Откриват хладилни ферми за съхраняване на бъдещата ваксина

Препаратът може да се окаже недостъпен
26 ное 2020 22:30, Петя Славова
119
Откриват хладилни ферми за съхраняване на бъдещата ваксина
Снимка: БГНЕС

В Европа и в САЩ се откриват хладилни ферми за съхраняване на бъдещата ваксина срещу коронавирус. Но далече не всички държави имат такава възможност. В някои региони препаратът може да се окаже недостъпен, предава "Дойче Веле".

Пускането на ваксината срещу COVID-19, разработена от фармацевтичните компании BioNTech и Pfizer, може да ознаменува началото на края на пандемията. За доставката ѝ до различни държави по света, обаче, ще бъдат необходими огромни транспортни и логистични ресурси. Причината за това е, че новият препарат трябва да се съхранява при температура –70º С, а след размразяването му срокът му на годност е около 5 дни при температура 2-8º С.

Още по темата

Тези изисквания за съхранение затрудняват значително транспортирането на препарата. Сега за превоза на бързоразвалящи се продукти се използват т. нар. „хладилни вериги”, които, за съжаление, не са предназначени за такива екстремни температури.

Компания Pfizer предлага собствено краткосрочно решение: Тя разработи специални термични камери с размера на средноголям куфар, в който могат да се съберат до 5 000 дози от препарата. Напълнени със сух лед, те могат да съхраняват ваксината при необходимата температура в продължение на 10 дни, стига да не се отварят.

Но дори и в тези сандъчета препаратът ще има само няколко дни срок, за да стигне до местоназначението си. След това той трябва да бъде използван в рамките на 5 дни, ако няма възможност да бъде съхраняван при температура –70º С. В такъв случай ваксината може да просъществува още 6 месеца

Ваксина само за богатите?

Технологията на свръхдълбоко замразяване вече се използва в болниците и изобщо не се прилага в медицината в държави с ниско ниво на доходите.

"Създаването на логистика за използването на ваксина, която трябва да бъде съхранявана при такава температура, предполага огромни инвестиции", разказва проф. Тоби Питърс от Енергийния институт на университета в Бирмингам. В много населени места в слаборазвитите южни държави не разполагат дори с обикновен хладилник за съхранение на ваксини, подчерта той.

Що се отнася до богатите държави, този проблем е решим, дори и да бъде трудно от гледна точка на логистиката. Центровете на компания Pfizer в белгийския град Пюрс и в Каламазу (щата Мичиган) разполагат с големи мощности за съхранение при дълбоко замразяване. Освен това се планира да бъдат използвани т. нар. хладилни ферми, например в германския град Карлсруе.

Компанията ще използва специални контейнери на Pfizer, снабдени с GPS, за да превозва ежедневно около 7,5 млн. дози от центровете си в Пюрс и Каламазу до летищата.

За транспортирането на ваксината се подготвят и различни логистични и куриерски компании.

Американската UPS построи две хладилни ферми в Нидерландия и в САЩ, а германската DHL откри нов хладилен склад в Индианаполис. Германия планира, освен това, да закупи хладилници със свръхниска температура и да оборудва с тях около 60 центъра за ваксиниране. Цената на тези уреди е между 10 и 20 000 евро.

Бедните държави ще чакат други ваксини

Ясно е, че тези хладилни камери са достъпни само за богатите държави.

За по-голямата част от бъдещите ваксини ще е необходима температура –70º С, което ние в Индия просто не можем да осигурим, така че забравете за това, признава пред агенция „Блумбърг“ експертът по въпросите на общественото здраве проф. Сундарараман от Ню Делхи.

Когато представи резултатите от своята работа за третото тримесечие на годината, фирма BioNTech заяви, че работи върху създаването на по-стабилна версия на препарата, която да може да се съхранява по-продължително време в обикновен хладилник. Но дори и такъв резултат не би намалил драстично логистичните изисквания.

Възможно е развиващите се държави просто да се наложи да почакат появата на други ваксини, които са в процес на разработка. Много от тях няма да се нуждаят от дълбоко замразяване или от замразяване изобщо.

BioNTech и Pfizer планират да пуснат 1 млрд. дози от ваксината

Европейският съюз вече сключи договор с BioNTech и Pfizer за закупуването на 300 млн. дози двуфазна ваксина, с която ще може да бъдат ваксинирани 150 млн. европейци.

Препаратът все още не е лицензиран, но имайки предвид многообещаващите резултати от изпитанията, се очаква този въпрос скоро да бъде решен. Много анализатори смятат, че в САЩ още до края на тази година ще бъдат пуснати дози по спешност. Европейската агенция по лекарствените средства вероятно също ще се придържа към тези срокове.

