Партиди от руската ваксина пристигат в Сърбия до края на годината

Белград води преговори и със западни и китайски производители
Обновена: 28 дек 2020 17:49 | 28 дек 2020 17:27, Анисия Иванова
108
Партиди от руската ваксина пристигат в Сърбия до края на годината
Снимка: БГНЕС

Първите партиди от руската ваксина срещу новия коронавирус Спутник V ще пристигнат в Сърбия до края на тази година, съобщи днес на пресконференция сръбският президент Александър Вучич, предаде ТАСС.

"Очакваме, че до края на годината в нашата страна ще пристигнат първите количества на ваксината от Русия. Това обаче нищо не означава, докато тя не получи разрешение (за употреба) от Агенцията по лекарствата. Затова за ваксинация с този препарат ще можем да говорим едва след одобрението от съответните медицински служби", каза той.

Сръбският лидер отбеляза, че Белград води преговори още със западни и с китайски производители на ваксини.
На 24 декември в Сърбия започна ваксинацията с препарата на американската компания Пфайзер. Както по-рано съобщи Вучич, страната му е платила на Европейския съюз 2 милиона евро за разработката на ваксината, а след това още 4,87 милиона по програмата "Ковакс", но е получила два пъти по-малко дози от поръчаните - 4,8 хиляди вместо 10 хиляди.

На 4 декември в Сърбия пристигнаха първите 20 дози от Спутник V. Те все още се изследват от местни специалисти, за да вземат решение дали този препарат може да се използва за ваксиниране на населението на страната. Директорът на Агенцията по лекарствата на Сърбия Саша Ячович заяви, че сътрудниците му буквално денонощно изследват руските и китайските препарати, за да осигурят на гражданите достъп до качествена и ефективна ваксина. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Бойко Мет.Бор. преди 3 години
Ще козирувам на всичко, което кажат началниците от Вашингтон и Брюксел!
74
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първите партиди от руската ваксина срещу новия коронавирус Спутник V ще пристигнат в Сърбия до края на тази година, съобщил бил Александър Вучич.Съмнявам се, че сръбският президент го е казал по толкова неграмотен начин.Убеден съм, че ТАСС не може да изкриви така ненужно и тъпo думите му.Най-вероятно сръбският президент Александър Вучич е казал, че първите партиди от руската ваксина Спутник V срещу новия коронавирус SARS-Cov-2 ще пристигнат в Сърбия до края на 2020 година.
73
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен с N:11 преди 3 години
Господине не може да сте по-прав ,затова и имате толкова много лайкове!!Коментарът ви е кратък , ясен и е точно на място, поздравления! Очевидно разбирате от политика и "слугинаж"! Успех!
72
7
 
13
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
За сърбите е добре това, че имат избор. А ние само чакаме какво ще ни наредят от Брюксел. Вече и до ваксините стигнаха. Какво следва?
71
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Имунизациите против тетанус в имунизационният календар след 25тата година са на всеки 10 години. Никой сериозен учен нали така?"Абе ти с кой клас образование си? Имаш ли пети клас? Каква е връзката между една противобацилна ваксина с една противовирусна ваксина, та ми я даваш за пример ваксината срещу тетанус. Очевидно че си бил двойкаджия. Защо срещу грипния вирус няма ваксина която да действа повече от 6-8 месеца?
70
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой май наистина иска да влезе в панделата с поръчковото си плюене. Накрая ще реве в някое нпо.
69
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската ваксина е създадена за да си имаш Спътник по пътя към ада. От тази гледна точка тя е много хуманна ваксина, но не разчитайте че ще ви спаси от Ковид.
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имунизациите против тетанус в имунизационният календар след 25тата година са на всеки 10 години. Никой сериозен учен нали така?
67
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртността в Русия се е повишила с 20% от началото на пандемията! Доста са се възнесли и без "спУтник"..
66
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ваксината, съвсем очевидно, ще защитава не за 3-4 месеца, а поне за две години"Никой сериозен учен няма да твърди недоказани и непроверени неща. Очевидно че това човече е някакво партайгеносе поставено да дерибейства в Гамалея и да лъже в ползу Путину и родину.
65
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Унгария - 10 руски ваксини и милиони западни. Сърбия - цели 20 руски ваксини и хиляди западни. Путин може някога да се боцне с руската ваксина.Кратко и ясно.
64
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Ваксината, съвсем очевидно, ще защитава не за 3-4 месеца, а поне за две години", каза в интервю за Телевизионният канал Русия-24 в понеделник директорът на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея""Наслушал съм се на руски опашати лъжи, включително и архилъжата че в 1980 година ще построят комунизма. Трябва наистина да си *** като русофил за да повярваш на тази словесна полюция. Докато не минат 2 год никой не може да твърди такива глупости.
63
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е изпратила 20 ваксини Спутник V в САЩ. Първоначално са решили да ваксинират пpимати с нея за да видsт постиженията на Русия, но в последствие са се отказали от тази идея по хуманни причини за да предпазят *** от въздейстнията на руската ваксина.
62
0
 
5
 
! Отговори
до 67 преди 3 години
Еми дай тогава името на български производител на игли за спринцавки!
61
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байконур ще го местят до Белград.
60
4
 
0
 
! Отговори
до 72 преди 3 години
Ти пък, поне 50 години ще защитава.
59
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилските архилъжи вече се тиражират във FB. Ваксината Спутник която съществува от 2-3 месеца създавала имунитет за 2 години. Абе това русофилството освен да лъжат заради Русия нищо друго не могат да измислят.
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Перопо-важното е къде е нашата българска ваксина и защо я няма.феодалните старци от БАН ли очакваш да ти я измислят?
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПероТа ние дори игличка за спринцовка не сме в състояние да произведем.в България се произвеждат толкова много спринцовки, че голяма част от тях се изнасят по целия свят. Но говeдотo си е гoвeдо, дай му да плюе.
56
5
 
9
 
! Отговори
Алексанър преди 3 години
Две много гнусни думи в едно изречение : русия , сърбия