По погрешка: 8 души получиха пет дози на ваксина срещу коронавирус

Досега няма сериозни последици за тяхното здраве
29 дек 2020 20:38, Петя Славова
33
По погрешка: 8 души получиха пет дози на ваксина срещу коронавирус
Снимка: Bloomberg.com

Осем служители на германски старчески дом получиха по пет дози от ваксината срещу новия коронавирус по погрешка в неделя. Досега няма сериозни последици за тяхното здраве. Седемте жени и един мъж на възраст от 38 до 54 години са работили в старчески дом в Щралзунд в североизточната част на страната.

Всички те са сред тези, които получават приоритетно ваксината на Pfizer-BioNTech през уикенда, докладва френската държавна медийна корпорация Franceinfo.

Всички те незабавно са били информирани за допуснатата грешка. Четирима са били приети в болница със слаби грипоподобни симптоми, а останалите са се прибрали у дома. "Съжалявам дълбоко за случилото се", каза областният здравен ръководител, уверявайки, че това са само единични случаи на човешка грешка.

"Пожелавам на всички, с които се е случило това, да избегнат сериозни странични ефекти", добави той, цитиран от "Фокус".

Германската компания BioNTech, която разработи ваксината, стартира ваксинации в няколко европейски страни през уикенда и преди това съобщи, че превишаването на нормалната доза по време на проучването не води до сериозни странични ефекти. Разработена за по-малко от година, тази ваксина изисква две инжекции от 0,3 ml с интервал от 2-3 седмици. Предлага се във флакони, чието съдържание след разтваряне трябва да е достатъчно за пет дози.

Германските санитарни власти също заявиха, че флаконът може да съдържа шест дози. Според говорителя на Министерството на здравеопазването, всеки флакон има "малък излишък", което може да е достатъчно за шеста инжекция. Въпреки това, правителството на Ангела Меркел призовава здравните служители "в никакъв случай" да не използват излишъка от няколко ампули, за да съберат за допълнителна доза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пет дози ???? Това да не е ракия че пет дози?
26
0
 
5
 
! Отговори
не мога да повярвам преди 3 години
Тези ваксини не пристигат ли с информационен материал как се поставят,в какво количество,странични ефекти?Лекар ли ги е поставил или леля Грета чистачката.?ЩО ЗА НЕГРАМОТНОСТ?Съд и затвор за безотговорните?
25
1
 
4
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
Точно така е. Ваксината не лекува. Ваксинираните хора не са защитети на 100%.Ваксините съдържат антигени, идентични с тези на микроорганизмите, които причиняват заболяването. Антигенът на ваксината стимулира имунната система на организма да го разпознае като заплаха, да го унищожи и да го запомни. Така при евентуална по-късна среща на организма със същия антиген, имунният отговор срещу него е много по-ефективен и по-бърз. Има и лечебни ваксини. Но тази е профилактична или предпазна.Прав сте.
24
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
А несериозни последици за здравето им има ли?
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Ми така, дезинформираш ги. Ти като им разказваш приказки за едно времешните ваксини и хората ще си помислят, че пфизерската е същата и всичко е ок. А тя е с нова технология, която не е изпитана и никой не знае какви ще са последствията.
22
0
 
8
 
! Отговори
Прост преди 3 години
*** тогава що ги мерят в милиграми? Направо на кило в бакалията - по бързо и ефективно ще е! Пък и бусчетата на Кренвирши Кен по знаят пътищата до бакалийте...
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да "дезинформирам" като много хора по принцип нямат представа какво е ваксина и мислят, че е същото като лекарство?
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23Действието по принцип на ваксините го знаем. Ама тая уж действа по друг начин.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, наистина не е баш умрел, защото не е много жив по принцип, а си е една генетична информация в обвивка, но се опитах да обясня някак си действието на ваксините.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 21Нещо говориш наизуст и само дезинформираш хората...
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"A що са имали грипоподобни симптоми, след като ваксината не съдържа вирус"Ваксината съдържа вирус, но нежизноспособен. Симптомите не са самото заболяване, а отговорите на имунната ни система. Тя вдига температурата, защото много вируси са чувствителни и на малки температурни промени и се надява да им навреди, и изхвърля заразена слуз с кашлица и сополи. След ваксина може да има симптоми, защото имунната система е регистрирала вируса, въпреки че той не може да проникне в клетките.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми, и германците не са вече германци.
15
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18 Правилно. Това не означава, че имунния отговор не възпроизвежда същата реакция като при наличие на вирус.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16Е нали не съдържа умрел вирус, а рнк, което кара клетките ти да произвеждат шиповидния протеин на вируса.
13
0
 
11
 
! Отговори
внимавайте преди 3 години
И аз получих пет дози но бързо заспах добре че беше мускатова.
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е "измама". Ваксината не е лекарство с активни вещества. Съдържа нежизнеспособни вируси с цел създаване на антитела срещу тях без реално разболяване. Хората са получили 5 пъти повече умрели коронки, които са си все така умрели, но имунната система на някои полудява, защото регистрира, че огромно количество вирус атакува едновременно.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А що са имали грипоподобни симптоми, след като ваксината не съдържа вирус?
10
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
Когато западна ваксина бъде бита в повече дози от необходимото не се случва нищо осбено. Когато руска ваксина бъде бита в нормални дози - също.
9
1
 
13
 
! Отговори
Додо преди 3 години
В САЩ от години насам, официално, третата по размери причина за смъртност, след сърдечносъдови и ракови заболявания е т. нар. "болнична грешка", което е политкоректно за лекарска грешка! Хайде, отивайте да си биете ваксината и да не забравяте да ръколяскат довечера в 21 часа!
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5 пъти по защитени са вече... Да видите какви са лекарите, гениални и такива после като уморат някой, било корона