Представителите на Pfizer вече обявиха, че възнамеряват да започнат доставките до края на 2020 г. Компанията се надява, че дотогава ще бъдат произведени около 100 млн. дози от препарата, а за 2021 г. планира производството на поне 1 млрд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
110 бизнес магюсникаХората се затвориха по домовете си.Хайде развийте се без тях.Нищо не може без човека, най важната инвестиция.Другото е нарцизьм .Дори вьв една ферма не е важно колко куфара има фермера а в какво сьстояние добитъка. Ако не си дал няма да имаш.
103
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само пишете нищо не четете затова сме на тоя хал, живи да ни затворят в тия хладилници заради вашата глупост, нищо не четат само пишат ***.
102
7
 
1
 
! Отговори
БИЗНЕС предпиерамач преди 3 години
Аз съм млад иновативен сериен предприемач. Държавата се крепи на бизнеса обикновените хора от тях не зависи нищо. НИЕ от Бизнес елита осигуряваме всичко и трябва да сме най-важните. Държавата да се грижи за бизнеса ние ще се оправим с хората. Дори половината пенсионери да измрат това дава тласък на икономиката и ползва за държавната хазна.
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още като казаха че ще трябва специални условия за съхранение каквито и да са те не са за съхранение ами за умъртвение. Ако наистина имаше истински вирус и нямаше конспирация, защо хората не се радват за това че били намерени ваксини. То ако беше истина трябваше да има манифестации за това а то точно обратното погребални тържества за ваксината.Какви са тия ферми фермите са за живи същества, живи ли ще ни хвърлят в камерата.
100
3
 
4
 
! Отговори
ЧОВЕКЪ преди 3 години
ХОРА ако НЕ СТЕ разбрали ЖИВОТ БЕЗ ПАРИ няма. КАКВА е ПОЛЗАТА ДА СТЕ ЖИВИ и обречени на МИЗЕРИЯ и ТРАЙНО БЕЗПАРИЧИЕ. БЕЗ ПАРИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ.
99
2
 
4
 
! Отговори
чуденка преди 3 години
От всичко, което изчетох за ваксините, оставам с впечатление, че само ваксините на Турция, не на Pfizer, а на съседна Турция, за които се чу, че ще са готови април, са направени по стария начин и единствени съдържат реалния коронавирус. Всички други ваксини, които шумно се рекламират напоследък използват аденовируси от щимпанзета, разни други подобни вируси, или ще инструктират нашите организми сами да произвеждат белтъка на вируса. Не разбирам защо се прави това.
98
1
 
1
 
! Отговори
замислен преди 3 години
Свидетели сме на раждането на нова бизнес ниша в здравния туризъм. Богатите ще пътуват за ваксинация до страни, които могат да си позволят съхранение на ваксината.
97
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо са се закучили точно за тая ваксина? Нали има още няколко, които не изискват такава температура? Какво толкова има в тези спринцовки, че им е нужно -80 градуса?
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хладилни камери ми звучи като газови камери боже пази но така си звучи.
95
1
 
7
 
! Отговори
светнат преди 3 години
Доставките в сух лед са изключително скъпи. Всички авиокомпании с право ги третират като опасен товар, което си е така защото сухия лед се произвежда от амоняк и при определени условия гърми. В България никъде няма условия за съхранение при -70 градуса и тази ваксина няма да стигне до нас.
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "ГЕНЕТИЧЕН МАТЕРИАЛ" по принцип си прав дори не ми се мисли какво значи това, ми помисли си за тестванията на милиони и дори милиарди хора каква информация събраха сатанистите за хората при това доброволно. Конспирация било ми не е конспирация. Самата истина е в това няма никаква конспирация защото това са фактите. От къде някои герои знаеха какво ще стане пък уж че сега били излязли прави.
93
7
 
2
 
! Отговори
гост преди 3 години
До Анонимен 104-Не пиши глупости ,ваксината Е пробвана върху 40 000 човека , само пишете тъпотии!!!
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моря някой разбиращ да ми подскаже какво друго, освен ГЕНЕТИЧЕН МАТЕРИАЛ, се нуждае от -70⁰С за съхранение.
91
1
 
2
 
! Отговори
това заглавие преди 3 години
е много гадно /ферми/ тия хладиници да не са за милионите измислени трупове.
90
2
 
2
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Спутник V :) Нареждайте се на опашката, че после няма да има!
89
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ! Тая ваксина още не са я пробвали върху хора ама вече подготвят хладилни камери за нея ! Малеее ! Ще паднат милиарди в джобовете на някои хора и накрая ще се окаже , че тая ваксина за нищо нестава.
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината още в морето, те вече приготвили хладилника.
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината още в морето, те вече приготвили хладилника.
86
3
 
2
 
! Отговори
Пук преди 3 години
До българинЛампичката е, че не може да се произведе и достави масово тази ваксина до всички и Путин просто прави финт с който спестява негодованието на милиони хора, които ще чакат поне година докато са ваксинирани. Ясно ти е, че ако иска може да каже, че е ваксиниран без да е.
85
1
 
9
 
! Отговори
тик преди 3 години
Познайте КОЙ ще прави хладилен хъб на Балканите