Нидерландия ограбвала социално слаби, разбивала живота им

Правителството подаде оставка, но постовете им бяха запазени
23 яну 2021 22:05, Петя Славова
97
Нидерландия ограбвала социално слаби, разбивала живота им
Снимка: БГНЕС

"Синьото писмо" от нидерландските финансови служби преобръща живота на Джанет Рамесар. Службите обвиняват самотната майка, че чрез фалшиви данни е успяла да вземе помощи за отглеждането на сина си. "Загубих почвата под краката си", разказва 35-годишната жена.

"Какво става оттам нататък? Поставят заплатата ти под запор, детските надбавки се прекратяват и неизбежно взимаш дългове. Изпаднах в депресия, не можех нито да ям, нито да пия, за един месец отслабнах с 30 кг. Поболяваш се. Знаеш, че нищо грешно не си направил, но всичко пропада."

Още по темата

Животът на Джанет Рамесар се променя тотално. Постепенно губи сили да се справя с ежедневието, с домакинството и с отглеждането на детето си. Миналата година ѝ отнемат правата за 13-годишния ѝ син. Дълговете ѝ междувременно възлизат на 40 000 евро.

Институционален расизъм?

Рамесар е една от общо 26 000 жертви на т.нар. афера с детските надбавки, за която нидерландското правителство пое политическата отговорност с оставката си. "Хората бяха съсипани. Аз загубих десет години от живота си. Други се занимават с това вече 15 години. Тези години няма да се върнат, но с този жест на правителството - не е нищо повече - показват, че искат да поправят нещата."

Това, което в началото изглежда просто като провал на властите, се превръща в течение на 2020 година в истински скандал, предава "Дойче Веле". Парламентаристите стигат до извода, че финансовите служби системно са преследвали почтени граждани.

Адвокатът Орландо Кадир, който представлява 600 души от засегнатите и самият е станал жертва на произвола на властите, дори говори за институционален расизъм. "Селекцията е направена въз основа на двойното гражданство. Нещо повече: издирвали са в регистрите екзотичните имена. Аз се казвам Кадир и това ми дава определен профил. Там, където има дим, има и огън. Т.е. издирили са ме, казвайки си - това е попадение."

И една малка грешка е била достатъчна

Дори и само едно пропуснато или пък несъзнателно поставено кръстче във формуляра за заявка се оказва достатъчно за финансовите служби, за да отнемат детските надбавки на самотни майки или родители с ниски доходи, а и да настояват за връщането на вече получени пари.

Някои семейства са натрупали дори дългове от над 100 000 евро. Мая Абдин от Гронинген е задлъжняла със 70 000. За нея обещаното от кабинета обезщетение на потърпевшите от 30 000 евро би могло да бъде само началото. Според нея, оставката на кабинета само няколко седмици преди следващите парламентарни избори е чиста символика. Тя иска старият ѝ живот да се върне и да започне отново от нулата.

"Измъчвам се с това от 2012-а година. Вече трябва да му се сложи край. Имам право на бъдеще и искам то да започне сега. Да се сложи край на стреса и мъката - искам да се освободя от това, но засега още е невъможно."

Оставка, но запазване на поста

Почти всички министри и държавни секретари, които с голям медиен шум подадоха оставка в петък, остават на работа като изпълняващи длъжността. Само водещият кандидат на социалдемократите - Лодевик Ашер, и икономическият министър Елик Вибес се разделят наистина с постовете си.

Всички останали ще се кандидатират отново през март - както и премиерът Рюте, който постоянно говори за обща отговорност и никога за лична вина. Все пак му предстои да отговори на критичните въпроси, които ще постави опозицията. А темата със сигурност ще остане актуална до изборите на 17 март.


 

 


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Dd/74

Ако не бачкаш - нямаш право на помощи и правителството не би поднало.

Ама де простия озлобен балкански комплексар Дд да го вдене?!
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Американ 85

И пак при нас им е много по-зле. Ако не си забелязал, половината махала е на помощи от някоя евроопейска страна.
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тея имат по 5-6 години трудов стаж преди пенсия, цел живот взимат една камара помощи:
- Детски
- За жилище
- За безработица
- "По болест"
- За курсове
- За преквалифициране (след като предните курсове не дават резултат, зщаото няккой не си търси работа, дори...)
- Децата взимат стипендии за социално слаби.

