3700 евро на месец: Нужна ли бе тази минимална заплата в богатата Женева?

Всъщност много хора едва свързват двата края
5 ное 2020 21:45, Нели Христова
83
3700 евро на месец: Нужна ли бе тази минимална заплата в богатата Женева?
Снимка: БГНЕС

Женева е наистина богато място - тя е дом на много частни банки, ООН и аукционни къщи Sotheby's и Christie's, които редовно продават огромни скъпоценни камъни и скъпи произведения на изкуството за космически суми. Освен това, в края на този месец Женева ще въведе най-високата минимална заплата в света - 3700 евро на месец или 21 евро на час.

Още по темата

Защо бе нужно това?

Да, Швейцария е богата, но не всички хора там са заможни. В нея живеят десетки хиляди хотелиерски служители, сервитьори, чистачи и фризьори, които се борят да свържат двата края. Когато национална карантина бе въведена в страната в началото на март, снимките на опашките, които се виеха пред хранителните банки, обиколиха света. Но всъщност хранителните банки съществуваха още преди пандемията и най-вероятно ще останат още дълго, след като тя отмине.

Благотворителната организация на Чарли Ернандес Colis du Coeur доставя стотици торбички с храна в една от хранителните банки в центъра на Женева. Опашките отпред са наистина дълги, а на тях се редят главно жени, майки на малки деца.

Не са ли 4000 франка на месец прекалено голяма сума?

Ако не живееш в Женева, то навярно сумата звучи огромна. Но Чарли Ернандес обяснява, че не е точно така.

"Наемът на една стая в Женева е 1000 франка на месец. Ако можеш да оцелееш с 500 франка на месец за храна, то трябва да си много добър с управляването на финансите. Здравното осигуряване е 550 франка на месец на човек. Ако сте семейство с две деца, оцеляването ще бъде трудно."

Вдигането на минималната заплата ще доведе до положителна промяна за много хора. Сред тях е и Ингрид, която оцелява благодарение на храната от хранителните банки.

"В края на месеца джобовете ми са празни. Хранителната банка е страхотна, защото имаме храна поне за една седмица. Това е облекчение", казва тя пред BBC. А дори някои от доброволците в хранителните банки намират живота в Женева за изключително скъп. Лаура дори не може да си позволи собствен апартамент със заплатата си на медицинска сестра.

"С тези пари мога да живея само в една малка стая. Затова живея все още със семейството си, а съм на 26 години...", споделя тя.

Кой ще плаща?

Бизнесите, които дават на служителите си по-малко от 23 франка на час сега ще трябва да увеличат възнагражденията им. Но това трябва да се случи по време на глобална пандемия, когато приходите намаляват. Според Винсънт Субилия от Търговската камара в Женева увеличаването на заплатата може да доведе до повече вреди, отколкото позитиви.

"Хотели, ресторанти... това са области, които вече са изправени пред големи предизвикателства поради пандемията,  казва той. - Това потенциално може да застраши съществуването на тези сектори."

Ресторантьорът Стефано Фанари заяви пред швейцарска телевизия, че не смята, че ще успее да си плати сметките. Като главен готвач той получава средно между 5000 и 6000 франка на месец. "Как ресторантът ми ще продължи да съществува, когато трябва да платя толкова много и на миячите на чинии? Трябва ли да им съкратя работните часове? Не ме разбирайте погрешно, не съм против някой да печели 4000 на месец. Но има момент, в който просто не можем да платим тази сума. Жертвам се, работя тук по 12 часа на ден. Какво трябва да направя?", пита той.

Какво ще се случи сега?

Не правителството, а гражданите на Женева наложиха новата минимална заплата. Тя бе предложена като "народна инициатива" и бяха събрани достатъчно подписи за да бъде проведен референдум по въпроса.На 27 септември 58% от хората казаха "да" на по-доброто заплащане. Швейцарската система на пряка демокрация означава, че последната дума имат избирателите, така че минималната заплата вече е задължителна.

Гражданите на Швейцария са склонни да гласуват много предпазливо, когато става въпрос за изразходване на публични пари. Но в същия ден те подкрепиха и въвеждането на двуседмичен платен отпуск по бащинство. За Чарли Ернандес тези ходове са положителни. Те показват, че дори в такива трудни времена хората в тази богата страна се грижат един за друг.

"Имаме много пряка демокрация, която е страхотна, но това, което много хора не знаят, е, че инициативите на повечето хора биват отхвърляни. Изключение бе, че тези две предложения бяха одобрени. Затова вярвам, че нещата се подобряват. Да, с бавни темпове, но това е швейцарското темпо", обяснява той.

