В ЕС се готвят за масовата ваксинация срещу COVID-19

Не всички страни членки са готови за едновременен старт
17 дек 2020 09:10, Елка Василева
24
В ЕС се готвят за масовата ваксинация срещу COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Европейските държави се готвят за началото на масовата ваксинация на населението срещу COVID-19.

Германия ще започне ваксинацията на населението срещу COVID-19 на 27 декември. Първо ще бъдат ваксинирани обитателите на старческите домове, предадоха Франс прес и ТАСС, като се позоваха на здравните власти.

Много вероятно е ваксинацията в целия Европейски съюз, на който Германия е ротационен председател до края на годината, да започне на 27 декември, отбелязва АФП.

Под германски натиск Европейската агенция по лекарствата обяви вчера, че ще вземе решението за одобряване на ваксината на Pfizer и BioNTech на 21 декември - с една седмица по-рано от планираното.

Още по темата

Страните от ЕС вече заявиха готовност да започнат имунизацията едновременно, но не всички членки на общността са готови това да стане.

През последната седмица на декември трябва да започне ваксинацията и във Франция. Това обяви премиерът Жан Кастекс. В рамките на първите между 6 и 8 седмици от началото на кампанията ще се ваксинират приоритетно възрастните хора, тези от други рискови групи и здравни работници.

А в Съединените щати, където от понеделник е достъпна ваксината на Pfizer, очакват до дни да бъде разрешена употребата и на другата американска разработка - тази на Moderna. Избраният за президент Джо Байдън, който трябва да встъпи в длъжност през януари, ще се ваксинира през следващата седмица.

Планът на Байдън е в рамките на първите 100 дни от мандата му да протече масова имунизационна кампания. Съединените щати са най-засегнатата от вируса държава в света - заразените са около 17 млн., жертвите - 308 хиляди души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е ПО ГОЛЯМА ПРОПАГАНДА НЕ СЪМ ЧУВАЛ НАДМИНАХТЕ И КОМУНИСТИТЕ. ЕВАЛЛА
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя байдън ако се ваксинира с тази ваксина която ще дават на простосмъртните, ще умре преди да стане от стола