозира бъдещ конфликт между религиите поради липса на разбиране на концепцията за свобода на словото в радикалния ислям.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
L. преди 3 години
Обобщение 2 - абе, лайките, въобще четете ли което лайквате?
19
0
 
1
 
! Отговори
L. преди 3 години
Обобщение от 13 и 14 - всеки здравомислещ човек е червен глашатай. Проверете логиката , ако не вярвате.
18
0
 
2
 
! Отговори
Справедливост преди 3 години
ЕВРОПА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА И СЕ СВЕЖДАМ ДО ПРИКАЗКАТА ЧЕ "НАЙ-ДОБРЕ КАМЪКЪТ СИ ТЕЖИ НА МЯСТО.НЕ НИ ЗАЧИТАТ НИКЪДЕ В ЕВРОПА.ХУМАННОСТ-ХРАНЯТ И ПОЯТ ХОРА ИЗВЪН ЕС И ДОРИ И ДОКУМЕНТИ ИМ ВАДЯТ ПО ЛЕСНО ОТКОЛКОТО НА НАС НАПРИМЕР(БЪЛГАРИ И РУМЪНЦИ).КАКВА ЖАЛКА И КОШМАРНА КАРТИНКА Е ЕВРОПА.ОТ "РАЙ" Я ПРЕВЪРНАХА В "АД"
17
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
напротив има Европа следва указанията на впк на сащ и загражда русия отвсякъдечерно море балканите Европа на 3 морета това какво е аз искам мир и дружбане желая конфликти с русия
16
0
 
11
 
! Отговори
неконформист преди 3 години
Да създадат такава обща европейска стратегия могат други хора, а не тези европейски чиновници, затънали в пари и благополучие. Те са абсолютно безплодни, безполезни и тотално увредени същества. Разпределят милиарди, с мисълта за лично облагодетелстване - това е животът им, загубили са връзка с реалността отдавна! Очевидно Европа е напълно уязвима заради ТОВА свое управление!
15
0
 
8
 
! Отговори
. преди 3 години
Стратегията на Европа е подгъзуване нац Америка. С тази стратегия я чака скорошен разпад.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отстрани изглежда инфантилно - колективният запад има обща стратегия за санкции срещу "агресивна" Русия, а Европа няма обща стратегия за сигурност.
13
0
 
10
 
! Отговори
Долу ЕС преди 3 години
Две неща, западна европа не знае що е ислям за разлика от цие, а евреите се възползват
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя не е експерт, тоя е червен глашатай.
11
1
 
13
 
! Отговори
Ива преди 3 години
Надявам се няма да изтрият коментара.. Дойче Веле е лява медия, като повечето в Герамния.Исляма няма да се промени. следващите 15 години около 200 Милиона Араби ще са в излишък - Професор Гуннар Хейнсон "Военнен Индекс".Относно Радикализацията - роботите идват, автоматизация.В момента имаха проблеми да си намерят работа и реализация в Европа.Средният Коеф на Интелиг на арабите е около 82-84 според страната.Под 85 се води неспособен да учи. Просто са излишни и на социални помощи.Фрустрирани
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големите корпорации не ги интересува кой работи в заводите им. Затова си канят млади и амбициозни да се пробват.Какво ги интересува дали са мюсулмани или индийци, важното е да бачкат... те пък се плодят, няма угодия.
9
0
 
12
 
! Отговори
мак преди 3 години
Европейските лидери май смятат, че щом канят индивиди от кол и въже и ги хранят, благодарните гости ще стоят кротко, но не се получава. Като че ли повече ги вълнуват правата на хора под дъгата, отколкото безопасност и сигурност в собствените им страни. Почти никой не се опълчи на лу.да.та и все им бяха в главите европейски ценности.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа? А,кой се разпорежда със съдбата на Европа? ЕС не са ли Франция и Германия? Кой провокира да се случат тези терористични актове,не беше ли Макрон? Кой покани бежанците? Въпросът е защо и защо се създават военни конфликти в някои страни...и хората са прогонени от родните си места,но пък поканени в Европа?!?
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виж Ердоган има стратегия - да насъска близкия изток срещу запада и петро доларите потичат към Турция!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама каква стратегия?То няма единомислие по този въпрос,камоли стратегия.
5
0
 
6
 
! Отговори
Да абортира преди 3 години
Докато е време.
4
0
 
20
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Европейските лидери не разбират политическия ислям"Много добре разбират. Сам оче продажните медии непрекъснато проповядват либерастка политика, а алчните за власт (или за пари) политици потриват доволно ръце. Като разбира се самите политици са в безопасност - тях ги охраняват УБОта, НСОта, МИ5, МИ69 и какво ли не.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС хем искат петро долари, хем не щат ислямисти.А едното върви с другото.Да си се радват на джамийките и да не протестират - като нас.
2
6
 
6
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
АМАН ОТ ЕКСПЕРТИ БРЯ !!! ОТ ДЕ СА НАВЪДИЯ ТОЛКОЗ ?
1
5
 
15
 
! Отговори
Антибиотик преди 3 години
На тоя му прочетете житието-битието в интернет! Този елемент е гонен и прокудена отвсякъде където се е появявал! Какъв експерт, какви пет лева! Абсолютен САМОЗВАНЕЦ!