Следващият тест за избиратели ще дойде по-късно този месец, когато швейцарците ще вземат решение за "отговорна бизнес инициатива".Това ще наложи компаниите със седалище в Швейцария да поемат правна и финансова отговорност за правата на човека и нарушенията на околната среда по техните вериги за доставки, навсякъде по света.

А това може да струва много повече от минималната работна заплата в Женева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете ли че там има военна повинност и всеки запасняк е длъжен да се грижи за определено от закона оборудване да не кажа въоръжение или снаряжение а тука няма такива неща въпреки че точно ние а не те сме на края на света и на географията а те са в центъра на Европа и на света дори, но нашенеца не го вълнува той не обича свободата обича да слугува на господари и дори да робува но да не се води на военен отчет и да не носи отговорността за своята собствена страна и съдба и на децата не го вълнува
19
3
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Аз за тези пари 3700 Евро работя цяла година.
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нужна е, защото 1 кг месо е 50-60 евро.
17
0
 
17
 
! Отговори
Азиатски Съюз преди 3 години
Бройкат си франкчетата и дебнат да прескочат поне до Франция на пазар при всеки удобен случай. При такова МРЗ цените на услугите при тези са безбожно високи. Иде голяма инфлация в световен план, особено с Джо Бидона начело на кораба. ТръмПИЧ добре пазеше западняците, сега обаче са обречени.
16
3
 
5
 
! Отговори
ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛ преди 3 години
При линия на бедност от 3900 франка, не виждам *** какво се радва и сравнява със стандарта в България :D
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Незнам, но скъпия ток и бензин не е проблем най вече за нашите колеги и приятели безпардонните ползватели и обични гласоподаватели, любимците на народа...
14
0
 
7
 
! Отговори
само това не!!! преди 3 години
не не е нужна, не разбирам защо им позволяват да въвеждат такова нещо? защо????къде и криб къде са олигарсите???? спрете тези мръсни швейцарци!!!!
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам снимката не са да кажем зле но не са и кой знае колко добре че да са цъфнали и вързали а пък първото впечатление не лъже, просто е много скъпо и прескъпо.
12
1
 
5
 
! Отговори
Незнам преди 3 години
незнам защо не направят тук минималната също 3000 еверо защо не и 4000 това ще реши много проблеми с бедните минималната пенсия също може поне 2000 евро и скъпия ток и бензин няма да е проблем повече
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен там не е за ***, МИ ТОЙ ТОЗИ ОБРАЗ ДА СИ ЗНАЕ МЯСТОТО НАЙ СЕТНЕ ,а не на всяко гърне мерудия, де който реши и го дава за пример ми ти за себе си говори, какво обобщаваш, освен че или не си чел произведението или не си го разбрал.
10
2
 
22
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
"3700 евро на месец: Нужна ли бе тази минимална заплата в богатата Женева?"===Ами нужна е, ако хляба ти е 10 евро и минералната вода 5 :)))
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кой ще глътне парите, ми има мерки за ограничаване на хората но няма мерки за ограничаване на вируса.
8
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Женева е една от финансовите столици на света, гълтат трилиони долари и ги управляват. Нормално е да е скъп град, там не е за ***, който иска да му е евтинко.
7
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са градове където или си обслужващ персонал (сервитьор, готвач, шофьор, фризьор), или си от голямото доброутро и не си знаеш парите. Втората група дърпа цените нагоре, и колкото и да получават, първите винаги живеят в най-малките апартаменти и пазаруват от най-евтините магазини.
6
3
 
10
 
! Отговори
123 преди 3 години
Просто не е място за нискоквалифицирани талибани и приходящи ***....
5
3
 
20
 
! Отговори
Стефчо преди 3 години
много е хубаво,обаче нямаш ли пари шута ти е директно в дирнника. ще има да си мечтаем за соца и бай Тошо...
4
3
 
10
 
! Отговори
V преди 3 години
Хранителна банка .Тука политиката на герб е точно обратната .ддс на храните е 20 % въпреки че в по богатите държави е най много 10 % а в Швейцария има хранителни банки .Къде е сега БХК ??? И колко дела е завела в международния съд за това че мафията герб иска два пъти повече пари за храна от най бедния народ в ЕС ??? Къде е логиката на БХК и международните съдилища ? Вместо банки за храна герб иска двойно ддс на храните .
3
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ходил съм в женева...нищо особено!скъпо до безобразие,а по магазините стоката е все едно съм на "витошка"...
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все едно ми разказвате приказки..Кога ще го видя това нещо тука?..Боже защо ме наказа да се родя в тази държава ,Боже.......
1
1
 
31
 
! Отговори
305 ОЙРО заплата преди 3 години
А у нас "бизнеса" те назначава на 5-10 лева над минималната заплата!