В Германия кръщават циклони "Ахмет", "Бартош", "Джемал"

Идеята е да отразят многообразието на германското общество
11 яну 2021 20:00, Елка Василева
93
В Германия кръщават циклони "Ахмет", "Бартош", "Джемал"
Снимка: wetterberichtigung.org

Ахмет вместо Александър, Драгица вместо Сабине: циклоните и антициклоните в Германия вече носят и чужди имена - за да отразят многообразието на германското общество. Идеята е на колектив от журналисти.

"Ахмет" - така се казва циклонът, преминал тези дни над Германия. А след него идват тези два циклона - "Бартош" и "Джемал", пише Дойче веле.

Необичайното тук са не самите циклони, а техните имена. Зад тях стои медийната организация "Ню Джърман Медиа Мейкърс" (NdM) - съюз, който се застъпва за повече многообразие в медиите. Колективът от журналисти е платил за избор на имената на общо 14 циклона и антициклона, които през следващите няколко месеца ще преминат над Германия. Идеята: да се привлече вниманието към все по-голямото многообразие на германското общество.

26% от населението са с мигрантски произход

"Досега времето винаги е имало предимно типично германски имена", се казва в прессъобщението на организацията. Журналистите припомнят, че според данните на Федералната статистическа служба цели 26 процента от населението на Германия са хора с миграционен произход. "Да направим и времето по-многообразно - това е чисто символична стъпка", казва в тази връзка председателката на NdM Ферда Атаман.

От журналистическата организация целят медиите да показват всички лица на германското общество и се застъпват за повече журналисти с миграционен произход. Според NdM техният дял в момента е най-много 10% от всички журналисти. От организацията настояват до 2030 година този дял да нарасне до 30 на сто. Кампанията за кръщаване на 14 циклона и антициклона с чужди имена се финансира с дарения.

Всеки може да стане кръстник на циклон

В Германия имената се определят от Свободния университет в Берлин, но всеки, който си плати, може да участва в избора на името. За антициклон се заплащат 360 евро, а за циклон - 240 евро. Разликата в цената идва от това, че областите с високо атмосферно налягане се задържат по-дълго. А мъжките и женските имена се редуват.

Годишно в Германия се кръщават около 150 циклона и между 50 и 60 антициклона. И ако метеорологичната карта трябва да съответства на статистическите данни за дела на хората с миграционен произход, ще са нужни над три пъти повече от сегашните 14 чужди имена на циклони и антициклони.


 


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво кръщаат,циклон,или циклостил,не разбрах
82
0
 
1
 
! Отговори
слава Богу преди 1 месец
муха мед,мустуа,хас ан,мюймюн.герман.са от дявола,затуй ядоха бахура в Руските степи,тия копел--даци са от падналите ангели,дяволи
81
0
 
2
 
! Отговори
е нормално преди 1 месец
През 2017-та най-честото име за новородено в Лондон беше Ахмед. Населението се променя.
80
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Атанас Велмазов

закономерно, защото афроарабите са по-качествени от немците.
79
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
"но всеки, който си плати, може да участва в избора на името. За антициклон се заплащат 360 евро, а за циклон - 240 евро." - всичко е пари. европейска ценност.
78
1
 
6
 
! Отговори
. преди 1 месец
Казвал съм и пак повтарям - Германия е пътник!
77
0
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 месец
Браво, евроатлантическите ценности се спазват.А кога от Айфеловата кула в Париж ще стане една джамия
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Nqma veche Germaniq otdavna q nqma ima edna okupirana strana ot USA i edin sasipan narod.Poglednete i BG na kakvo zaprilicha za 30 g s USA
75
1
 
11
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 1 месец
До 2030г , Германия ще е ислямска на 1000% !!!!!!!!!!!! Фюрера се обръща в гроба.....сами си го направиха
74
0
 
13
 
! Отговори
Adam преди 1 месец
Хак да им е. Не само германия, а цяла европа. Избиха си интелигенцията под национал-демократичен предлог и вместо 6 милиона евреи получиха 60 милиона муслита. Аллаху Акбар!
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма радост, варварите превзеха родината ми, ще им помагам с дарения - либерастката простотия няма край!
72
0
 
6
 
! Отговори
Али преди 1 месец
Следващия искам да се казва Али :))))
....
В САЩ страшните и застрашителните урагани и ициклони ги кръстиха с руски имена, случайно, не мисля...
71
0
 
9
 
! Отговори
истина преди 1 месец
Сега мохамеданите ще ревнат за подигравка с религията им,да ги бяхте кръстили на някоя кралица например:Елизабет !
70
0
 
18
 
! Отговори
Додо преди 1 месец
Чак пък... "Германия"... Германия умря 1945 година! И така, ясно е с имената, но да не вземе някой политкоректко да именува някой циклон "Мохамед" (нека мир бъде с него), че тогава, ония, от "религията на мира и любовта" ще го приемат като подигравка с пророка и ще заколят като кокошки на улицата които си ги нарочат за курбан. А после ще има хаштаг меченце, хаштах цветенце, "това са страхливци" и "инцидента няма абсолютно нищо общо с тероризма". Само съвет.
69
0
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Мустафа...
68
0
 
13
 
! Отговори
А преди 1 месец
ГЕРМАНХАРЕМ-и така и така ги клатят то поне да сменят името на държавата.
67
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всъщност в Германия броят на мигрантите християни, вкл. от Африка, плюс този на мигрантите будисти и с други религии от Азия, е към 5 пъти по-висок от този на мюсюлманските мигранти. Много често индийци и други тъмнокожи или носещи чaлми хора са бъркани с мюсюлмани, макар че не са. От официално водещите се за мюсюлмани всъщност има и много атеисти.
66
2
 
10
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Малко им е многообразие във всекидневието или по празниците и пазари, тръгнали циклони да кръщават. Съвсем да изп.ерк.али.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последната официална статистика за мюсюлманите в Германия е от 2015 - между 5 и 6%, от които само част са с немско гражданство. Броят се повиши с бежанците с 1-2%.
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не пропуснат и Ангела