И после имам 40 и нещо годишни жени с 25 годишни синове и дъщери, котио само седят у тях, играят на игри и пушат трева, без никакво намерени, да се хванат на работа.
76
1
 
6
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
И тия холадски raдини лaeха срещу България за "дискриминация" към мангабелите!?
75
1
 
5
 
! Отговори
чоко преди 1 месец
Неможе да бъде.В страна с развита демокрация да се случват такива неща.Веднага Ленчето да се задейства и докладва за злоупотреби в Нидерландия.
74
2
 
10
 
! Отговори
Dd преди 1 месец
Стига сте системно преписвали новини.Въпросната измамя е с помощи за детски градини/бавачки.Чрез тях всеки работещ родител в Нл плаща детската градина.Условие да ги получаваш е да работиш или учиш.В аферата са участници предимно чужденци.Факти.Данъчните са много неприятни в Нл,но тия цитират поредните майки,които не изтрезняват от наркотици,алкохол и т.н.При 17милиона население,вижте колко са "ощипаните"
73
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отиват в Холандия "екзотичните", лъжат, че са самотни майки, вземат маса пари и когато им разкрият измамите и им спрат кранчето, почват да пищят за расизъм. Дойче веле естествено приглася. Позната история и у нас.
72
6
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До мистик

"...защо, аджеба холандците са спрели помощите на търтеите и измамниците..." - ако бяха измамници и търтеи правителството нямаше да падне.

Но неграмотния брюкселски трол поства лъжи и глупости да защити гнилата холандска диктатура за надника си от раковсща.
71
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 78

Бъди сигурен, че нито в немската, нито в популярната холандска или друга преса е обяснено какво точно е станало, защото ще се разбере, че системата на управление е пронила диктатура.

В центъра на проблема е невъзможността на гражданина да се защити от произвола на държавата и допълнително - тоталното преразпределение наложено от социалната държава с уродливите му последствия.
70
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фашисти!
69
2
 
9
 
! Отговори
. преди 1 месец
Миже и да е арабела , обаче оландесите, като казват и учат и нас колко трябва да сме толерснтни , да си стоят зад думите , не да лицемерсъват и да съсипват живота на хората , а да се правят на стражи на световното добруване , а пък наш Ганчо има най-малка полза да защиттава порочни практики на правителство, ама той си е крив и оправие нема. *** обича да си го доят , да го унижават и му пречи само , ако някой тръгне да излиза от казана.
68
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само от написаното че за един месец е свалила един килограм ми е ясно че лъже, и че е арабела
67
2
 
34
 
! Отговори
У нас е обратното преди 1 месец
Държавата ограбва онези, които работят и съзнателно плащат данъците и осигуровките си, за да хрантути здрави хора, съзнателно избрали "професията"
трайно безработен социално слаб. Особено пък ако към тази характеристика се добави и определението самотна майка.
Задава се обаче още по-голяма беда. Някои болнаво-либерални среди ни притискат да въведем така нареченият безусловен базов доход в размер на 1 000 (хиляда) лева месечно за всеки ром - да им даваме тези парички без да ги караме да работят!
66
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато правите копи-пейст на чужди новини, все пак проверявайте дали не сте пропуснале същността.
В случая не става ясно какво и защо точто е станало, но имаме кош празни приказки.
65
2
 
13
 
! Отговори
До 54 преди 1 месец
Е то според теб ще излезе, че помощите са измислени специално за българите ! По-глупаво изказване не бях чувал !
64
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 71 обвиняват всички защото наглите българи злоупотребяват и присвоявт помощи докато стоят в България и ръкопляскат на великия бей по команда и се радват колко добре се живеело в ЕС, за сметка на хората които не лъжат и не злоупотребяват но спират помощите на всички дори и тези които имат нужда заради наглите българи поданици на великия бей мутра с джипа
63
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук не е по различно. Млада жена с рак на гърдата и изрязана цялата и намаляват на всеки следващ телк процента, пари не и дават, че към момента на ТЕЛКа нямала остатъчен трудов стаж, нищо че си работи и реално стажа го има към сегашния момент. Търсят всякакви начини да прецакват хората. Човек като е болен не може да ходи да се разправя с институции и сърдита лелки. Обаче тук никой не подава оставки
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статията не е твоя щото си я копирала от Дойче Веле и точно затова Министър председателя ви обесен публично като Левски , иначе няма оправия за крадливото Племе на Хан Кубрат
61
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този случай показва едно нещо. Винаги се говори как социално слабите хора вземали много пари и т.н. А когато въпроса се изследва, излиза че те получават полагащите им се по закон помощи. Те са много малки и на фона на всички изхарчени пари те не представлват сигурно дори 1%. Да се обвиняват социално слабите хора за липсата на пари (вероятно поради коруцпията на управляващите) е политика на жалки управленци като тези в Холандия.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Петя всеки ден ако крадеш статиите така сайта ви ще е пълен с новини ама крадени все пак , само да те подсетя щото никой не ти прави забележка