Словакия затвори училищата и магазините, ски лифтовете работят

Властите съобщиха за над 3150 нови случая на COVID и рекордните 70 починали
19 дек 2020 20:24, Анисия Иванова
11
Словакия затвори училищата и магазините, ски лифтовете работят
Снимка: БГНЕС

Словашките власти наложиха локдаун в страната днес, предаде ДПА. Считано от 5 ч. тази сутрин, право да работят имат само магазини, продаващи стоки от първа необходимост. В Словакия се въвежда и вечерен час.

Хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите и банките остават отворени. Нехранителните магазини обаче трябва да затворят - в период на оживеното предколедно пазаруване, отбелязва ДПА.

Правителственото решение да бъдат затворени училищата, но да се позволи на ски лифтовете да работят и карането на ски да остане извън обхвата на вечерния час, беше подложено на сериозни критики в медиите. Един от най-известните ски курорти в Словакия е собственост на председателя на парламента, десния популист Борис Колар, отбелязва ДПА.

Миналия месец Словакия привлече международното внимание с кампания за масово тестване, определена от премиера Игор Матович като алтернатива на затварянето на страната.

Увеличаването на броя на случаите на коронавирус и заплахата от претоварване на болниците означават, че локдаунът не може да бъде избегнат - което е политическо поражение за Матович, отбелязва ДПА. Вчера словашкият премиер обяви, че е заразен.

Днес здравните власти съобщиха за над 3150 нови случая на коронавирус и рекордните 70 починали през последното денонощие в Словакия. Общият брой на регистрираните в страната заразени доближава 150 хиляди. 1510 човека са починали. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
0
 
! Отговори
M преди 3 години
Вечерен час в Словакия няма, не знам от къде го измислихте това..
9
3
 
6
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Ако бабичките не се бутаха в магазините, нямаше да е толкова опасно.Обаче животът си е техен, какво може да направиш.
8
2
 
5
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Абе 1, можеш ли да четеш? Зимните курорти остават отворени, а не ги затваря.Важни са училищата и те са сетили. Имало и по-бавноразвиващи се от нашите мисирии.
7
8
 
6
 
! Отговори
Свят преди 3 години
Големите вериги за храна са топ развъдник на вируса, много повече от заведенията, обаче се мълчи за това - политическо безсилие. България в момента е айаберга на шуробаджанащината и безправието. А тези бройки, които ежедневно ни се декларират са само върха на айаберга - бедна ви е фантазията какво е под водата. Всички се тестват в доковете си или лабораториите с алтернативни тестове, почти никой не е с PCR. Всичко е грандиозна злоупотреба и замазване. ТРАГЕДИЯ!
6
2
 
3
 
! Отговори
Свят преди 3 години
Дам, така правят хората в белия свят. А тук затвориха моловете - изкупителни жертви, фалираха една бизнес ниша, за сметка на останалите, които работят на пълна пара. Зад всеки положителен PCR стоят по 40/50 бързи теста в носа, които не влизат в никоя статистика, но пък случаите падат, защото затворихме молове и училища. Но от мои 20 позитивни и боледуващи в момента познати, само един е с PCR и карантина. Останалите като им скимне - отскачат до Била на пазар и така..
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бяха в локдаун- не спря разпространението на вируса. Минаха на масово тестване и го обявиха за грандиозен успех, който ще предотврати ново разпространение и ново затваряне. След няколко седмици- още нарастване на случаите и още по-тежък локдаун. Като се установи, че пак не става- второ масово тестване...и така... Добре,че нашите са мързеливи и некадърни да го организират,а също и алчни да дават пари за нещо, което не пълни чекмеджетата. Та поне упражнението "масово тестване" ще ни бъде спестено
4
3
 
2
 
! Отговори
bboooyy преди 3 години
Само лека корекция, Колар е ляв популист.
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"И там като при нас - затвориха училищата и оставиха курортите отворени. Само че там поне се възмущават хората, а тук го смятат за нормално."Знаеш ли каква борба е било навремето за правото на образование за всеки. Сега с лека ръка се отказваме от това право. Едно нещо, ако не го цениш, го губиш. После много трудно може да си го върнеш обратно, почти невъзможно.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И там като при нас - затвориха училищата и оставиха курортите отворени. Само че там поне се възмущават хората, а тук го смятат за нормално.
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Словакия с рекордните 70 починали затваря зимните курорти, а тука Дебелин Ангелов с по 170 починали на ден ги отваря.Извода дали е некадърник и слагач го оставям на всеки да го направи самостоятелно...